vasárnap, 13 január 2008 12:19

A legjobb táplálék kiegészítõk a szervezet tesztoszteron szint szabályozásához

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
A tesztoszteron az elsődleges férfi nemi hormon a férfiakban. Főképpen a mellékvesékben és a herékben termelődik. A tesztoszteron hormon egy része a szervezetünkben teljesen természetes módon ösztradiollá (női nemi hormon) alakul át. Amennyiben ez az átalakulás túlzott mértékű a férfiban, akkor ez a háttere lehet a gynecomastia nevű elváltozásnak, mely a férfi mellének megnagyobbodása. (némely esetekben láthatunk ilyet a testépítőkön). Az ösztradiollá való átalakulás mértéke növekszik, a korunk előrehaladtával.

A tesztoszteron szerkezete:

A tesztoszteron szint a testünkben természetes körülmények között a következőkből tevődik össze:
- A szabad tesztoszteron, az a tesztoszteron mely nem kötődik sem a nemi hormon megkötő fehérjéhez (az SHBG-hez) sem albuminhoz.
- Kötött tesztoszteron, az a tesztoszteron mely a nemi hormon megkötő fehérjéhez (SHBG) vagy albuminhoz kötődik.
A biológiailag a szervezet rendelkezésére álló tesztoszteron mennyiség, a szabad tesztoszteron, és az albuminhoz kötődött tesztoszteron összegével egyenlő.
A total tesztoszteron a kötött és a szabad tesztoszteron mennyiségek összege. Normális tesztoszteron szint a férfiakban:

  Fiatal férfiak Öreg férfiak
Szabad tesztoszteron 1-2 % 1-2 %
Albuminhoz kötött teztoszteron 38 % 23 %
Szervezet rendelkezésére álló tesztoszteron 39-40 % 24-25 %
SHBG-hez kötött tesztoszteron 60 % 75 %
Total tesztoszteron 100 % 100 %

A tesztoszteron szintet a testünkben sokkal nehezebb befolyásolni, mint az inzulin szintet, melyet egyszerűen lehet szabályozni magas glikémiás indexű szénhidrátokkal, mint például szőlőcukorral, maltodextrinnel, hi-mol szénhidrátokkal vagy sokféle növényi kivonattal.
Igaz, léteznek olyan növényi kivonatok, melyek többé-kevésbé szabályozzák a tesztoszteron kiválasztását a szervezetben, azonban önmagukban még nem elég hatékonyak.
Ezen okokból a Createston az optimális tesztoszteron szabályozó táplálék kiegészítő (melyet a Fenuplast és a Testo Stack képes tovább turbózni).
A megszámlálhatatlanul sok összetevőt tartalmazó Createston, a komplexitása miatt képes kialakítani egy nagyon jó tesztoszteron és inzulin szintet a szervezetben. Mivel mindkét anabolikus hormonra hat, valamint tartalmazza az összes ismert tesztoszteron szint, és inzulin érzékenységet fokozó növényi kivonatot, ezzel a táplálék kiegészítővel tudja a leggyorsabb eredményeket elérni.
A Testo Stack és a Fenuplast rögtön a Createston után következik a sorban
A Fenuplast fermentációval aktívált fenugreek-kivonatot tartalmaz, mely a legerősebb saponinokat tartalmazó növényi kivonat. A saponinok olyan anyagok, melyek kémiailag hasonlítanak a szteroidokhoz! Jogosan kapta a „tribulus-gyilkos” elnevezést, mert magasabb mennyiségben tartalmaz diosgenin-t, mint a tribulus terrestris. A diosgenin az a saponin, melyből a tesztoszteront is gyártják a szteroid gyógyszerészeti termékek előállításához. A diosgenin mellett inzulinogén 4-hidroxi-isoleucin, és az úgynevezett mucilage (nyálka) is természetes módon az összetevője. A mucilage a Fenuplastban a saponinok hatékonyságát erősíti fel, mert a probiotikus bélbaktériumokat megfelelő működésre készteti.
Más termékekben a tribulus mellé adagolt Maca-, Muira- és Sasparilla-kivonatok sem képesek utolérni a Fenuplast hatékonyságát.A Sasparilla (Mexican Wild Yam) ugyanolyan magas diosgenin tartalommal rendelkezik, mint a Fenugreek (a Sasparillából szintén, labortechnológiával állítják elő a tesztoszteron tartalmú gyógyszereket), azonban ezt a bélflóránkban tartózkodó baktériumok képtelenek átalakítani ahhoz, hogy az emberi szervezet számára felhasználhatóak legyenek, csak igen kis mennyiségben. A Maca és a Muira magasan a legjobb tesztoszteron-szint és nemi-vitalitás növelő kivonatok, de teljességgel hiányoznak ezekről, a klinikai igazolásokat szolgáltató tanulmányok. Mindkét növény kivonata hasonló hatásfokkal rendelkezik, mint a Ginseng.

