Nyomtatás
2011. január 16., vasárnap 18:54

A HCG-ről

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A legtöbb doppinghasználó tisztában van azzal, hogy egy anabolikus szteroidokból álló „kúra” után felborul a szervezetük saját hormon háztartása.
Azt azonban nem olyan sokan tudják, hogy mit és hogyan kell alkalmazni az említett kúra után.
A PCT-k (angol rövidítése a Post cyce therapy-nak) egyik fő alkotóeleme a HCG szokott lenni.
A HCG rövidítés a humán chorio gonadotropin szóból ered és egy, az 1920-as években felfedezett, glikoproteint jelöl.
A HCG természetes körülmények között, a hölgyekben a terhesség időszakában van jelen.

A HCG a LHCG receptorokra hat, ami a sárgatest fennmaradását és az ebből következő magas progeszteron szintet eredményezi.
Miért használják, akkor a testépítők a kúra után?
A válasz, hogy a HCG férfiakban az LH (Luteinizáló vagy másnéven ICSH-inter sticiális sejteket stimuláló hormon) nevű hormonhoz hasonló hatást vált ki.
A pontosabb megértés érdekében tekintsük kicsit át a férfi nemi működést!
Az izomtömegre ható tesztoszteron termelést és az ivarsejtek termelését a herék végzik, ezt kontrolálják az agyalapi mirigy (hypofízis) hormonja, az LH és az FSH.
Az LH főként a Leydig-féle sejtekre hat, amelyek a tesztoszteron szintézisért felelős sejtcsoportok.
Az FSH a Sterolli-féle ’dajkasejtekben’ segítik elő a spermiumok érését.
A legfelsőbb szabályozó kört a hypothalamusz neuroszekréciós sejtjei alkotják, ez a régió a hipofízis hormontermelését hangolja be úgy, hogy un. releasing hormonokat bocsát ki.
A releasing hormonok elválasztása férfiakban stabil tesztoszteron szintet eredményez (a folyamat un. intermittáló hormon kibocsájtás, mely napszakonként változik, és számos körülmény befolyásolja).
A megemelkedett hormonszintek a saját hormontermelést gátolni fogják.
Ez történik akkor is, ha kívülről hormont juttatunk a szervezetünkbe.
Hosszabb és gyakran alkalmazott szteroid kúrák után ez odáig fajulhat, hogy a használaton kívüli sejtek elhalnak és ez akár sterilitást is okozhat.
A HCG a LH-t utánozva állítja vissza a Leydig sejtek tesztoszteron termelését, hiszen a korábban magas tesztoszteron szintnek köszönhetően a szabályozó rendszer felső „hurkai” is gátlás alá kerültek.
Vigyázni kell azonban, hiszen a 1500IU HCG 250-300%-al megnöveli a normál tesztoszteron szintet, továbbá a 5000-6000IU egységek 6-7 napig is kifejtik hatásukat. Használata során a tesztoszteronhoz hasonló mellékhatásokkal kell számolni.
Használatát pedig érdemes tamoxifennel vagy clomifennel kombinálni, egyrészt gynecomastia elkerülése végett, másrészt az agyalapi mirigyben kifejtett hatása miatt.
Az említett 2 vegyület ugyan is fokozza a GNRH érzékenységet az agyalapi mirigyben, ennek köszönhetően gyorsabban vissza tud állni a normális hormonháztartás.
Megjelent: 8863 alkalommal