2015. június 24., szerda 22:24

IBFF VB, Koper, magyar vonatkozású eredmények, Lakatos Mihály értékelése a versenyről

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Dél-Szlovénia festői kikötővárosában Koperben, eredeti környezetben, amolyan gladiátor arénára emlékeztető árkádos tavernában rendezik meg évek óta az IBFF testépítő és fitnesz világbajnokságot. Dusko Madzarovic elnök vezényletével évről-évre erősödő tendenciát mutat, ez a sokunk számára még ismeretlen, vagy méltatlanul hevesen bírált szövetség.
Hétvégén /június 21-én/ több mint 200 versenyző lépett reflektorfénybe a különböző férfi és női kategóriákban, és bizony szép számmal akadtak olyan kategóriák, amelyekben 20 körüli jól, vagy nagyon jól felkészült versenyző nézett farkasszemet egymással.
Dinamikusan pörgették a versenyt a szervezők, alig akadt néhány perces időcsúszás egy-két kategóriánál, és összességében a pontozás is korrektnek mondható.
Itt-ott véltünk felfedezni némi félrepontozást, de szubjektív megítélésű sportágról lévén szó, elképzelhető, hogy mi, akik más véleményen voltuk tévedtünk, nem pedig a döntnökök.
Ahogyan azt már megszokhattuk, ahol csak megfordulnak magyar versenyzők, szövetségektől függetlenül, sehol nem töltenek be statiszta szerepet.
Koperban is így történt, ahol népes, gránitkemény magyar versenyzői különítmény tette tiszteletét.
Megpróbálom a saját jegyzeteim alapján, illetve a Gajda Zoltán sporttárunktól szerzett információk segítségével.
Zoli ütős csapattal érkezett a versenyre, segítségével próbáltam összeírni a magyar versenyzők eredményeit, illetve a magam módján röviden kielemezni az eredmények alakulását.
Vegyes párosban: Vásárhelyi Zoltán-Szokol Borbála 2. hely.
Korábban ez a páros nyerte a világbajnoki címeket, de egy népes és kiegyensúlyozott mezőnyben az ezüstérem is kitűnő eredmény még akkor is, ha Zoli és Bori nem ehhez szoktak.
Miss Fitness 40 év felett, Harkai Franciska 3. hely, teljesen megérdemelten.
Franciska élete legjobb formájával lépett színpadra, és ennek meg is lett az eredménye.
Önbizalom növeléshez mindenképpen jól jött ez az eredmény, aminek remélhetőleg folytatása is lesz.
Miss Fitness; Szokol Borbála 1. hely. Bori egyben az abszolút női címet is besöpörte.

Nagyon tagolt, érett izomzattal vonult fel, és mivel itt ez a kategória hasonló mint a NAC-nál a Figure , így a bírók értékelik ha a versenyző kidolgozott izomzattal rendelkezik.
Ugyanebben a kategóriában a NAC és WABBA fitnesz, és páros világbajnok Bán Renáta a 2. helyen végzett.
A WABBA Vb. óta kissé befedődött Reni, és ez a hátrány épp elég volt ahhoz, hogy csapattársa elcsípje előle a vb címet.
Masters 40-50 év között Bogáti Árpád 1. hely.

Árpi egy elképesztően erős mezőnyben indult, ahol majdnem 20 induló nevezett, és testsúlya talán a legkisebb volt /nem egészen 74 kg/, de minőségben nem lehetett megszorongatni, pedig 100 kg feletti ellenfelekkel is meg kellett küzdenie.

