2007. november 26., hétfő 19:42

Alapinformációk Peak Performance-tól!

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Melyik gyártót válasszam, és mit szedjek? - Alapinformációk Peak Performance-tól!


Továbbra is rengeteg kérdést kapunk a táplálék kiegészítőkkel kapcsolatban, melyekből jól látszik, hogy még mindig teljes a káosz a fejekben arról, hogy az igen behatárolt anyagi lehetőségekkel rendelkező vásárlóink milyen termékeket vásároljanak. Különböző weboldalakon, és magazinokban próbálunk a lehető legteljesebb tájékoztatást nyújtani, azonban, a rengeteg gyártó közül igen nehezen választanak a vásárlók, és akkor is szükségtelen terméket vásárolnak, miközben az alapvető táplálkozásuk sincs rendben. Ezért úgy gondoltuk, hogy ebben a cikkünkben, a leggyakrabban felvetülő kérdésekből szemezgetünk a helyszűke miatt a teljesség igénye nélkül.

Melyik gyártót válasszam, és hogyan ítéljem meg hogy jó e a minőség amit kiszemeltem?


-Elsősorban nézze meg, hogy a legmagasabb elérhető minőségi termékekre, a HACCP, GMP, és az ISO 9001:2000 gyártási körülmények megvannak e. (a legtöbb gyártónál ez nincs meg!) De ami ennél is fontosabb….
- A gyárainkban, külső, független, folyamatos minőségi ellenőrzéseket végez az EU akkreditált AEROTOP-Food-Creation Élelmiszerkémiai Intézmény! Ez teljesen mást jelent, mint például a címkékre biggyesztett ’HPLC –vel tesztelt’ kifejezés, melyet mindenki ráírhat a termékeire, hiszen csak szavak. A bizonyítékot a minőségre, egy akkreditált laboratórium tudja szolgáltatni!

Mi az amit a Peak termékek esetében nem fog találni?


- Valótlan adatokat tartalmazó címkék! (ha a termék címkéjén 80% fehérje tartalom áll, akkor 80% annak a fehérje koncentrátumnak protein tartalma…stb.)
- Hangzatos, de félrevezető elnevezésű termékek! (az összetételt a termékek címkéjén nézheti meg, vagy pedig a www.peak.ag oldalon a termékek alatti ’Elemzés’ linkre kattintva ellenőrizheti a termékek laboratóriumi elemzéseit)
- A vevőket megtévesztő trükkök: főként az USA-ban jellemző, hogy érdekesen hangzó termék neveket alkalmaznak a gyártók, a mindenféle ’complex’-ek nagyon népszerűek, melyekben 3,4,5 féle összetevő található. A kiegészítők címkéjén nem szerepeltetik azonban, az egyes összetevők pontos mennyiségét, hanem csak a hatóanyag összesített értéke szerepel. Ez az Európai Unióban nem engedélyezett eljárás, mert pl. az összesített érték adódhat 90%-nyi olcsó hatóanyagból, és 10%-nyi drága hatóanyagból. A vevők ez esetben csak az összeadott értéket látják, azaz hogy 100%-nyi szuper hatóanyagról van szó, pedig a complex-ükben mindössze 10%-nyi a legújabb fejlesztéseket tartalmazó, és magas minőségű anyagmennyiség!
- Nem alkalmazunk mini-mennyiségeket a termékeinkben! Kizárólag hatékony mennyiségekkel dolgozunk! Olykor rengeteg összetevőt találunk a kiegészítőnk címkéjén, de legyen óvatos – sokszor a gyártók csak azért tesznek mini-mennyiségeket a termékeikbe ezekből a nagyon drága anyagokból, hogy a címkén feltűntethessék annak tartalmát! A legtöbb vásárló, nem pontosan tudja, hogy melyek a hatékony mennyiségek.

