Nyomtatás
2007. szeptember 29., szombat 16:55

Egy kis anatómia: az idegszövet

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Jellemzője az ingerelhetőség és a keletkezett ingerület továbbvezetésének a képessége.
Az egysejtűekben ezt a feladatot a citoplazma végzi, míg a fejlettebb élőlényekben erre a feladatra elkülönült szövet: az idegszövet szolgál.
Az idegszövet idegsejtből, tengelyfonalból és végkészülékből épül fel.
Ez a három rész egymástól el nem választható egységet ( neuron ) alkot.
Az idegsejt változatos alakú és nagyságú ( 5-20 mikron ), számos protoplazmanyúlványa van. Ezek a nyúlványok kapcsolatban vannak a szomszédos idegsejtekkel, és képesek az inger felvételére.

Az idegsejteknek több formáját lehet megkülönböztetni, attól függően,hogy milyen feladatot látnak el ( mozgatósejtek,az agykéreg sejtjei stb.).
Az idegsejtekből indul ki a tengelyfonal, amely az ingerület gyors továbbvezetését végzi.(Meglehetősen sok zsírszerű anyagot tartalmaz.)
Az élettani kutatás egyik legérdekesebb területe az ingerület továbbterjedésének a vizsgálata.
Az idegsejt tengelyfonalának az a képessége, hogy az ingerületet tovább tudja vezetni, elektromos műszerekkel mérhető folyamatokon alapul.
Egyes idegrostok úgy viselkednek, mint a szigetelt elektromos vezetékek, mások pedig úgy, mint a nem szigeteltek. Az ingerület továbbvezetésének sebessége függ az idegrost vagy tengelyfonal minőségétől, mint ahogyan az elektromos áramot sem egyformán vezeti az ólom, vagy a réz vezeték.
Újabb mérések szerint az idegek ingerületvezetési sebessége elérheti a 70 km/órát!

Az ember lábujjából érkező inger eljut az agykéregig, és a válasz visszajut a végrehajtó izmokig, mindössze 1-2 tizedmásodperc telik el, a megtett út kb. 3 méter!
Ez a sebesség messze elmarad a fény terjedési sebességétől (300 000 km másodpercenként),de mégis hihetetlenül nagy,ha arra gondolunk,hogy legtöbbször csak 30-40 cm-es utat kell az ingerületnek megtennie,s ez mindössze 1-2 századmásodpercet vesz igénybe!

A tengelyfonal másik végén van a végkészülék, ami vagy egy másik idegsejt közvetlen közelében helyezkedik el,vagy az idegrendszertől távolabb eső szövetekben.
A végkészülék részben az idegrendszer parancsait továbbítja a szövetek felé, irányítva azok működését:ezek a végrehajtó végződések (mozgató, elválasztó), részben a szervek, szövetek felől jövő jelentéseket veszik fel és továbbítják a központi idegrendszerhez:ezek a felvevő végkészülékek. A felvevő idegvégződések segítségével tudjuk érzékelni a hőt, ezzel állapítjuk meg, hogy érdes vagy sima felületet tapintunk, és ez ad hírt arról is, ha egy tű megszúrja az ujjunkat: érezzük, hogy fáj!
/folytatjuk/ "múmia"
Megjelent: 1676 alkalommal