Nyomtatás
vasárnap, 29 július 2007 13:57

Tojásfehérje alapú proteinek, mikor célszerű a fogyasztásuk?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
A tojásfehérje kiemelkedő aminosav forrás testépítők számára. A 80-as 90-es évek végéig uralkodott a protein koncentrátumok között (ezután az olcsóbb és jobban emészthető tejsavó vette át az irányítást). A tojás fehérjéből közel 40-féle fehérje frakció különíthető el, ebből a legnagyobb részt az Ovalbumin teszi ki (54-64%).
Vízoldékony fehérje lévén könnyen porítható, ám a teljesen tiszta fehérje előállítása igen drága, ami a jó minőségű, tojás alapú fehérjeporok árában is meglátszik.
A fehérjékben rendszeresen előforduló 20 aminosavból csak kettő hiányzik a tojásból, viszont tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani (szintetizálni), viszont elengedhetetlenül szükségesek a szervezet számára.
Ezért étrendünkbe érdemes beleépíteni ezt a fajta fehérjeforrást, melyek e feltétlenül fontos anyagokat tartalmazzák, és melyeket rendszeresen pótolni kell a táplálékkal.

Az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb fehérjék sorában. Emészthetősége a kazein és a savó fehérje közözött áll, „közepesen gyors felszívódású”.
Gyakran használják kevert forrású fehérjekészítményekben, melyek a folyamatos aminosav ellátást hivatottak biztosítani, a különböző emésztési időket kihasználva. Edzés után is használható, de edzés után a tejsavó fehérje ideálisabb választás.
A kiegyensúlyozott aminosav profilja miatt, inkább a nappali, kora délutáni órákban ajánlott. Elősegíti az anabolizmust és gátolja a katabolikus folyamatokat, de mindig más fehérjeforrásokkal alkalmazzuk, mert bár nagyon jól hasznosul kis „rések” azért akadnak az aminosav profilján. Diétás időszak végén, a víztelenítés időszakában használata nem javasolt, mivel magas a nátrium tartalma, ami fokozza a víz visszatartást, így gyengülhet a forma.
Megjelent: 959 alkalommal