Nyomtatás
2007. július 29., vasárnap 22:11

A zsírokról...

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Ha zsírokról beszélünk elsőre mindenkinek negatív érzése támad, egyből az elhízásra, az esztétikus külső hiányára gondolunk.
A zsírok azonban fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban.
Maga a kifejezés: zsírok/lipidek inkább oldhatósági csoport (apoláros vegyületek, zsírok zsírokban oldódnak), mintsem kémiai felépítést jelöl.
Klasszikusan 3-féle zsírt szoktak megkülönböztetni a triglicerideket, a foszfolipideket és a szterán-vázas vegyületet.
Ezek más és más funkciót töltenek be a szervezetben:
A trigliceridek a szervezet számára energiaforrások, ezek találhatóak meg a zsírszövetben.
Ha túl magas a kalória bevitelünk, a szervezet az energiát triglicerid formában tárolja a zsírsejtekben.
Nagyon hatékony raktárak ezek, 1 kiló zsír többlet (ez nem egyezik meg 1kg testsúlynövekedéssel, ugyanis sok egyéb anyag is „feljön”:víz, ionok stb.) 9000kcal energiát jelent.
Ez azt jelenti, hogy egy átlagos embernek 13 órát kéne futnia 11km/h sebességgel, hogy ennyit elégessen (átlagos: 80kg 45% izom férfi).
A foszfolipidek alkotják a sejthártyát, mely elhatárolja a sejt belső terét az őt körülvevő környezettől, és lehetővé teszi, hogy az egyes biokémiai folyamatok „nyugodtan”, egymás zavarása nélkül végbe menjenek. Szervezetünk szintetizálja.
Az utolsó csoport a szterán-vázas vegyületek. Ennél a vegyületcsoportnál az alap mindig ugyan az: egy 4 gyűrűből álló „váz”, melyre egyéb csoportok csatolódnak. Szterán-vázas vegyületek a nemi hormonok (ösztrogén, tesztoszteron), ion háztartást szabályzó hormonok (mineralo-kortikoidok), cukor háztartásra ható hormonok (glüko-kortikoidok).
Meg kell említeni a koleszterint, mely fontos „alapanyag” a további vegyületek képzésében. A koleszterint, lévén, hogy vízben nem oldódik transzport fehérjék szállítják.
Ilyen az LDL (alacsony denzitású lipoproteid) és HDL (magas denzitású lipoproteid).
A magas LDL vérszintje nem szerencsés, ugyanis akiknél 5,2 mmol/l feletti az érték, azoknál megnő a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának rizikója. A HDL -nél viszont a 1 mmol/l érték alatti szint esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. Rendszeres testmozgással (kardió) és alacsonyabb zsírtartalmú ételek fogyasztásával az ilyen jellegű kockázat csökkenthető.
Felvetődik a kérdés, hogy milyen és mennyi zsírt fogyasszunk?
Kutatások azt igazolják, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag zsírforrások a legegészségesebbek: növényi olajok (lenmag, repce, oliva), halolajok (ezek sok DHA-t tartalmaznak, ami egy többszörösen telítetlen jótékony hatású zsírsav).

Viták folynak arról, hogy mi a „jó arány” a telítetlen zsíroknál. Sokat hallani omega 3,6 és 9 zsírokról (az elnevezés a zsírsav kétszeres kötésére utal, mégpedig azt jelöli, hogy a zsírsav metiles végétől hányadik kötés ilyen), manapság az elfogadott optimális omega 6-omega 3 zsírsav arány 4:1.
A modern nyugati táplálkozásban ez az arány azonban 10:1, olykor 30:1 arányú!
A kalória-bevitel 20-30százalékát tartalmazza zsír, állóképességi sportolóknál inkább 30 erősportágakban inkább 20.
Habár a zsír dús táplálkozás veszélyeket rejt magában, a zsírfogyasztás elengedhetetlen. Fiatalabb korban azok, akik teljesen leszorítják zsírfogyasztásukat, visszamaradnak a fejlődésben! Egyes vitaminok csak zsírban oldódnak (D,K,E,A)! Ezek mellőzése hiánytüneteket okoz, ami komoly egészség romlást eredményez.
Részesítsük előnybe a növényi olajokat, kerüljük a transz zsírokat (nagy hőmérsékletnek kitett zsírok), hidrogénezett növényi olajokat (margarin). Táplálék kiegészítők terén is széles a választék: Zsírban oldódó vitaminok, pl. E vitamin hölgyek számára kifejezetten előnyös, mert elősegíti a vérképzést (vassal kombinálva).
Különböző kivonatok is nagy választékban állak rendelkezésre: halolaj, tökmag olaj, szőlőmag olaj, lenmag olaj stb. Meg kell azonban jegyezni, hogy a vízben oldódó vitaminokkal ellentétben a zsíroldékony vitaminok lassabban ürülnek és esetükben felléphet túladagolás, ezen kiegészítőket inkább a hiányok pótlására alkalmazzuk mintsem a „több jobb” elvet kövessük!
Megjelent: 1304 alkalommal