kedd, 22 január 2008 21:31

A whey protein lobbi még meddig éri el a célját? Beszélgetés Thomas Scheu világbajnokkal!

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
Magyarországon annyira még nem ismerik a nevemet, azonban már 25 éve a testépítés az életem, és kétszer nyertem már világbajnoki címet! 12 évesen a súlyfeleslegem miatt a szüleim elküldtek sportolni. A küzdősportokkal kezdtem, de néhány év múlva elkapott a testépítés! Gyakorlatilag az utóbbi 15 évben mindent lemérek amit megeszem, minden étkezésem meg van tervezve, egész évben verseny közeli formában vagyok, és például soha nem ittam még sört! :-) Ez nem vicc…..

1996-ban és 2001-ben a rengeteg lemondás meg is hozta az eredményt, világbajnok lettem! A mai napig versenyzem, több mint 15 éve ugyanazzal a táplálék kiegészítő gyártó szponzorral, a Peak Performance-al!
A legalapvetőbb sportolói táplálék kiegészítő, a fehérjeporok a legnépszerűbbek egész Európában.A sportolók, főként a testépítők nélkülük nem tudnak jelentősebb izomzatot felépíteni, az én étkezéseimből sem maradtak ki sosem a pályafutásom során. Már évtizedek óta követem a Peak-nél a fehérje koncentrátumok fejlesztéseit, sőt elsőként mindig én számoltam be a teszteléseim során az eredményekről. Lássuk hol is tart pillanatnyilag az orvostudomány:

SZÓJA PROTEIN VS WHEY PROTEIN ÉS A NYERTES…..ANABOLIC PROTEIN!

A testépítők köreiben, az az általánosan elfogadott alapelv, hogy tejprotein de különösképpen a whey protein (más néven tejsavó protein), az izomzat felépítése szempontjából hatékonyabb, mint a szója protein. Sőt, elterjedt, hogy a szója protein a férfiak esetében rombolja a szervezet tesztoszteron háztartását.

Miközben ezek a hamis nézetek váltak széles körben ismertté, az nem tűnt fel senkinek sem, hogy egészen 2007-ig nem került nyilvánosságra, egy komoly, és megbízható klinikai tanulmány sem, mely a hormonháztartásra, izomzatépítésre, és a testkompozícióra vonatkozó mérési adatokat közölte volna különböző fehérje fajták fogyasztása esetén.

Rosszindulatú hozzáértők azt állítják, hogy a tejprotein lobbisták fellépései hatására, a whey protein eladások újabb lendületet vesznek majd, a ’csúnya, gonosz’ szója proteinnel szemben. Ma már körvonalazódik, hogy ez már csak hiú remény marad, de már eddig is ámulatba ejtette a hozzáértőket, hogy az orvosi tanulmányok a tejproteinek (whey, kazein, colostrum) izomzat- és erőépítő hatékonyságáról ódákat zengenek, miközben a szója protein hatástanulmányairól nem lehet találni semmi információt még a legnagyobb adatbázisokban sem. Amennyiben a szója protein jó eredményeket produkált a tesztelésekkor, az eredményekről annál mélyebben hallgattak!

Elsőként 2001-ben Estmark végezte el kiemelkedő tesztsorozatát, melyben mégcsak 10 g fehérjét (szója plusz whey proteint), és 7 g magas glikémiás szénhidrátokat etetett az alanyaival az edzések után.
Érdekes következtetéseket vont le tanulmányaiban a professzor, de ezeket nem a szója protein eredményeinek tulajdonította, hanem mindössze valamilyen fajta fehérje fogyasztását vette alapul.
25 évvel ezelőtt, még Prof. Tsvetkov, Bulgáriában, sportolókkal, és sportolónőkkel végzett egy átfogó kísérletsort, melyben a szója protein táplálék kiegészítőként való fogyasztása volt vizsgálva. Ezek az eredmények azonban végül hivatalosan nem lettek sajnos publikálva.

A Peak Performance már több mint 2 éve piacra dobta az Anabolic Proteint, mely szója protein és whey protein keveréket tartalmaz. Már 2005-ben is ezzel a fehérjével készültem a versenyekre! Ezt miért így állították össze? Mert a nyilvános orvosi publikációk közül a whey protein lobbi eredményeit nem vették teljes súllyal figyelembe, valamint a Peak-nek lehetősége van a saját tesztsorozatait elvégezni! Ez azt jelenti, hogy az Anabolic Proteinnel ’házon belül’ végezték el a teszteket, 13 nemzetközi, profi testépítő segítségével, és elsőként velem. Az eredmények, és a sportolói tapasztalatok, olyan jók voltak, hogy az Anabolic Protein gyártásba került.

Melyek ezek az eredmények?
Az Anabolic Protein túlszárnyalta a tiszta whey és a tiszta szója protein eredményeit, mind erő, és izomzatépítő hatékonyságban, csont- és izületerősítő hatásosságban, védte a szív és érrendszert, magas antioxidáns plazmaállapotot idézett elő a szervezetben, és az izmok definiáltsága gyorsabban kialakult hatására. A szója protein rész anyagcsere gyorsító hatása már csak egy plussz volt.

