2018. december 05., szerda 19:25

2018, NAC Universum, ahogy én láttam

Írta:  vida zoltán
Értékelés:
(0 szavazat)

Az NAC Universum mivel az NAC magyar elnöke vagyok, a legjelentősebb verseny a számomra, és a versenyzőim számára is.

Igyekeztem egy erős csapatot kivinni, ami úgy érzem sikerült, minden versenyzőnk bekerült az első 10-be.

Az Universumon csak egy cél vezérelt, a minél jobb szereplés, ott nincsenek klubok, csak magyar csapat van, nincsenek egyéni érdekek.

Azt mondhatom, összetartó volt a csapat, köszönet Lakatos Mihálynak, a csapatvezetőnek, a lelkiismeretes munkáért, amit a csapat mellett végzett.

Misi a verseny végéig segédkezett, a legutolsó magyar versenyzőt sem hagyta egyedül, reggel 9-től este 10-ig folyamatosan a magyar versenyzők rendelkezésére állt, ami iszonyú fárasztó lehetett, köszönet érte.

Az NAC Universum talán a legnagyobb amatőr verseny Európában, népes és nívós mezőny, remek helyszínen, remek szervezéssel.

Szerencsére idény a csapat a lehető legjobb hotelbe került, a Park hotelbe, ami 500 méter a verseny színhelyétől, végre kiszabadultunk a városszéli lovardából.

És akkor néhány szóban a versenyről.

Az elődöntő után kategóriánként feltettem a tippjeimet, ki hol fog végezni.

Ezek mind be is jöttek, csak éppen mindig a legrosszabb verzió, ahol a tippem 3-4-5 volt, ott az 5, ahol az 5-6-7 ott a 7, szinte minden kategóriában.

A magyaroknak minden helyezést egyértelműen kell hozni, mert ami billenhet, az általában nem felénk billen.

Aki ért hozzá, az tudja, nem arra gondolok, hogy bárhol csalás lett volna, tiszta volt a verseny, csak a véleményes helyezéseknél minden kategóriában a vége jutott a mieinknek, jó lett volna, legalább néhány kategóriában felénk billen a mérleg.

Pár sorban a magyar versenyzőkről, ahogy én láttam.

 

Atletic 175 cm alatt Szűr Zoltán, és Pálházy István indult.

István eredetileg mastersben akart indulni, de a mezőnyt ismerve azt javasoltam neki, válassza inkább az atletic kategóriát, ott több az esélye a jó szereplésre.

Szerencsére megfogadta, és bejött, nagyon száraz volt, önmagához képest csúcsformát hozott, ami a harmadik helyre volt elég.

Zoli kissé enervált volt, a színe sem sikerült jól, az utolsó pillanatban ért fel a színpadra, ezen a szinten kis különbségek vannak, sajnos 5. lett, szerintem ennél több volt benne, de ez most így alakult.

Atletic 175 cm fölött Balog Róbert indult, méretiben, és arányaiban jó volt, de a kidolgozása nem sikerült jól, de még így is bekerült a topp 10-be, 8. lett, ami a mezőnyt figyelve jónak mondható.

Fitness figure 40 év fölött Palecian Judit, és Sebestyén Ágnes indult, mind a két lány kihozta magából a maximumot.

Juditnak szerintem nyernie kellett volna, nagyon egységes volt a fizikuma, összességében szerintem első volt, annak ellenére írom ezt, hogy a végén 3.-nak hozták ki.

Ági nagyon száraz volt, méretben, arányban is fejlődött, őt a 3-4 helyre vártam.

Aki nyert, bár a legszárazabb volt, én 4-5.-nek láttam, lógott rajta a bőr, és arányaiban sebezhető volt, szerintem Ági, és Czink Andrea is jobb volt nála.

Vagyis szerintem ezt elpontozták, bár kétségtelen, volt olyan szempont, amiben a holland lány első volt, szálkás volt, ez kétségtelen.

