2007. december 03., hétfő 22:16

Ecdysteron, mint hatékony szteroid helyettesítő

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
ERŐSEBB MINT A PROHORMONOK!
NÖVÉNYI KIVONATOKBÓL ÁLL, NINCS MELLÉKHATÁSA!
HATÁSOSSÁGA EGYENÉRTÉKÛ A DOPPINGSZEREK HASZNÁLATÁVAL!


Az ecdysteron egy növényi szteroid. Az ecdysteroidok a rovar és növényvilágból származnak, és valójában már évek óta alkalmazzák a sportolók teljesítményének fokozására.
Az ecdysteront, pontosabban a beta-ecdysteront a Szovjetunió elit atlétái és elit katonái számára szintetizálták elsőként (Nyugaton is alkalmazták, "Mesobolin" néven).

Az ecdysteroid nincs még a doppinglistákon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiadványai alapján. MÉG! Németországban már elindultak a tárgyalások, az ecdysteron tiltólistára való helyezéséről. Ugyanis nagyon hatékony!
Kis mennyiségben a táplálékkal jut be az emberi szerverezetbe, és a szakirodalom számtalan pozitív hatását, és előnyét írja le e hormonok hatástani funkcióját tekintve, miközben káros mellékhatásuk nem volt – a valódi szteroidokkal ellentétben.

Ezek a speciális anyagok, mint az ecdysteroidok nagyobb mennyiségben, néhány növényfajban találhatóak meg, tehát ha ezekből nagyobb adagokat fogyasztanánk, például kb. 300 g spenótot, akkor ez talán már a sportberkekben használt mennyiségeket is elérné –tehát kb. 30 mg beta ecdysteron-t. Az ecdysone 30 mg mennyiségtől kezdve nagyon hatékony az emberi szervezetben. Talán az amerikai rajzfilm figura, Popey ereje sem a levegőből vett kitaláció volt, hanem a beta ecdysteron volt az erejének forrása, melynek alapját a néphagyományok által megőrzött spenót fogyasztása jelentette.

Időközben vált ismertté, hogy a növényekből kivont beta ecdysteron erősebb hatékonyságú, mint a fent leírt szintetikus úton előállított Mesobolin-nak volt. Nagyon sokféle ecdysteroid vegyület létezik a természetben, melyek az emlősök, tehát az ember számára hatástalan és nem értékes anyagok. A tudomány pillanatnyi állása szerint, az ecdcysteroidok közül kizárólag a beta ecdysteron és a turkesteron hatásos anyag a sportolók számára. Állatokkal végzett kísérletek során (patkányokban) a turkesteron erősebb szernek bizonyult, mint a beta ecdysteron. Azóta azonban kizárólag a beta ecdysteron kivonat kapható standarizált formában a kereskedelemben (melyben turkesteron tartalom is van), ellentétben a még nem annyira ismert turkesteron-kivonattal. A patkányokkal végzett tudományos kísérletek egy az egyben nem tekinthetők érvényesnek az emberre nézve is, ezért ebben a pillanatban a beta ecdysteron, mint emberi fogyasztásra alkalmas ecdysteroid létezik, a turkesteron pedig még „tesztelési“ fázisban van.






A 20-hidroxiecdysone-t (=Beta Ecdysteron vagy röviden BE vagy 20 E) a Turkesteron-tól egy a molekulán lógó hidroxi-csoport különbözteti meg a C-11 atomon. (az ábrán be van keretezve). A beta ecdysteron standarizált formában kb 70%-os HPLC kivonatként kapható (=95%-os UV-kivonat), azonban a turkesteron még nem standarizált.


A Beta Ecdysteron hatásai, és előnyei:

Sokkal jobb fehérje-anyagcsere/ beépítés
Nagyon sok tudományos kutató csoport jutott arra az eredményre, hogy az ecdysteroidok stimulálják a fehérje-bioszintézist a szervezetben, még nem egészen tisztázott módon. Amit biztosan tudunk, hogy ez a kedvező befolyásolás a fehérjeszintézisre nemcsak a riboszómákra, hanem a sejtmagokra és a mitokondriára is kiterjed.
Figyelemreméltó, hogy ez a protein-szintézisstimuláló hatás nemcsak a májban zajlik, hanem kimutatható módon az idegrendszer szöveteiben is. A stimuláció oka itt egy enzim, a glutamát-dekarboxiláz.

