2009. január 28., szerda 23:04

Lakatos Mihály: vélemenyem a milyen típusú személyi edzőt válasszunk cikkel kapcsolatban

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
"Aki tudja az csinálja, aki nem tudja az tanítja, és aki tanítani sem tudja, az írja", tartja a frappáns klasszikus mondás, tegyük hozzá van benne némi igazság.
Távol tőlem a szándék, hogy a Vida Zoli által közölt cikket licitáljam, mindössze megspékelem saját tapasztalataim töredékével,valamint a magam szubjektív álláspontjával.
Jézusnak sem volt teológiai végzettsége, nem nevelkedett írástudók között, tanításai mégis bőven túlszárnyalták minden iskolázott farizeus tanítását .
Abszurdum tán, hogy az írástudók, bíbor palástba és arany hímzésű köntösbe bújt farizeusok a szerény, egyszerű emberek között nevelkedett Jézustól tanuljanak?
Nyílván nem, hiszen a názáreti Jézus sokkal nagyobb bölcsességgel, és tapasztalattal bírt hittan tekintetében pöffeszkedő,gőgős ellenlábasainál.
Elfogadni azonban nem voltak hajlandók egy képesítés nélküli tanító magasabb rendű tudását, melynek okaként tudjuk mi lett a történet vége.
Úgy vélem az allegória eléggé szemnifikáns.
Nem törvényszerű, hogy az ki felsőfokú fitness edzői végzettséggel rendelkezik, több tudással bír egy versenyzői múlttal, vagy egy évek óta fitnesztermet látogató frekventált sportolóval szemben, főleg ha tapasztalata nulla körül mozog.
A képlet roppant egyszerű; mennyivel autentikusabb mondjuk egy Tóth Dani, Szántai Dóri, Lallave Alex, Liszka Péter, Nagy Orsi, kik magukon hordják mesterségük címerét, szakmai képessége, mint egy iskolapadot koptató, soha nem sportolt, a sportolni szót csak elméleti szinten ismerő egyénnél.
Az emberiség butaságát illusztrálja, hogy némelyek mégis az ilyen edzőket keresik meg,sőt még busásan honorálják eredménytelen szolgálataikat.
Néhány évvel ezelőtt teremvezetői pályázatot hirdettek egy győri fitness teremben.
Nem voltam rá utalva, de puszta kíváncsiságból én is jelentkeztem az állásinterjún.
A meghallgatás legfontosabb kérdése-nem találjátok ki-az volt,hogy rendelkezem- e felsőfokú végzettséggel?
A nemleges választ követően sajnálkozva közölték, hogy márpedig ők egy ilyen kaliberű embert keresnek.
Egy fiatal T.F.végzős lett a szerencsés kiválasztott. Két hónap múlva kirúgták.
Vajon miért? Dömping számra gyártják az ilyen ultra hozzáértő végzős ifjakat a fitnesz egyetemek, főiskolák, persze mindegy mi lesz a végterméke a hosszú oktatói éveknek.
Tökéletesen idevág Vida Zolinak az a megjegyzése
"Milyen személyi edzőt válasszunk?" cikkéből; "Kicsit olyan ez, mint az autó vezetés. Aki le vizsgázik elméletből, műszakiból, nem azt jelenti, tud is vezetni, hát még gépkocsivezetést oktatni. És az csak egy gépjármű. Az ember jóval több ennél".
Nálam a fitnesz teremben is gyakran felbukkannak edzőgéniuszok, hirdetve magas röptű tudásuk szent igéjét, áldozataik kíséretében, emberfeletti képességeiket csillogtatva.
Olykor méla közönnyel, két ásítás között utasítják a szerencsétlen tudatlan tanítványt, hogy a következő gyakorlatból mennyi a norma.
Na de hogyan végezze a normát ,annak ugyebár nincs jelentősége?!
Miért is lenne? Hiszen a mester maga sincs tisztában vele, hogy az adott gyakorlatot milyen mozgás koordinácíóval kell szabályosan végrehajtani.
Honnan tudhatná tapasztalat hiányában, hogy egy gyakorlatot lehet kilencvenkilenc variációban rosszul kivitelezni és csak egy változatban helyesen. Vagy, hogy a helytelenül végzett gyakorlatnak mennyi negatív következménye lehet, túl a fejlődéshiányon.
Volt rá példa, hogy jeles edzőjelöltjétől jól felkészített tanítvány gerincfájdalomra panaszkodott. Kérdésemre, hogy ez öröklésből fakad, nyitott gerinc, ferde gerincoszlop, azt válaszolta, hogy mindössze pár hónapja tapasztalta.
Megkértem mutassa be hogyan szokott edzeni, gyakorlat kivitelezés,testtartás, holott nem egy alkalommal magam is láttam, hogy edzője kíséretében milyen gyötrelmes tréninget végez, de úgy gondoltam hitelesebb a probléma feltárása ha ő maga is megtapasztalja a gyakorlatvégzés közben érzett hatás mindkét, pozitív és negatív hatását.

Gondolom fölösleges hangsúlyoznom milyen testtartással végezte a mozdulatsort.
Felülést hátrafeszített fejjel, a maximumig kihomorított gerinccel, döntött evezést olyan domborított háttal,mint a macska nyújtózkodás előtti stádiumban, a guggolást dettó, bonuszként jól előretolt üleppel és térddel, és sorolhatnám.
Szerény tudásom segítségével meglepődve tapasztalta, hogy bizony másként is lehet edzegetni mint ahogy azt korábban edzője segítségével tette.

Később, állítása szerint örülhetett, hogy nem tolókocsiban végezte.
Nem szándékom túldramatizálni ezeket az eseteket, hiszen nincs testépítő ki egy több éves karriert úgy edzene végig, hogy mindig tökéletesen hajtaná végre a mozdulatsort, na de,hogy minden alkalommal a sérülés veszélyének legyen kitéve egy nagy tudású személyi edzőnek a jóvoltából, ez enyhén szólva gyalázatos.
Csak azért nem sorolom tovább a hosszú évek során tapasztalt negatív jelenségek garmadáját, hogy ne untassam vele az olvasót.
Summa-summarum, alaposan vegyük fontolóra, ha személyi trénert választunk, milyen szempontok alapján válasszuk ki edzőnket, az elméleti állapot felmérés legyen a fontosabb kritérium, vagy pedig fejlődni szeretnénk, és ennek érdekében egy hozzáértő,tapasztalt "dörzsölt róka"mellett tesszük le voksunkat. Célunk szempontjából korántsem mindegy.

"múmia"
Megjelent: 721 alkalommal