Ezen okok miatt (valóban hatásos termékek, átlátható, és valós adatokat nyújtó címkék és termék-bizonyítványok), a Peak az EGYETLEN sport táplálék kiegészítő gyártó Európában, mely a Hannoverben (Németország) található Táplálkozástudományi Intézmény AJÁNLÁSÁVAL BÍR, mely egy független, hivatalos, non-profit szervezet, melynek orvosok, valamint táplálkozástudományi és gyógyszerészeti professzorok a tagjai!
Az általunk nyújtott magas minőség az oka annak, hogy az európai piac legnagyobbikán – a német piacon a Peak a domináns táplálék kiegészítő gyártó. A német hatóságok ellenőrzései a legszigorúbbak, már sok ismert nemzetközi gyártót, nem engedélyeztek betörni erre a piacra, és a félrevezető, vagy valótlan címkékkel ellátott termékeket forgalmazó viszonteladók is pórul jártak.
Tehát járjon el körültekintően, reméljük segítettünk!

Mi a különbség a szabad aminosav kiegészítők, és a fehérjeporok között?


Az első legfontosabb dolog, mely a szebb test kialakításához, mind a nők, mind a férfiak esetében szükséges – az izomzatépítés. Izom nélkül nincs szép forma, sem feszesség, ezt nők és férfiak esetében is fel kell építeni. Ha megkérdezném, akár a legeredményesebb testépítőinket arról, hogy az izomzatépítés hogyan történik valójában, és mi az, ami kell hozzá, bizony nem tudják.
Ezért íme, egy rövid ANIMÁCIÓ arról, hogy ez VALÓJÁBAN hogyan történik sejtszinten. Az animációból egyszerűen kiderül, hogy is néz ki ez az egész:

https://www.peak.ag/Hungarian/tst.php

A legfontosabb információ az, hogy izomzatépítés csak akkor indul meg, ha EGY IDŐBEN, MINDEGYIK esszenciális aminosav túlnyomásban van az izomsejteket körül vevõ térben.
A fehérjekoncentrátumok alapvetően fontosak az izomzatépítéshez, az izomzat megtartásához, és a megfelelő mennyiségű napi fehérjefogyasztás beviteléhez, de a fehérjéket EMÉSZTENI KELL. Velük nem lehetséges KÖZVETVE szabályozni, és elindítani az izomzatépítést, mert nem képesek egyidőben, egyszerre az összes esszenciális aminosavat bejuttatni nagy dózisban a vérbe, és a sejtek közötti térbe, azért mert a fehérjeporok peptideket (2-5 aminosav összekapcsolódva) és kötött formában lévő aminosavakat tartalmaznak, melyeket meg kell emészteni, mielőtt a szervezet fel tudná szívni őket. (sőt a legtöbb fehérjeport ezért kell keverni egymással – hiányosan vagy, nem megfelelő arányban juttatják be az aminosav fajtákat a szervezetbe, ezért pl. a whey proteint is ki kell egészíteni szója proteinnel, vagy l-leucinnal hogy a maximális hatást elérjük)
Ezért a bcaa, és eaa aminosav táplálék kiegészítők fogyasztása az izomzatépítés szempontjából a legfontosabb dolog, sőt, a teljesítmény sportolók szempontjából pedig elengedhetetlenek. A versenyek, edzések előtt közvetlenül fogyasztva a csak a szabad bcaa-k és eaa-k fokozzák a maximumra a fizikai és szellemi teljesítőképességet! Miközben a fehérjekoncentrátum fogyasztása egy verseny előtt megterheli a szervezetet, hiszen a legtöbb energiát a fehérjék emésztéséhez használja el a testünk.
A bcaa-k hatékonyságáról egy könyvet teli lehetne írni, a legfrissebb kutatások eredményeit időről időre megjelentetem a www.peak.ag weboldalon.
(A megfelelő táplálkozásról, és edzésről bárhol találnak alapvető információkat az interneten)

A világpiacon megtalálható creatin kiegészítők összehasonlítása:


A legtöbb atlétánál tökéletesen működik a jó öreg creatin monohidrát. (Sok gyártó ezt a rendkívül olcsó terméket is drágán adja, pedig az ára a világpiacon a legjobb minőségben is nagyon alacsony. Már több mint 10 éve a táplálék kiegészítők piacán van, ezért is ilyen kedvező az ára.)
Ami a működő sima creatin monohidrát fogyasztóknál ebből adódik, az az, hogy a creatin monohidrát hatékonyságán felbuzdulva, drágább creatin formulákra költi a pénzét a sportoló, ahelyett, hogy inkább további hatékony teljesítmény fokozó táplálék kiegészítőket, vagy összetettebb termékeket vásárolnának, mint például a Createston, vagy a Creapump Extreme.