A következő táblázatban áttekintheti a szövetek fejlődését különböző fajok esetében ecdysteroidok fogyasztása mellett. A rövidítések jelentése:

Cyas: Cyasteron, 20E: Beta Ecdysteron, PonA: Ponasterone A, Turk: Turkesteron, VitE: Viticosteron, ip: intraperitoneal injekció, i.v: intravénás injekció, peros: takarmányba keverve. A piros betűs rész azt jelenti, hogy csak egy kísérleti példány létezett.

[táblázat]

A fent leírt kiemelkedő vizsgálatok patkányokkal, egerekkel, sertésekkel, a beta ecdysteron pozitív hatásait mutatták a növekedésre vonatkozóan, de a következő két tanulmány különösen erős hatékonyságot mutatott ki.

A beta ecdysteronnal Chermnykh, 1988-ban, végzett patkányokkal kísérleteket, az anabolikumként ismert, Metandienon (Dianabol) összehasonlításával. Kimutatta, hogy mindkét anyag különösen erős izomzatnövelő hatékonysággal rendelkezik. Csodálatos eredmények születtek – kimutatta, hogy a beta ecdysteron a „lassú“ és a „gyors“ izomrostokat, míg a Dianabol csak a „lassú“ izomrostokat stimulálta. Kiderült, hogy a beta ecdysteron edzés nélkül is (a patkányoknak úszniuk kellett) kifejtette anabolikus hatását, míg a Dianabol nem igazán, pedig tudjuk, hogy a test edzése nélkül nem történik izomzatépítés.
Ezek a hivatalos, orosz tanulmányok már felkeltették az érdeklődést. Egy nem hivatalos jelentés szerint Ukrajnából, e két anyagot nemcsak patkányokon, hanem a sportolókon is tesztelték. E jelentés szerint már mindkét anyag esetében, alacsony mennyiségeknél is anabol hatásaik jelentkeztek, nagy mennyiségeknél, pedig a Dianabol kb. kétszer annyira volt izomzatnövelő, mint a beta ecdysteron. Nyilvánvalóan az emberi tesztalanyok számára, a szintetikus gyógyszert, a Dianabolt nagyobb mennyiségben adni nem lehet, természetesen a nagyobb mennyiségű Dianabol anabolikusabb hatású, azonban eme mennyiségeknél, visszafordíthatatlan és egészségre káros mellékhatások jelentkeznek! A természetes beta ecdysteron kivonathoz úgy tűnik, az ember szervezete az evolúció során hozzászokott, megtanulta azt alkalmazni, és nagy mennyiségben is fogyasztva, egészséges módon izomtömeget képes építeni, mindenféle mellékhatás nélkül.

Talán még ennél is nagyobb szenzáció volt 1988-ban, Simakin átfogó tanulmánya. Ebben 78 edzett atléta ás atlétanő, 10 napon keresztül proteint fogyasztott, egy másik csoport fehérjementes placebót kapott, és a harmadik csoport, a napi adag proteint beta ecdysteronnal együtt fogyasztotta. A protein-csoport 10 nap alatt minimális mértékű izomzatot épített fel, a placebo-csoport némi izomzatot veszített, és a protein-beta-ecdysteron – csoport 6% -7% izomzatot épített, plussz kb 10% testzsírt égetett el! Nyilvánvaló hogy ez az eredmény örökké nem tartható fent, és ez a hírtelen ugrás, a hosszabb idejű szedéskor le fog lassulni.