A Testo Stack már sokak számára bizonyított, szinte mindenkinek beválik, erős tesztoszteron kiválasztást serkentő kiegészítő. A tribulus hatékonyságát klasszisokkal megelőzi, ugyanakkor egy árban van azzal!
Táplálkozásfiziológiai háttér:
A legtöbb saponin, és a diosgenin is, csak egy fermentációs technológiai eljárás után lesz arra alkalmas, hogy a bélbaktériumok, az emberi szervezet számára felszívhatóvá tegyék. A Tribulus, Maca, Muira és a Sasparilla bevételekor, ez többé-kevésbé megtörténik a bélbaktériumok munkája által - az emberek többsége, azonban rossz bélflórával rendelkezik. A Fenuplast és a Testo Stack saponinjai azonban, már tejsavó-baktériumokkal, egy gyártási folyamat által előfermentáltak, sőt természetes módon probiotikus mucilage-t is tartalmaznak, melyek miatt a Fenuplast nem függ az Ön bélflórájának milyenségétől, és mindenkiben egyformán, teljes hatékonysággal hat! Ehhez még tegyük hozzá, hogy a disogenin tartalma igen magas, valamint, hogy az inzulin szintet is erősen befolyásoló (az inzulin sokkal erősebben anabolikus hormon, mint a tesztoszteron) 4-hidroxi-isoleucin összetevője, minden eddigi tesztoszteron szabályozó kiegészítőt leköröz!
Még mindig zajlanak a kísérletek, hogy pl. Fenugreeket együtt fermentálnak Tribulussal, Maca-val, Muira-val, és Sasparillával, melyből próbálnak kialakítani a nemzetközi piacra dobható, új kiegészítőt. Azonban az eddigi kísérletek nem voltak átütő sikerűek, és pillanatnyilag a Fenuplast és a Testo Stack a legerősebb tesztoszteron-szint szabályozó kiegészítő!
A Tribulus Terrestris a gyakorlatban elég szórtan működik – ez azt jelenti, hogy a használók 30% nem elégedett vele, további 30% esetében jól működik, és a maradék 40%-a a sportolóknak egyáltalán nem érzi. Ezek a nagy különbségek abból adódnak, hogy egyénenként igen változó a bélbaktériumok működőképessége, melyek a bevett saponinokat a szervezet számára felszívhatóvá teszik. Sajnos a sportolók nagy többségének meglehetősen rossz a bélflórája, mert kevés rostot fogyasztanak.
Zárásképpen megemlítenénk, hogy a túledzés a tesztoszteron-szintet a pincéig sűllyeszti le, melyet az említett kiegészítők nem tudnak gyorsan regenerálni, ezért ha Ön rendszeresen széthajtja magát, egyik kiegészítő sem fog megfelelően működni!
A lehetőségek szerint kerülje el az alábbi tesztoszteron-szint csökkentő tevékenységeket :
• hormon tartalmú gyógyszerek, vagy készítmények alkalmazása
• magas dózisú melatonin-kiegészítők szedése
• progreszteron alkalmazása
• aszpirin szedése
• szintetikus nyugtatók szedése
• túl sok alkohol és nikotin
• túlsúly
• túl sok stressz
• túledzés a sportokban
• rövid idejű, intenzív edzés növeli, de hosszú ideig tartó, kimerítő edzés csökkenti a tesztoszteron szintet
• transz-zsírsavak (keményített zsírok, a sültkrumpliban, chips-ekben, pékárukban, és a túlhevített olajokban)
Mi javítja az endogén (szervezeten belüli) tesztoszteron-szintézist és aktivitást?
• nyugalom (kevés stressz), higgadtság, kipihentség, szórakozás, szex
• rövid ideig tartó, intenzív sport, de a tevékenységet élveznie kell, és örömmel végeznie.
• az inzulin szintet és a szabad tesztoszteron szintet is csökkenti az SHBG (egy fehérje, mely leköti a szabad hormonokat a vérben) a szervezetben ez ezért elég szénhidrát-mennyiségnek kell mindig keringenie a vérben – pl. hi-mol-szénhidrát-kiegészítők fogyasztása ajánlott, és főként növényi kivonatok alkalmazása, melyek képesek az inzulin háztartást szabályozni – általában ezek a növényi kivonatok csak a jobb minőséget nyújtó gyártók termékei között szerepelnek)
• elég mennyiségű zsír fogyasztása (de nem túl sok), főképp egyszeresen, többszörösen telítetlen zsírokból
• zsírokból naponta, a napi elfogyasztott kalóriamennyiség 25-30%-ának kell származnia
• a magas fehérjefogyasztás csökkenti az inzulin SHBG szintet, és növeli a tesztoszteron-szintet
• a glutamin/glutaminsav növeli az LH és FSH hormonok szintjét
• az A vitamin a tesztoszteron-háztartás szabályozásához nélkülözhetetlen
• a fitoszterol a növényi olajokban, és egyes zöldségekben
• a Pygeum és a Saw Palmetto a prosztata-megnagyobbodás ellen hat ezért a Palmetto a tesztoszteron átalakulását csökkenti.
• a pygeum és a csalán-kivonat, fehér champignon gomba,
• lignán, fitoszterol polifenolok a szőlőmagból, a pycnogenol, és a chrysin (karotta-magból és propoliszból), a cink csökkenti a tesztoszteron ösztrogénné való alakulását
• a zab-kivonat (a megfelelően előállított) csökkenti az SHBG szintet, és a lekötött tesztoszteron is felszabadulhat általa, de mindenféle zab nem segít, a zabpehely nem használ
• a borsikafű (prekurzorokat tartalmaz a nemi és az androgén hormonokhoz)
• az ásványanyag bór, kalium, szelén, cink mind fontosak a normális tesztoszteron-háztartás meglétéhez
• A daidzein-izoflavon a szójából, úgy tűnik, nem okoz változást a férfiakban, a nőkben csökkenti a tesztoszteron-szintézist
• a szarvas-agancs növeli a plazma-tezstoszteron-szintet
• a görögszéna stimulálja az inzulinérzékenységet és a saponin LH hormonokat a tesztoszteron-szintézishez.
• a koreai-ginseng növeli az endogén tesztoszteron-termelődést
• a Tribulus Terrestris növeli a tesztoszteron-szintézist (LH hormonok által).
• egy tanulmány azt mutatta, hogy a bársonybab növelte a tesztoszteron-szintet
• a fokhagyma emeli a tesztoszteron-szintet (LH hormonok által)

