Nyomtatás
2007. szeptember 29., szombat 16:55

Lakatos Mihály: egy kis anatómia... (folytatás)

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A szervezet váza: a támasztószövet

Támasztószövet nélkül a több sejtű élőlények alaktalan sejthalmazok lennének. Ebből a szövetfajtából is többfélét találunk szervezetünkben. A kötőszövet sejtjei között kocsonyás anyag van, szilárdságát pedig rostos elemek biztosítják. Rostos elemek alkotják a nagy húzóerőnek kitett, de nem nyújtható inakat is.
Egyes szervek, pl.az erek, bőven tartalmaznak rugalmas rostokat. Ezek a rostok nyújthatók, de a nyújtóerő megszűnése után visszanyerik eredeti méretüket. A porcszövet az úgynevezett porcos halakban is megtalálható, de a porc mennyisége a fejlettebb gerincesekben meglehetősen kevés. A porcsejtek a rostos kötőszövetbe ágyazódtak be. A nagy szilárdságú hialinporc alkotja a csontok ízületi felszíneit. Rugalmas porcot lehet találni a fülkagylóban, az orrban és rostos porcot a csigolyák közötti porckorongban. A csontszövet a gerincesekre jellemző támasztószövet, a test belső,szilárd vázát képezi. Rendkívül kemény és nagy teherbírású. Keménységben az emberi szervezetben csak a fogzománc múlja felül, és teherbírására jellemző, hogy a combcsont például egy gépkocsi súlyát is elbírja! A csontszövetben a sejtközötti állományban csontsejtek helyezkednek el. A csontsejtek nyúlványai egymással összekapaszkodnak. A csontszövet teherbíró képességét, bizonyos fokú rugalmasságát a kollagénrostok, a csontszövetbe lerakódott mész és ragasztóanyag (sejtközi állomány) együttesen alakítják ki. A csöves csontok (mint pl. a combcsont,felkarcsont) az ízületekhez közel eső végükön növekednek az élet első 18- 20 évében. Ezt követően egészséges emberben a csontnövekedés megáll.


A csontszövet járulékos alkatrészei: a vérerek, a nyirokerek a csontok növekedésének fontos tényezői. Az idegek többnyire a fájdalomérzést közvetítik, a porcok az ízületi felszínt alakítják ki, de a növekedésben is részt vesznek. A csonthártya idegekkel és vérerekkel ellátott szövet, a csontok táplálásában van fontos szerepe. A csonthártya belső sejtrétege képes új csontszövetet termelni, és ezáltal nagy szerepe van a törések, sérülések gyógyulásában is.

/folytatjuk/ "múmia"
Megjelent: 1239 alkalommal