Fitness figure 40 év alatti kategóriában Üveges Mónika, és Gyenis Judit indult.

Móni 20 éve edz a Vida Fitneszben, 12 év kihagyás után tért vissza, saját vállalkozása van, mini büfét üzemeltet több mint 5 éve, napi munka mellett, egy vállalkozást irányítva, esténként edzett, és készült fel 38 évesen.

Ennyit erről, amit a fiatalok mondanak, hogy munka mellett nem lehet versenyezni.

Móni kiváló arányai, harmonikus felépítése miatt lett 2. de érzésem szerint komoly csatában volt az első helyért is, végül a német lány nyert, kétségtelen, izmosabb volt.

Judit nem volt olyan száraz mint szokott, kicsit viszont nagyobb volt, mint eddig.

Sokadik versenye volt az Universum, szerintem nem kellet volna ennyi verseny, de az ő döntése, végül 5. lett, én harmadik helyre pontoztam.

Masters testépítésben Lipták Mihály, és Liszka Péter indult, mind a ketten jó formát hoztak, de rettenetes erős mezőnyt fogtak ki, ilyen erős mezőny nem volt az Universumon három éve.

Végül Liszka Péter 10. lett, ami remek eredmény, hiszen ne feledjük Liszka Peti 62 éves, és egészen elképesztő formát hozott.

Lipták Misi szintén jó formát hozott, neki még kell pár kiló, hogy tömegben hozza a kategória elvárását, és akkor rendben lesz, most sajnos nem került az első 10-be.

Junior testépítésben Nagy Richárd indult, és jó formát hozott, szálkás és esztétikus volt.

Méreteiben az első négy nagyobb volt, és legalább annyira száraz, azonban arányaiban nem voltak annyira jók, mint Ricsi.

Az 5. és a 6. azonban nem múlta felül Ricsit semmilyen szempontból, így a helyezésével nem vagyok elégedett, minimum 5-6-nak be kellett volna jöjjön, végül azonban sajnos 7. lett.

Testépítés 172 cm alatti kategóriában Zoboki Tamás indult, aki eddigi legjobb formáját hozva 4. lett.

Ez nagyon szép eredmény a közel 20 fős, jó minőségű mezőnyben, de szerintem dobogón kellet volna lennie, mert arányos, és száraz volt.

Testépítés 179 cm alatt Kohári Richárd indult, neki volt a legnépesebb mezőnye, 28-an indultak a kategóriájában.

Ricsi szerintem egyértelműen nyert, bár az indiai, és az orosz testépítő szintén remek formát hozott, azonban egyik sem volt annyira egységes, mint Ricsi, őt bármerre forgatták, nem lehetett benne hibát találni, így végül megérdemelten nyerte a versenyt.

Tíz éve dolgozunk együtt, 67 kg volt, mikor először beszéltünk a teremben.

A versenyen 99 kg volt, szálkásabban, mint 67 kg testsúllyal, 10 évvel ez előtt.

Ricsi az abszolút bajnoki címért is komoly csatában volt, három testépítőt még egyszer kihívtak, annyira szoros volt a verseny, végül sajnos az abszolútot nem nyerte meg, pedig szerintem nyernie kellett volna.

Ricsi élete legjobb formáját hozta, mindent megtett, a többi nem rajta múlt, szerintem lesz még neki az NAC-nál abszolút bajnoki címe.

Gratulálok az összes magyar versenyzőnek, aki részt vett ezen a színvonalas versenyen, minden versenyző értékelje helyesen a helyezését, ezen a versenyen nagyon komoly kihívás részt venni, azt minden versenyzőnek érzékelnie kel, milyen mezőnyben, hány indulóból érte el azt a helyezést, amit elért, és ennek függvényében legyen elégedett, vagy elégedetlen.

Vida Zoltán

Megjelent: 2629 alkalommal