Nyomtatás
2008. április 11., péntek 11:54

Hány % protein tartalma van a fehérjédnek?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Új érdekességek a Peak-től!

- Nem is olyan egyszerű kérdés, hogy hány % a protein tartalma a fehérjédnek!!
- A Peak Performance Pekingben a Fitnesschina kiállításon!

- Vitamin őrület Kelet-Európában, illetve 10000 mg C-vitamin/nap ?!!

 

A fehérjekoncentrátumok protein tartalmának kérdése, csak első pillantásra tűnik könnyen meghatározhatónak, ha jobban belemélyülünk a témába, ez már nem is olyan egyszerű kérdés.
A Peak termék címkéin az elmúlt év közepe óta a Kjeldahl és Dumas szerint kidolgozott analízis értékek állnak, így mindenki pontosan megtekintheti, hogy a két rendelkezésünkre álló EU akkreditált laboratórium (Németországban, és Lengyelországban) elemzései milyen értékeket mutattak ki a termékeinkben.

Remélhetőleg a fehérjék protein tartalmának témája még jobban rávilágít arra a tényre, hogy sajnos sokszor a címkék eltérő összetételt mutatnak a doboz tartalmához viszonyítva.
Tehát hány % a protein tartalom a fehérje koncentrátumomban?

A csoki ízű fehérjeporok 1-3 %-kal kevesebb fehérjét tartalmaznak, főképpen az erősen csokoládé ízű fehérje koncentrátumok, mert kakaópor van bennük, míg a vanília ízesítés esetében, csak tiszta aromáról beszélünk.
A protein tartalmat Kjeldahl vagy Dumas módszere szerint határozzuk meg, tehát ahol mért nitrogén mennyiséget, fehérje fajtánként 5,6-6,4 faktor-szorzóval szorozzuk. Dumas módszere modern és pontos értékeket szolgáltat, és magasabb értékeket ad, mint a már elavult Kjeldahl-mérési módszer.
Ezekkel a módszerekkel a fehérjeporok eredeti állapotában, és a száraz anyag állapotukban is mérhetünk. A fehérjék eredeti állapotukban MINDIG 5-6% vizet tartalmaznak (a levegőből felveszik) – ez az a faktor amit fentebb említettem. Ez az a faktor, mely a fehérje fajtájától függően változik.   A száraz anyag fehérje tartalma, tehát 5-6%-al magasabb értéket mutat, mert ezzel a víz mennyiséggel nem számolunk.

Teljesen száraz fehérjepor a gyakorlatban nem létezik (MINDIG 5-6% vizet tartalmaznak). Persze ezt a vízmennyiséget is el lehet belőlük távolítani, szárítással, de néhány napon belül a levegőből újra a fehérjeporba kerül ez a vízmennyiség.

A Peak Performance Pekingben a Fitnesschina kiállitáson!

 
 

Igen ez igaz, a Peak kiállít Pekingben, az Olimpia előfutáraként emlegetett legnagyobb fitness esemény, a világ élvonalbeli táplálék kiegészítő márkáit, sport berendezéseit, a fitness-hez és az egészséges életmódhoz kapcsolódó cégeit mutatja be május 3-5 között. Info: www.fitnesschina.com

Teljes beszámolóval, a rendezvény után fogunk szolgálni! Addig is, aki kínaiul is tud: https://www.peak.ag/catalog/pdf/china.pdf

 
Vitamin őrület Kelet-Európában, illetve 10000 mg C-vitamin/nap ?!!
 

Hosszas levelezésbe bonyolódtam a Peak élelmiszer vegyészeivel ezzel a témával kapcsolatban – a magyarországi vitamin őrület már elérte a csúcspontját, és az emberek nagy része képes súlyos tízezreket kidobálni az ablakon arra, amire nem biztos hogy szüksége van jobb esetben. Rossz esetben a hosszan tartó extrém vitaminfogyasztás veszélyforrás az emberek egészségére nézve.

A pillanatnyilag a médiákban futó információk, arról hogy " a normális élelmiszerben nincs, vagy kevés vitamin van" már elavult, és hamis, de természetesen a magas dózisú vitaminokat áruló cégek, ezt az alaptételt felhasználják, hogy félrevezessék a vásárlókat.
Ismerjük ezekhez, az állításokhoz kapcsolódó tanulmányokat, de ismerünk ennél sokkal több tanulmányt, és frissebb kutatásokat is....., sőt azt is tudjuk, hogy
"mindenhez vehetek egy tanulmányt magamnak, ha valamit bizonyítani akarok"..sőt „ahhoz is vehetek egy tanulmányt, hogy bizonyítsam, hogy más tanulmány rossz”.

10 vagy 15 évvel ezelőtt az USA-ban és Nyugat Európában voltak porondon ezek a mindent bizonyító „tanulmányok”. Ma minden komoly specialista ismeri, hogy mi az igaz és hamis állítás a vitaminokkal kapcsolatban ezekben a térségekben, ezért ezeket a régi hazugságokat már kénytelenek az érintettek csak Kelet Európában-ban alkalmazni. (Ha majd ez a térség is kiokosodik, akkor még mindig ott van nekik Kína, India és Afrika hogy félrevezessenek, és pénzt csináljanak ebből)
Ugyanaz a séma, mint a "multi level marketing" ügyével kapcsolatban régebben vált ismertté - először az USA-ban dobják piacra, majd a Európában, majd Kelet Európában, Oroszországban, majd Kínában, Indiában és Afrikában...

Azóta minden komoly tanulmány azt mutatta hogy:

a, a 100 RDA tökéletes arra, hogy az emberek egészségesek maradjanak
b, különleges helyzetekben élő embereknek (pl sportolók) esetében a 300 RDA szükséges lehet
c, amíg a vitamin dózisok nem mennek az https://www.peak.ag/Hungarian/pdf/rda.pdf itt megadott mennyiségek fölé, addig nincs negatív mellékhatásuk, és az 1000 RDA megengedhető NÉHÁNY vitamin esetében (pl C-vitamin)
d, a vitaminok mennyisége ugyanannyi a mai napon is az ételekben mint a régi időkben voltak (mert sokkal jobbak a tárolási körülmények, új technológiák vannak stb)
f, a vitamin mennyiségek csak a ROSSZ és túl HOSSZÚ tárolási körülmények hatására csökkennek
g, ha tárolási körülmények jók, akkor a hosszú tárolás alatt sem kritikus a vitaminok mennyiségének csökkenése (fagyasztás, hűtött raktárban való tárolás, és még sok sok technológia van, mellyel megőrzik a vitamin tartalmat az ételeknek)

 

Jó lesz átgondolni mit vásárolunk, mielőtt a szokásos marketing trükkök áldozataivá válunk….

 
 
Peak Performance – Mező Mónika
Megjelent: 773 alkalommal