Ezek a Peak Performance teszteredmények különböző, független intézmény által is elfogadottak – pl. a hannoveri Német Táplálkozástudományi Intézet által – hatásukra hivatalos tesztvizsgálatok indultak a szója és a tejproteinek hatástani különbözőségeinek kimutatására.

A jövő táplálék kiegészítőire való tekintettel, ezért igyekeznek a szója és a whey proteinek, politikától mentes vizsgálatára, kizárólag a funkcionalitásaikat alapul véve. Összefoglalva tehát a 2007-ben megjelent kutatási anyagok alapján, a bennfentesek által már régóta ismert teszteredmények nyertek bizonyítást:


1. Napi 60 g táplálék kiegészítőként bevitt fehérjefogyasztás fokozza az izomzatépítést!
2. A szója protein izolátum pontosan olyan eredményes az izomzatépítéshez, mint a whey protein!
3. A szója és a whey protein keverék fehérjekoncentrátumok (=Anabolic Protein) az izomzatépítés, és a szervezetben lévő ösztradiol/tesztoszteron arány szempontjából hatékonyabbak, mint az egy összetevős proteinek!

Az ’Effect of protein source and resistance training on body composition and sex hormones from Douglas Kalman, Samantha Feldman, Michele Martinez, Diane R. Krieger and Mark J. Tallon. – Journal of the International Society of Sports Nutrition 2007,4:4 doi: 10.1186/1550-2783-4-4 ’ – klinikai kísérlettanulmány alapján.


A következőkben a kísérletek elemzései olvashatóak, melyet természetesen nem én írtam, hanem a Peak Performance szakemberei. További információ a www.peak.ag -on olvasható, velem személyesen pedig még ebben az évben találkozhattok majd Budapesten…..Thomas Scheu, Peak PerformanceA szója-whey protein keverék a szervezet hormonháztartása szempontjából sokkal jobban teljesített mind a férfiak mind a nők esetében. A kék oszlop a kiindulási állapotokat, a lila oszlop a teszt végén mért értékeket jelenti.

Az izomzat súlya (a teszt kezdete előtt) és a tesztalanyok szervezetének tesztoszteron/ösztradiol aránya (kék oszlop) mindhárom tesztcsoportban teljesen természetes módon, különböző volt.

A kiindulási izomtömeg a whey protein-tesztcsoportban volt a legnagyobb, akik szintén véletlenszerűen lettek kiválasztva. A kiindulási tesztoszteron/ösztradiol értékek, a szója-whey protein teszt-csoportban voltak a legmagasabbak szintén véletlenszerűen.
Tehát a tesztalanyok véletlen csoportosítása úgy nézett ki, hogy a viszonylag izmosabb emberek a whey protein teszt-csoportba, míg a jobb hormonháztartással rendelkező emberek a szója-whey protein tesztcsoportba kerültek.

A tesztalanyok kiindulási különbözőségei miatt, nem az oszlopok magasságát kell néznünk tehát, hanem a kiindulási és a tesztelés végeztével mért értékek különbségét. Minden esetben látható, hogy a legnagyobb izomzatfejlődés, és hormonháztartásbeli javulás a szója-whey protein tesztcsoportban következett be.

A kutatók átlagot vontak a tesztalanyok izomtömeg növekedéseiből (zsírmentes izomtömeg), ezeket az értékeket helyezték bele a grafikonokba. A teszt során 12 héten keresztül, tesztcsoportonként különböző fehérjefajtákból, napi 60 g proteinkoncentrátumot fogyasztottak a sportolók. Ha elemezzük a táblázatokat, láthatjuk, hogy a kiindulási és a teszt végén mért izomtömeg mennyiségének különbsége (a kék és a lila oszlopok közti különbség az első grafikonon) a szója-whey protein (Anabolic Protein) keverék fogyasztásakor volt a legmagasabb!
Az átlagos izomtömeg növekedés a szója-whey protein csoportban magasabb a whey protein csoportnál, azonban a teszt csak 12 hétig tartott, a grafikonon látható, hogy a szója-whey tesztcsoport izomnövekedése, a 12 hét letelte után is tart!

Mindhárom fehérjefajta fogyasztásakor – látszódik az ábrákon – hogy a kiindulási (kék) és a teszt végén mért (lila) értékek eltérnek, a lila oszlopok magasabb mennyiségeket mutatnak. Ez azt jelenti, hogy általánosságban, fehérjék fogyasztásával a szervezet tesztoszteron/ösztradiol háztartása javul. Látható, hogy a szója protein hatására szintén javulnak a tesztoszteron értékek a sportolókban, a whey protein még a szója proteinnál is jobban emeli, de a szója-whey keverék még ennél is jobb eredményeket produkált!Peak Performance
Megjelent: 443 alkalommal