Nyomtatás
2007. szeptember 29., szombat 16:45

A nyújtás szerepe

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A nyújtás szerepe, szükségessége A mi sportunkban, ahol a minél nagyobb, erősebb izmok felépítése a cél, beszélnünk kell a nyújtásról is. Az állandóan egysíkúan mozgatott izmok hajlamosak a lemerevedésre.
Videók megtekintése
Egy idő után az izmok mozgástartománya beszűkül, az izületek mozgástere korlátozódik. Az ilyen izom állandóan tónusban van, mindig kemény, nem képes teljesen ellazulni és megfeszülni.
Mivel állandóan tónusban van, sokkal sérülékenyebb, vérellátása romlik, a fáradtság termékek a vérkeringéssel lassabban távoznak, így fáradékonyabb is. A megoldás az izmok szakszerű nyújtása.
Jót derülök, mikor embereket egy gyakorlat után két másodpercet nyújtani látom.
Ez pont semmit nem ér. Erről viszont bárkit meggyőzni nagyon nehéz.
A nyújtást az edzés végén, bemelegítés után, az egész testre kiterjedően kell elvégezni. Egy teljes nyújtás tehát legalább 30 perc!


Célszerű a vádlitól az alkarig indulva, minden izmot legalább négyszer fájdalom küszöbig nyújtani.
Ahol van bordásfal, ezek a gyakorlatok egyedül is nagyrészt elvégezhetők, ahol nincs, ott edzőpartner segítségére van szükség.
 Figyelni kell a fokozatosságra, mert az elhanyagolt, bemerevedett izmok könnyen sérülnek.
Legalább hetente egyszer célszerű elvégezni, haladó szintű testépítőknél.
Természetesen nem vagyunk egyformák, vannak születetten merev izomzatú egyének, nekik erre több figyelmet kell fordítani, és vannak, akik kevéssé hajlamosak a lemerevedésre, nekik kevesebb nyújtás is elég. Azonban egy biztos, hogy szükséges! Segítségével megelőzhetők az izületi sérülések, javul az izom vérkeringése, gyorsabban regenerálódik, ezáltal jobban is fejlődik, és meglepő, de jobban is bedurrantható!
 A mély izomrostok vérkeringésének másik, nagyon fontos eleme a sport masszázs, de ez egy másik történet. A nyújtásról hamarosan videó anyag lesz látható a galériánkban, a szükséges magyarázatokkal együtt.
Megjelent: 1645 alkalommal