Peak Performance – Mező Mónika

Referenciák:
Rao, A.V. et al (1995). Saponins as anticarcinogens. Journal of Nutrition. 125: 717S-724S.

The Merck Index. Twelfth Edition. P.8510.

Saponins used in Food and Agriculture. Advances in Experimental Medicine & Biology, 405 (1996).

Sauvaire, Y. et al. (1996) Steroid saponins from fenugreek and some of their biological properties. Advances in Experimental Medicine & Biology, 405:37.

Sharma, R.D. (1986) Effect of fenugreek seeds and leaves on blood glucose and serum insulin responses in human subjects. Nutrition Research, 6:1353-1364.

Price, K.B. et al (1987). The Chemistry and Biological Significance of Saponins in Foods and Feeding stuffs. CRC Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 26: 27-135.

Wunschendorff, M.H.E. (1919). La saponine des graines de fenugrec. Journal of Pharmacologie Chimica. 20: 183. Cited in Reference 3.

Marker, R.E. et al (1947). New sources for sapogenins. Journal of the American Chemical Society. 69: 2242. Cited in Reference 3.

Hoffman, D.L. Information taken form Herbal Materia Medica on the Internet.

Yoshikawa, M. et al (1997). Medicinal Foodstuffs. IV. Fenugreek Seed. (1): Structures of Trigoneosides Ia, Ib, IIa, IIb, IIa, IIIb, New furostanol saponins fron the seeds of Indian Trigonella foenum-graecum L. Chemical Pharmaceutical Bulletin. 45: 81-87.

Literature on Tribestan , a furostanol-rich preparation from Tribulus terrestris, Pharmachim’s Chemical Pharmaceutical research Institute, Sofia, Bulgaria.

