Nyomtatás
2009. április 05., vasárnap 18:08

Nem dopping orientált sportágak: atlétika, labdarúgás.....

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Úgy tűnik, nem csak a testépítők doppingolnak? Talán olimpiai sportágakat is érint a kérdés, de egyszerűbb a testépítőkön elverni a port,
mert ez a legegyszerűbb. Ez kell súlykolni a köztudatba. Kommentár nélkül, nézzük meg az alábbi nyilatkozatokat.
DWAIN CHAMBERS vallomása:
„Annyi dopping volt nálam, amivel egy elefántot meg lehetne ölni”

A nagyüzemi doppingolás 2003 őszéig tartott, mikor Chambers egy augusztusban levett mintáját újratesztelték, és megbukott. A BALCO-ügy aztán sok klasszist (Marion Jones, Tim Montgomery) maga alá temetett, a botrány főszereplőivel, Contéval és Korcsemnijjal együtt.
Chamberst eltiltották, érmeit elvették, pénzdíjait vissza kellett fizetnie. Visszatérése után ismét remek formába került, és ezzel morális dilemma elé állította a brit atlétikai élet vezetőit: vajon megengedhető-e, hogy ismét induljon, vagy nem?

ATLÉTIKA. A két évre eltiltott, azóta visszatért Chambers kendőzetlenül vall önéletrajzában a tiltott szerekről: a „tiszta”, a „krém” és a társai….
Teljesen nyíltan mesél doppinghasználata részleteiről Dwain Chambers, a brit atlétika egyik megbukott nagyágyúja hamarosan megjelenő önéletrajzában, melyből több angol lap közöl már részleteket. A kétéves eltiltás után visszatért, állítása szerint most tisztán versenyző sprinter bevallja: annak idején annyi doppingszerrel járt versenyről versenyre, amennyivel „akár egy elefántot is meg lehetne ölni”.
Dwain Chambers a téli fedett pályás szezonban remekelt. Állítása szerint tisztán...
Fotó: Action Images
Dwain Chambers a téli fedett pályás szezonban remekelt. Állítása szerint tisztán...

EZT SZEDTE DWAIN CHAMBERS
* Epitesztoszteron
* THG
* EPO
* HGH
* Modafinil
* Liotironin
* Inzilulinanalóg (Humalog)
* Növekedési hormonok
* Álcázó szerek
Kendőzetlenül vállalja tiltott szerekkel folytatott hosszú „románcát” Dwain Chambers, az elmúlt évtized egyik legjobb brit rövidtávfutója. A 9.97-es legjobb idővel rendelkező sprinter 2003 októberében bukott meg egy doppingvizsgálaton a THG nevű szerrel – két évre eltiltották az atlétikai versenyektől, és örökre kitiltották az olimpiákról ezért.
Eltiltása lejártával visszatért, és a 2008–09-es fedett pályás szezonban olyan remek teljesítményt nyújtott, hogy ismét felkeltette a válogatott vezetőinek érdeklődését. Társai közül sokan ferde szemmel néznek rá – önéletrajzából kiderül, nem alap nélkül… Az írásból a Daily Mail közölt elsőként részleteket.
„A Miami Nemzetközi Reptéren egyszer észrevettem, hogy az előttem álló pár csomagjait alaposan átvizsgálják. Teljesen megrémültem: mi lesz, ha az enyémet is átkutatják? Annyi doppingszer volt nálam, amennyivel egy elefántot is meg lehetett volna ölni, és fogalmam nem volt, melyik minősült illegálisnak az Egyesült Államokban” – kezdte történetét Chambers, akinek a BALCO-botrány negatív főhőse, Victor Conte adta az anyagokat.
„Victor Conte maga címkézte fel a doppingot. Ízületi kenőcsnek és olajnak voltak álcázva, én csak «tisztának» és «krémnek» ismertem őket. Volt még nálam EPO és HGH is, melyek jég között voltak, hiszen hűtést igényeltek.”
Chambers saját bevallása szerint ukrán edzője, Remi Korcsemnij révén jutott először doppinghoz, majd a tréner összehozta Contéval is. A szerekkel telepumpált Chambers kitűnő eredményeket ért el, az ellenőrzéseken pedig a fedőanyag „krém” segítségével jutott át.
„2002 februárjáig átestem egy THG-kúrán, aminek márciusban a gyomrom látta kárát. Áprilisban THG-t és EPO-t nyomtam egy növekedési hormonnal együtt, összesen 17 alkalommal” – emlékezett vissza Chambers, akit ekkor otthonában kerestek fel a doppingellenőrök, de a „krém” „áldásos” hatásának köszönhetően megúszta a kontrollt.
Nemzeti válogatottban indulhat egy bukott versenyző? A válasz még várat magára, bár a szövetségi kapitány Charles van Commenee szerint adni kell neki még egy lehetőséget:
„Hibázott, megbűnhődött. A 2012-es olimpián nem indulhat el, de a világbajnoki váltóba bekerülhet Berlinben” – nyilatkozta.


Labdarúgás: WADA-figyelmeztetés a FIFA-nak és az UEFA-nak

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra figyelmeztette a labdarúgás vezetőit, hogy a sportág kikerülhet az olimpiai programból, amennyiben az illetékesek nem veszik komolyan a csalók elleni küzdelmet.
A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden azt közölte, hogy elutasítja a WADA versenyen kívüli kontrollra vonatkozó szabályát, és annak újragondolását kérte a szervezettől. A WADA január 1. óta érvényben lévő rendelkezése szerint a sportolóknak három hónapra előre, minden napra meg kell adniuk egy pontos helyet, ahol egy adott órában elérhetők az ellenőrök számára. A FIFA és az UEFA szerint egy csapatsportágban nem olyan egyszerű ezt megtenni, mint az egyéni sportokban, s azt kérték, hogy a "holléti nyilvántartást" ne a játékosoknak, hanem a kluboknak kelljen kitölteniük.
A két futballszervezet azt is javasolta, hogy május közepétől június végéig, amíg a labdarúgók a szabadságukat töltik, a magánéletüket védendő ne kelljen ellenőrzésre számítaniuk.
"A doppingellenőrzés egyik legfontosabb eleme éppen a meglepetés, és a lehetőség, hogy az év 365 napján, bármikor előfordulhat – mondta John Fahey, a WADA elnöke. – A FIFA és az UEFA a javaslataikkal gyakorlatilag figyelmen kívül hagyják a tényt, hogy a dopping igenis létezik. Tapasztalatok mutatják, hogy aki tiltott szerekkel akar élni, minden lehetséges alkalmat megragad, és akkor használja a doppingot, amikor tudja, hogy nem fogják ellenőrizni. Vannak szerek, amelyek hamar kitisztulnak a szervezetből, teljesítményfokozó hatásuk azonban megmarad."
A FIFA kedden leszögezte, hogy elkötelezett a doppingellenes harcban, ugyanakkor az elmúlt öt esztendő átlaga alapján a futballban évi 25 000 ellenőrzésből mindössze 10 hoz pozitív eredményt, azaz a labdarúgás nem tartozik a dopping érzékeny sportágak közé.

MTI
Megjelent: 250 alkalommal