Nyomtatás
2007. november 27., kedd 22:29

Glutamin és a BCAA, miért hasznos a diéta alatt?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Természetesen nem csak a diéta közben fontos, de talán diéta közben még jobban kell figyelni a glutamin és a BCAA bevitelre.
Az izom fehérjéket aminosavak építik fel. A táplálék kiegészítők körében a glutamin és a Bcaa kapja a legnagyobb figyelmet (nem véletlenül).
A glutamin egy nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes előállítani, mégis a fokozott sportaktivitás során fellépő stressz után a glutamin bevitel pozitív hatással jár. A glutamin bizonyítottan elősegíti az izomépülést (a vázizomzat közel 60% glutamint tartalmaz), sőt az immunrendszert is erősít, ami a téli időszakban, vitaminpótlással kiegészítve lecsökkenti a náthás megbetegedések rizikóját.
Szedése leginkább a katabolikus folyamatok kiküszöbölése érdekében javasolt edzés után, elalvás előtt és reggel, felkelés után. Napi mennyiség testméret függő egy átlagos 80kg-s atlétának 15-20g az említett 3 részletben elosztva.
A glutamin további előnye hogy a szervezet képes energiát képezni belőle (a szénvázát a citrát körben oxidálja).
Diétás időszakban ez igen kedvező, mivel a szervezet energiaszükségletét nem a vázizomzat bontásából fogja fedezni. Többféle glutamin létezik a táplálék kiegészítő piacon, a legelterjedtebb az egyszerű L-glutamin ez tiszta aminosav könnyen kezelhető viszonylag olcsó.
„Hátránya” az L glutaminnak, hogy a belek nagy mennyiségben használják fel (azért került a hátránya szó idézőjelbe, mivel ebben az esetben az izom építésbeli szerepe kisseb, immun
rendszerünket jól erősíti). Az un. Glutamin mátrixok (pl g-bomb), olyan csoportokat kapcsolnak a glutamin molekulákra, melyek elősegítik, hogy a glutamin nagyobb része jusson el a vázizmokig (pl: glutamin-etilészter, N-acetil-L-glutamin).

Másik igen népszerű készítmény a Bcaa (a jelentés Branched Chain Amino Acids, tehát elágazó láncú aminosav), ami tulajdonképpen 3 aminosav, az L-leucin, L-valin és L-izoleucin. Ezek az aminosavak esszenciálisak, tehát a szervezet nem tudja előállítani, ám a többi esszenciális aminosavval ellentétben, ezek sport tevékenység alatt „fokozottan használódnak”. Különösen a leucin szint csökkenése nagyarányú. A glutaminnal ellentétben ezen aminosav kombináció nem semleges ízű, hanem igen keserű így általában tablettás formában kapható. Ajánlott napi bevitel átlagos atléta esetében 20-25 gramm hasonló a hatása miatt érdemes glutaminnal együtt fogyasztani.

Diétás időszakban a Glutamin Bcaa kombináció nagyon hatékonyan segít megtartani az izomtömeget!
Használati minta: Reggel felékelés után éh gyomorra: 5g glutamin 5g BCAA
Edzés előtt: 5 g Bcaa
Edzés közben: 5-10g Glutamin (diéta alatt inkább 10)
Edzés után: 5g Bcaa
Este lefekvés előtt (evés után másfél órával): 5g
Megjelent: 2751 alkalommal