Bhasin, S. et al. (1996). The effects of supraphysiologic dose of testosterone on muscle size and strength in normal men. New England Journal of Medicine, 335:1-7.

Sauvaire, Y. et al. (1991) Implication of steroid saponins and sapogenins in the hypocholesterolemic effect of fenugreek. Lipids. 26(3):191-197.

Ribes, G. et al. (1986) Antidiabetic effects of subfractions from fenugreek seeds in diabetic dogs. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 182:159-166.

Petit, R.P. et al. (1995) Steriod saponins from fenugreek seeds: Extraction, purification, and pharmacological investigation on feeding behavior and plasma cholesterol. Steroids. 60:674-680.

Sharma, R.D. et al. (1996) Toxicological evaluation of fenugreek seeds: a long term feeding experiment in diabetic patients. Phytotherapy Research. 10:519-520.

Longcope, C., et al. J Clin Endocrinol Metab. 85:293-296, 2000. Low dietary proteins diets were found to increase levels of sex hormone binding globulin (SHBG), thereby reducing the level of free testosterone. High dietary protein diets were found to reduce levels of SHBG.
Baker, H. W., et al. Changes in the pituitary-testicular system with age. Clin Endocrinol. 5(4):349-372, 1976. In order to provide a comprehensive account of pituitary-testicular function in man, 466 subjects, ranging in age from 2 to 101 years, were studied to examine blood levels of the pituitary gonadotrophins (LH and FSH), the sex steroids testosterone and estradiol, the binding capacity of the sex hormone binding globulin (SHBG), the free testosterone and estradiol fractions, and the transfer constant for the peripheral conversion of testosterone to estradiol. The results were compared with clinical indices of testicular size, sexual function and secondary sex hair distribution. Testosterone levels fell slowly after the age of 40. Testosterone showed small seasonal variations in young adult men, the lowest values being seen in winter. SHBG binding capacity was high in two prepubertal boys, fell in adult men, but increased in old age. Free testosterone and estradiol levels fell in old age. The metabolic clearance rates of testosterone and estradiol fell in old age, while the conversion of testosterone to estradiol increased with age. The evidence is consistent with a primary decrease in testicular function over the age of 40 years.
Kley, H. K., et al. [Sexual hormones in ageing males]. Aktuelle Gerontol. 6(2):61-67, 1976. Alterations of sexual hormones in the plasma of aging males occur between the 50th and 60th year of life with individual variations. Total levels of sex hormone binding globulin increase in aging males and testosterone (which declines with age) is more strongly bound to SHBG with age.
Antonio, J., et al. Insulin elevates testosterone. Muscle Media. 54:163, 1996. 44% of the body’s plasma testosterone normally circulates bound to sex hormone binding globulin.
Dean, W. The male reproductive homeostat: neuroendocrine theory of aging - part VI. Vitamin Research News. May 2000:1-6. Testosterone that is bound to SHBG is the least active form of testosterone.
Lenard, L. Boosting testosterone levels for cardiovascular health. Vitamin Research News. December 1999. The majority (70% to 80%) of testosterone is bound to SHBG. Only 1% to 3% of total testerone is in its “free”, unbound form.
Protocol: Male hormone modulation - a hormonal attack on aging. Life Extension. November 1999. Sex hormone binding globulin binds more tightly to testosterone with the progression of the aging process.
BPH: the other side of the coin. Life Extension. 5(2):12-15, 1999. Testosterone is increasingly bound to sex hormone binding globulin with the progression of the aging process. This serves to reduce levels of free testosterone.
Roberts, E. The importance of being dehydroepiandrosterone sulfate (in the blood of primates): a longer and healthier life? Biochem Pharmacol. 57(4):329-46, 1999. DHEA increases the availability of testosterone for uptake into the body’s tissues by altering albumin's affinity for testosterone. DHEA probably increases the ability of albumin to transport testosterone to where it is required in the body.
Introducing MALE. be all that you can be: an interview with Dr Jonathan Wright. Life Enhancement. July 1999:4-13. Dr. Jonathan Wright acknowledges that no clinical studies have yet been performed to confirm or refute the reputation that oats have for increasing testosterone levels. From his own clinical observations, he has noted that some men in their 20s and 30s who had low testosterone levels for their age have experienced increased testosterone after the use of oats.