Amennyiben azonban a creatin monohidrátnál gyomorproblémái voltak, akkor egyértelműen sok összetevős creatin kiegészítőt kell választania vagy pedig a legújabb fejlesztésű creatin formulát mely a világpiacon megjelent, és ez pedig a creatin-alfaketoglutarát. A Cre-akg független a szénhidrát fogyasztástól a szervezetben, magától eljut az izomzatba, és ott maximális feltöltést eredményez. Azonban a Cre-akg és a többi creatin kiegészítő esetében is fontos, hogy ismerje a szerveztében működő alapvető folyamatokat a szénhidrátok, ásványianyagok, a pinitol
(info: https://www.peak.ag/Hungarian/wissen.php?nr=6 ) és az egyéb inzulinszint szabályozó anyagok működését, melyekkel vezérelni tudja a testében zajló reakciókat. Ha ezzel a speciális tudásanyaggal nem rendlekzik még alapszinten sem, sőt kontroll nélkül étkezik, és eddz, akkor a Cre-akg szuper definiáló, és teljesítményfokozó hatását nem fogja tudni majd kihozni a termékből. Ebben az esetben Önnek a creatin monohidrát tökéletesen megfelel, amíg a megfelelő alapokat el nem sajátítja!
(Creatin alapinformációk: https://www.peak.ag/Hungarian/wissen.php?nr=10)

Összehasonlító táblázat a creatin vegyületekről:


Creatin formula

Előny

Hátrány ill. kommentár

Creatin monohidrát

90% creatin tartalom, olcsó, a sportolók 80 – 90% -ában jól működik

a belekben folyadékot vesz fel (puffaszt), az atléták 10 %-a nem reagál rá, az ilyen sportolókban hatástalan

Creatin monohidrát anhidro

95% creatin tartalom, mint a monohidrát esetében

mint a monohidrát esetében

Alkalin -creatin

KEVERÉK creatin monohidrátból bázissal, folyadékban is messzemenően stabil

alacsony creatin tartalom, gyakran túl drága, rosszabb hatásfokú mint a monohidrát esetében (ugyanakkora adagok mellett)

Creatin -etil -észter -karbonát

A creatin kötésben áll a karbonáttal (bázis), stabil vegyület oldódáskor, zsíroldható

közepes creatin tartalom (azonban a stabilitása miatt hatékony, és a zsíroldatósága nagyon jó)

Creatin -etil -nátrium -foszfát

A creatin kötésben áll egy bázissal, stabil oldódáskor, nátrium-foszfát alkáli bázis módján működik

közepesnél magasabb creatin tartalom
(azonban mégis jó, nagyon jó hatékonyságú)

Tri -creatin -malate

A creatin kötésben van malatsavval, nagyon jól oldódik vízben, a malate energizáló anyag

közepesnél magasabb creatin tartalom
(azonban mégis jó, nagyon jó hatékonyságú)

Creatin -citrát

Mint a tri-creatin-malate esetében

mint a tri -creatin -malate esetében

Tri -creatin -orotát

A creatin kötésben van orotáttal, magas biológiai értékű, az orotát segíti az izomzatépítést

közepes creatin tartalom, de nagyon hatékony

Di -creatin -orotát

Mint a tri-creatin-orotát esetében, de a creatin tartalom alacsonyabb, azonban az orotát tartalom magasabb

közepes creatin tartalom, de nagyon hatékony

Tri -creatin -HMß

A creatin kötésben áll a HMß-vel

közepes creatin tartalom, de nagyon hatékony a HMß tartalom miatt

Creatin -pyruvat

A creatin pyruvat-tal van kötésben

közepesnél magasabb creatin tartalom, hatékony, energizáló

Creatin -etil -eszter

Jobb tulajdonságokkal rendelkező creatin, nagyon jól oldódik vízben- és zsírban, a sejtekbe a zsír-receptorokon keresztül jut be