Formája talán még a varsói NAC vb-n mutatott minőségen is túltett.
Már nagyon érett egy vb. cím, és ez most összejött neki.
Ugyanebben a kategóriában a korábbi győztes Vásárhelyi Zoltán a döntős 5-ik helyet szerezte meg. Zoli sportszerűen gratulált Árpinak a győzelemhez.
Miss Figure kategóriában Pápai „Brutália” Renáta az 5. helyen végzett, és ezzel bejött a döntőbe.
Ami Varsóban nem jött össze, az Koperban sikerült a győri hölgynek.
Reni kiváló genetikai adottságokkal rendelkezik, szezonról szezonra fejlődik, de még van javítanivaló a tömegén és az izomtagoltságán, kritériumok, amelyek elengedhetetlen elemei ennek a kategóriának.
Misss Fitness Teen:
Itt Molnár Cintia nevezett, és a dobogó második fokára léphetet fel, de egyértelműen neki kellett volna győztesként elhagyni a színpadot.
Sajnos be kellett érnie az ezüstéremmel, de mindent elárul az a tény, hogy a győztes egy helyi versenyző volt.
Cintia még nagyon fiatal és tehetséges versenyző, komoly perspektíva elé néz, ha így folytatja.
A Miss Fitness Model Small /alacsony/ kategóriában is résztvevő Molnár Cintia a bronzérmet vihette haza, egy nagyon népes mezőnyben –itt is közel 20 versenyző indult-.
Cintia helyezése talán még értékesebbnek minősül, ha megemlítjük, hogy Kálmán Csilla is ebben a kategóriában lépett színpadra, de lecsúszott a dobogóról és a 4-ik helyen zárta a versenyt.
Számomra itt paradox módon alakult ki a végső sorrend.
Az még érthető, hogy ennél a szövetségnél a vékonyabb testalkatú versenyzőket favorizálják a Model kategóriában, de azt nem értem, hogy akkor Csilla és mellette még két izmosabb hölgy hogy került a döntőbe, amikor bőven akadtak náluk kisebb izomzattal versenyző hölgyek, akik viszont kiestek a döntőből.

Tehát Csillának és a másik két izmosabb döntős hölgynek vagy nagyon a mezőny vége felé kellett volna zárniuk a versenyt, vagy ha már a döntőbe kerültek, akkor Csillának –aki toronymagasan kilógott a mezőnyből- simán kellett volna nyernie.

Ráadásul a győztes lány és Molnár Cintia közé behoztak egy nagyobb testű és fedett lányt.
Ha ezek a kritériumok, akkor Cintiának kellett volna a második helyen végeznie.
Szóval számomra sehogy sem kerek ez a történet.
Testépítés Középmagas kategóriába ahol 15 túldimenzionált sportoló vonult fel, és úgy dübörgött alattuk a színpad, mint a bölény csorda patája alatt a föld amikor végigszáguld a szurdokban.
Méry Zoltán is ebben a kategóriában indult, aki a 3-ik helyen végzett, pedig köztudomású, hogy Zoli sem a gigantikus méretű testépítők közé tartózik.
Ám arányai, izomérettsége a fő ütőkártyája, amit a bírók a legtöbb esetben kellőképpen értékelnek.
Testépítés Magas kategóriában Czikó Gergő a 2-ik helyen végzett.
Gergő szintén kiváló genetikájának és izomérettségének köszönheti az ezüstérem megszerzését.
Ez is népes mezőny volt, és innen került ki az abszolút világbajnok is, aki Indiából utazott Koperba.
Mindent összevetve az IBFF Világbajnokság egy jól megszervezett, színvonalas verseny volt, és ezzel a szövetséggel számolni kell a jövőben.
Nem nehéz megprognosztizálni, hogy lassan felzárkózik a NAC és a WBPF mögé, amennyiben olyan mértékben fejlődik, ahogyan azt az elmúlt két évben tette.
Talán érdemes lenne fontolóra venni, hogy Magyarországon nemzeti szinten is megalakuljon ez a szövetség, ami karöltve a többi szövetséggel, tartós és hatékony együttműködéshez vezethetne.
Az összefogással erősíthetnénk a sportágat és a szövetségeket, ami a versenyzők és a szakma érdekeit szolgálná.
„múmia”
Megjelent: 906 alkalommal