Fenusterols. Sabinsa Corporation Newsletter. January 1998. Steroid saponins (Furostanol saponins) in fenugreek seeds have pronounced luteinizing hormone (LH) releasing properties. Luteinizing hormone, in turn, stimulates the production of testosterone
Georgiev, P., et al. The effect of the preparation “Tribestan” on plasma concentration of testosterone and spermogenesis of lambs and rams. Vet Sb. 3:20-22, 1988. Tribulus terrestris was found to increase testosterone levels in rams and male lambs.
Milanov, S., et al. Tribestan effect on the concentration of some hormones in serum of healthy subjects. Med Biol Inf. 4:27-29, 1985.Administration of 750 mg of Tribulus terrestris per day for five days resulted in a 41% increase in free testosterone in eight healthy men and eight healthy women aged 28 - 45. Testosterone levels were restored to normal in men and women with low initial testosterone levels and testosterone levels did not rise above optimal levels in those subjects with normal initial levels of testosterone.
Burke, E. R. Fad or fact? A look at Tribulus terrestris. Nutrition Science News. March 1999. The author cites a study in which 750 - 1,500 mg of Tribulus terrestris per day for 30 to 60 days caused an increase (not clinically significant) in testosterone levels in male impotence and male infertility patients.
Dean, W. The male reproductive homeostat: neuroendocrine theory of aging - part VI. Vitamin Research News. May 2000:1-6, 16. Tribulus terrestris increases free testosterone levels by approximately 41%. Tribulus terrestris appears to stimulate the hypothalamus or pituitary directly in a way that increases the secretion of luteinizing hormone, which, in turn elevates testosterone levels. Tribulus terrestris may also have a direct sensitizing effect on the Leydig cells of the testes that produce testosterone in response to luteinizing hormone stimulation.
Myers, S. Of health and men. Health Supplement Retailer. June 2001. Maca is claimed to act on endocrine gland hormones such as testosterone.
Hryb, D. J., et al. The effect of extracts of the roots of the stinging nettle (Urtica dioica) on the interaction of SHBG with its receptor on human prostatic membranes. Planta Medica. 61:31-32, 1995. Extracts from the roots of the stinging nettle (Urtica dioica) are used in the treatment of benign prostatic hyperplasia. The mechanisms underlying this treatment have not been elucidated. The authors attempted to determine whether specific extracts from stinging nettle had the ability to modulate the binding of sex hormone-binding globulin to its receptor on human prostatic membranes. Four substances contained in stinging nettle were examined: an aqueous extract; an alcoholic extract; Urtica dioica agglutinin, and stigmasta-4-en-3-one. Of these, only the aqueous extract was active. It inhibited the binding of 125I-SHBG to its receptor. The inhibition was dose related, starting at about 0.6mg/ml and completely inhibited binding at 10mg/ml.
Belongie. L. Natural sexual healing. Health Supplement Retailer. January 2001. One study has found that velvet beans (Mucuna pruriens) increases testosterone levels.
Oi, Y., et al. Garlic supplementation increases testicular testosterone and decreases plasma corticosterone in rats fed a high protein diet. Journal of Nutrition. 131(8):2150-2156, 2001. The effects of garlic supplementation on protein metabolism were investigated by measuring testis testosterone and plasma corticosterone in rats fed diets with different protein levels. In Experiment 1, rats were fed experimental diets with different protein levels (40, 25 or 10g/100g casein) with or without 0.8g/100g garlic powder. After 28 days of feeding, testosterone contents in the testis were significantly higher and plasma corticosterone concentrations were significantly lower in rats fed 40% and 25% casein diets with garlic powder than in those fed the same diets without garlic powder. Urinary excretion of 17-ketosteroid (an index of testosterone), nitrogen balance and hepatic arginase activity were significantly higher in rats fed the 40% casein diet with garlic powder than in the 40% casein controls. In Experiment 2, the effect of diallyldisulfide (a major volatile sulfur-containing compound in garlic) on the secretion of luteinizing hormone (LH) from the pituitary gland, which regulates testosterone production in the testis, was investigated in anesthetized rats. Plasma LH concentration increased dose dependently after administration of diallyldisulfide (P < 0.01, r = 0.558). These results suggest that dietary supplementation with 0.8g/100g garlic alters hormones associated with protein anabolism by increasing testicular testosterone and decreasing plasma corticosterone in rats fed a high protein diet.
Megjelent: 962 alkalommal