Ezek a tanulmányok illetve ukrán nem hivatalos jelentések igazolták a beta ecdysteron teljesítménynövelő hatásait a sportolókban, mígnem 2005-ben egy cég, a Peak Performance Products gyakorlati felmérést indított 500 sportoló részvételével, akik 3 hónapig teszteltek. A kísérletben a beta ecdysteron kivonat teljesítménynövelő hatásainak vizsgálata volt a cél, melyet Cyanotis Vaga és Maral gyökérből vontak ki (az ukrán és a fehérorosz gyakorlati tanulmányokban is ilyen kivonatokat használtak) , mely teljesen azonos a nyugat európai, spenótból kivont beta ecdysteron kivonattal. A Peak Performance Products gyakorlati teszt vizsgálataiban, a sportolók izomtömegének ugrásszerű növekedése jelentkezett (2 – 4 kg 10 – 14 napon belül!), erőnövekedés és erős izompumpálás, gyorsabban regenerálódtak az edzések után. Sok sportoló jelezte, hogy erős éhséget éreztek, mely kb 10 napig tartott, és ekkor is zsírt adtak le a testükről!

A fent leírt tanulmányokkal ellentétben a Peak Performance vizsgálatok mást mutattak ki a turkesteronnal kapcsolatban.
A turkesteron kivonat nem volt hatékonyabb, mint a beta ecdysteron kivonat, sőt a turkesteron kb. fele akkora anabolikus hatást mutatott, mint a beta ecdysteron kivonat. Persze, tudnunk kell, hogy a Peak Performance által használt Beta Ecdysteron kivonat 70%-os BE, HPLC standarizált kivonat volt, a turkesteron kivonat, pedig nem standarizált, hanem 6: 1 arányú kivonat, tehát a különböző anabol hatásokat talán az alacsony, jó minőségű Turkesteron kivonat tartalom okozhatta.
Egy további, újabb Peak Performance vizsgálat eredménye volt, hogy a kezdeti, beta ecdysteron által okozott teljesítményugrás kiterjedt az első 14 napra, ahol a teljesítmény maradt a csúcsponton, és onnan további 3 hónapon keresztül lassabb ütemben, de emelkedett!

Dióhéjban az ecdysteron emberre gyakorolt hatásairól:

  • szabályozza a vércukor szintet, cukorbetegek kezelését is végzik vele előrehaladott klinikákon Japánban
  • csökkenti a koleszterin szintet. Az oka ennek a koleszterin szint csökkenésnek, hogy az ecdysteroidok speciális fizikai hatásmechanizmussal rendelkeznek, röviden a koleszterint a sejtmembránon keresztül húzzák az ecdysteroidok.
  • elnyomja a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, erősítik az immunrendszert. Sokan az ecdysteroidok használói közül kijelentették, hogy a univerzális egészségvédő hatásaik vannak, beszámoltak a már tapasztalt, és fent leírt jótékony hatásaikról, tehát a vesékre-, szívre-, tüdőkre, és a teljes szív-és érrendszerre gyakorolt előnyeiről, a sebek gyorsabb gyógyulásáról, a csonttörések gyorsabb gyógyulásáról, sőt az antibiotikus, és kozmetikai jódtulajdonságairól (fiatalító ill. regeneráló hatással van a bőrre, a Christian Dior is alkalmazza testápolóiban és krémjeiben).
  • génállomány védő funkcióval is rendelkeznek, védik a szervezetben a géneket az azokat károsító anyagoktól
  • antioxidánsként működik a testben
  • a vesék hatásfokát javítja
  • a máj működését javítja
  • védi az idegsejteket az idegrendszerben, javítja azok működését. Védi az idegrendszert az alkohol és a nyugtatók károsításai ellen.
  • javíthatja a férfi meddőséggel küszködők állapotát
  • növeli a fizikai állóképességet és teljesítményt, gyorsítja az izomszövetek növekedését, és alkalmazásával a TEST HATSZOR ANNYI FEHÉRJÉT ÉPíT BE AZ IZOMZATBA, MINT KIZÁRÓLAG FEHÉRJÉK FOGYASZTÁSA ESETÉN.
  • L-leucinnal szinergizmusban (tehát egymást felerősítő hatással) működik együtt!