közepesnél magasabb creatin tartalom, nagyon hatékony

Creatin -etil -észter -HCl

Mint az előző creatin formulánál, csak ez a forma még jobban vízoldható

mint az előző creatin formánál

Creatin -etil -eszter -malate

Mint az előző formulánál, de ez a forma energizáló is

közepes creatin tartalom, nagyon hatékony, energizáló

Creatin -alfa -ketoglutarát

A creatin AK-vel áll kötésben
Kitűnő biológiai értékű
A sejtekbe a creatin az AKG által lép be, így nem szükséges szállító kiegészítőt alkalmazni, kiemelkedően feltölti a sejteket creatinnal, az AKG ugyanekkor energizáló a sejt - anyagcserefolyamatokban.

Közepes creatin tartalom, mégis kiemelkedően hatékony a többi creatin formulához képest, sajnos mint minden alfa -keto -glutarát

vegyület, nagyon drága



 



A forgalomban lévő creatin termékek

Előny

Hátrány

Por

Olcsó, gyorsan ható, jól oldódó, mikro finomságú por, némely esetben gyomorbántalmakat okoz.

Nem pontosan adagolható, nem tartalmaz co-anyagokat, ezért mellé egyéb kiegészítőket ajánlott szedni, gyomorbántalmak esetén vitamin- vagy magnézium- pezsgőtabletta vízben feloldva segíthet.

Rágótabletta, rágó

Pontosan adagolt.

Creatin monohidrát fogyasztásakor nem kielégítő annak felszívódása, ezért a drágább creatin-citrátot alkalmazzák helyette. Feltétlenül szükséges elég folyadékot inni. Általában nem tartalmaz co-anyagokat.

Tabletta

Pontosan adagolt.

Rosszul oldódik, nem ajánljuk.

Pezsgőpor, Pezsgőtabletta

Pontosan adagolt, nagyon jól oldódó, ideális, ha emésztési problémák állnak fent creatin fogyasztása alatt.

Sav és bikarbonát (pezsgés) tartalmú, mely nem mindig kívánatos, általában nem tartalmaz co-anyagokat a mellékízek miatt.

Kapszula

Pontosan adagolt, gyakran co-anyagokat tartalmaz, jól oldódó, általában mikro finomságú por kapszulákban.

Jó formula, de fontos elég folyadékot fogyasztani, ritkán okoz emésztési bántalmakat, ha mégis a kapszulákat fenyitva is meg lehet inni a port folyadékkal, és mg vagy vitamin pezsgőtablettákkal bevenni.

 

Folyékony creatin formák

Könnyű alkalmazni.

A régebbi formulák nem hatásosak, az újabbak egy évig eltarthatóak, drágák, és speciális tartósítószereket tartalmaznak, a creatin stabilizálása végett, mely nem igazán kívánatos.

All-in-One formulák

Szinergikus segéd-anyagokat tartalmaz, mikro- és makrotápanyagok állnak kötésben a creatinnal, maximális az anabol hatása.

Nem okoz emésztési zavarokat, és a jó keverékek (a creatint ekkor is el kell keverni vízzel) nagyon hatásosak. A minőségbeli eltérések, a különböző termékek között az átlagember számára is felismerhetőek - ha sokféle segéd-anyagot és egyéb értékes tápanyagokat lát a címkén, és nem "aromákat", mely csak a termék drágábban történő értékesítése szempontjából hasznosak.


Fel lehet erősíteni a creatin hatását?


Igen, persze – és meglehetősen drámaian!

Erről azonban már bárho, tájékozódhat az interneten. Bővebben erről itt olvashat:
https://www.peak.ag/Hungarian/wissen.php?nr=10

Remélem segítettünk, bármilyen további szakmai kérdés esetén rendelkezésre állok a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen.



Mező Mónika
Peak Performance

(Az alkalmazott források a www.peak.ag weboldalon megtalálhatóak)
Megjelent: 691 alkalommal