Rendkívül magas ár- és minőség
A beta ecdysteron kivonat kb 50 -18.000 Eur / kg áron mozog a kereskedelemben (nagybani alapanyag vételkor alacsonyabb az ára)és mint minden növényi kivonat esetében nagy különbségek vannak a minőségben. Ez azt jelenti, hogy az összetétel alapján sajnos nem tudja megállapítani, hogy az adott táplálék kiegészítő hatékony lesz e vagy nem. SAJNOS EZ A NÖVÉNYI KIVONATOK ESETÉBEN mindig IGY VAN!

Egy igen drága kivonatot képes bárki előállítani egyszerű víz-alkohol-kivonatolással, egy viszonylag nagyobb növényből, gyökérzet, a szár, és a levelek felhasználásával, ahol végeredményben egy nagyon alacsony beta ecdysteron tartalmú kivonatot kapunk.
Az otthon gyártott tinktúrák, Maral gyökérből egész egyszerűen vodka alkalmazásával készíthetőek, melyet gyakran Kelet-Európában vagy Oroszországban beta ecdysteron kivonatként forgalmaznak (kis spray-s dobozokban, melyben a vodka mennyiség magasabb), és mint „anabolika“ kerül a forgalomba.

Viszont, a magas értékű, csúcsminőségű kivonat (kb 70% beta ecdysteron HPLC (High-performance liquid chromatography) elemzett vagy 95% beta ecdysteron UV elemzett tartalommal) már válogatott növényekből készül (pl. spenótból, melynél pl. a különösen rovar-ellenálló fajok kerülhetnek a válogatásba), melynél csak a leveleket szabad felhasználni. A szárakat csak további osztályozás után, és laboratóriumi felszerelésekkel lehetséges felhasználni, mert ezeket tovább kell tisztítani víz-alkohol kivonatolással, evaporálással, ioncserével (dekalcifikáció), szűrésekkel és kromatográfos eljárásokkal kell szeparálni, és koncentrálni. Ezek a drága, és minőségi eljárások megfelelő körülményeket követelnek, tehát beta ecdysteron kiegészítőt gyártani nem lehetséges otthon a konyhában vagy eme laboratóriumi eszközök megléte nélkül!

Tippek sportolóknak

A beta ecdysteron és talán a turkesteron is (ha már standarizált kivonatként kapható lesz) a creatin és a D-pinotol mellett egy ABSZOLÚT TOP-TELJESíTMÉNY NÖVELŐ ANYAG.

Tekintve azt a tényt, hogy általában a sportolók igyekeznek kiadásainkat csökkenteni, és olcsóbban beszerezhető, rosszabb beta ecdysteron kiegészítőt vásárolni, ha megtehetik. Ahogy fent is írtuk, nem lehetséges akárhol ilyen kivonatot előállítani. Egy-két kiemelkedő gyártótól eltekintve, a kiegészítő gyártók nem maguk állítják elő a HPLC elemzéseket igénylő beta ecdysteron alapanyagot, hanem azoktól az erre szakosodott gyártóktól vásárolják, ahol a megfelelő minőségi ellenőrzéseken átmennek a kivonatok. A kiegészítő gyárak többsége ezt Kínából, Indiából, Oroszországból, Uzbegisztánból rendeli. Ezek mellett talán egy-két amerikai vagy európai alapanyag-bróker lehet a beszerzési forrás, azonban máshonnan származó alapanyagnál nagy a valószínűsége, hogy a kivonat nem rendelkezik a megfelelő minőségi szabványokkal, a beta ecdysteron tartalmára vonatkozóan.
A sportolóknak azonban megvan a módjuk arra, hogy az általuk vásárolt kiegészítő minőségét teszteljék magukon – ha Ön beta ecdysteron kiegészítőt vásárolt és 14 napon belül nem jelentkeznek kiugró változások, akkor hatástalan terméket vásárolt, és jobban jár, ha a kukába dobja.

(Ecdysteron legnagyobb dózisban a Leusteron – TST termékben található meg,vagy az Ecdysone-ban, és az Ecdysone FX-ben.)

Peak Performance – Mező Mónika

Megjelent: 4981 alkalommal