2008. január 23., szerda 20:39

Mr. Olympia - Larry "The Legend" Scott

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Induló új „sorozatunkban” a versenyek-versenye a Mr Olympia történetét szeretnénk végigkísérni, azokon a testépítőkön keresztül akik már álltak a korona alatt…vagy ahogy Larry Scott mondta: „átélték a világ nyolcadik csodáját”.

Larry „The Legend” Scott
Született: 1938 október 12., Pocatello, Idaho
Lakhely: Salt Lake City, Utah



Versenyek:
1959 Mr. Idaho - AAU I. hely
1960 Mr California - AAU, Abszolút győztes
1961 Mr Pacific Coast - AAU I. hely
1962 Mr America - IFBB, Abszolút győztes
1964 Mr Universe - IFBB, Abszolút győztes
1965 Olympia - IFBB, I. hely
1966 Olympia - IFBB, I. hely

1979 Grand Prix Vancouver - IFBB,
1979 Canada Diamond Pro Cup - IFBB, 9. hely

Larry Scott a történelem első Mr Olympiája, a 60-as évek elsőszámú testépítője, megtestesítve mindazt amit e sport akkoriban jelentett. Hatalmas karok, ágyúgolyó vállakkal egy szőke, jóképű, karizmatikus vázra szerelve.
1960-tól visszavonulásáig gyakorlatilag uralt minden Weider kiadványt, kívül és belül. 1966-ban vonult vissza kétszeres Mr Olympiaként, 28 évesen elérve mindazt amit e sportban akkor ellehetett.
Scottot utolsó éves középiskolásként, egy véletlenül elé került testépítő újság „fertőzte meg”. A címlapon George Pain fotója mellett a: „Neked is lehet ilyen karod 30 nap alatt” felirat villogott. A magazinban sorolt gyakorlatokat egy traktor tengellyel kezdte el végezni, és innentől kezdve nem volt visszaút. Akkor még szűk vállöve, rövid végtagjai mit sem sejtettek a később kiteljesedő potenciáljából.
1958-ban Californiába költözött, ahol Bert Goodrich Hoolywood Gym nevű termében kezdett edzeni. Itt találkozott első mentorával, Lou Degni-vel aki akkoriban az egyik legjobb felépítésű testépítő volt, s aki Mark Forrest művész néven számos mozi film sztárjaként volt híres az akkori Hoolywood-ban.
Larry eközben villamos mérnöki diplomát szerzett. Hamarosan a „Vas Guru” Vince Gironda termébe látogatott és ott kezdett edzeni, mely mind Gironda, mind Scott további sorsát alapjaiban határozta meg. Gironda a Vas Guru olyan edzés elvek és technikák atyjaként lett ismerté, melyek nemcsak a korabeli testépítés alfáját és omegáját jelentették, de korunkat is meghatározzák. A kor híres testépítői mellett, olyan filmcsillagokat is segített az izmokért vívott harcban, mint Clint Eastwood. Scott számára pedig Girodina lett az, aki azzá tette amit ma Larry Scottként ismerünk.



Ha Larry Scott nevét halljuk, akkor hatalmas, telt karok és utánozhatatlanul kerek vállak villannak be. Mindkettő Giordina „műve”. Az Ő hatására kezdte használni a prédikáló-padot, amit ma - nem kis mértékben Joe Weider marketing munkájának köszönhetően-, sokkal inkább Larry Scott után „scott-pad”-ként ismerünk. Lévén Scott később teljes mértékben erre alapozta karhajlítója edzését. De Scott legendásan gömbölyű vállait, is a Gironda nevéhez kötődő „down tha track”- rendszernek köszönheti.
Ja és Gironda tartotta, edzőtermében a legelső olyan „szemináriumot” ahol nyíltan beszéltek a szetroid használatról, ahol az időszak top atlétái megvitathatták e szerek alkalmazását, adagolásuk módját…
Csak mellékesen említve (a heti sok grammosoknak) a Larry Scott által alkalmazott dózis, a „nagy ellenfél”, az örök második Harold Poole elmondása szerint is csak napi 10-15 mg dianabol volt…
1962-ben Scott Mr Amerika, majd 64-ben MrUniverse lett. Közben a Muscle Beach Party Riff-jeként (annak aki látta) a mozivásznat is hódítgatta.



Majd 1965 az IFBB a Mr Universe és Mr America győztes testépítőknek létrehozta a Mr Olympia cimet. 1965. szeptember 19.- én a Brooklyn-i Zene Akadémian 2500 rajongó előtt Harold Poole-t, Earl Maynard-ot megelőzve Larry Scott fejére került, az akkor nemcsak képletes korona.


 
Egy év múltán 1966. szeptember 9.-én Larry-t Harold Poole, Chuck Sipes, Dave Draper, Chet Yorton es a fiatal Sergio Oliva előtt ismét megkoronázták. Majd az 1000 $-os nyereménnyel a kezében és a koronával a fején bejelentette, Rocky Marciano példáját idézve, hogy elérve mindent amit lehetett, a „csúcson” visszavonul...



Larry Scott az első testépítők közt volt, aki tudatosan ügyelt táplálkozására. Ahogy Ő maga mondta: „A testépítésben elért sikerek 75-80 %-a, a táplálkozáson múlik”.
Nevéhez kötődik a fehérje-koncentrátumok korabeli népszerűsége, elterjedése. Táplálkozási tanácsadója Rheo H. Blair (valódi nevén Irving Jonhson) volt, mint ahogy Don Howorth-nak és akkoriban számos neves testépítőnek.
Blair saját protein-koncentrátumot gyártott, melyet Larry is alkalmazott. Elmondása szerint napi fél kiló fehérje-koncentrátumot fogyasztott mikor keményen edzett, de negyed kiló a minimum volt, a Blair féle kivonatból. Az étkezéseit emellett előemésztett aminosav-koncentrátumokkal „erősítette”.
„Extra eredményeket, csak extra módon kiszolgált szervezettől várhatunk.”- mondta

Edzéseit illetőn a legkülönfélébb írásokkal találkozhatunk. A legmegbízhatóbb forrás talán az általa írt „Loaded Guns” című könyv. Ez egy kötelező kellék Scott-fetisisztáknak 
Heti hat napot edzett, alkalmanként mintegy két órát töltve a vasak közt. Leginkább kar és váll izmai maradtak legendásak napjainkra is. Edzései gyorsak, fókuszáltak és produktívak voltak, a védjegyévé vált részleges ismétlésekkel a sorozatok végén.
Ahogy mondta: „Minden ismétlés egy széria és minden széria egy ismétlés”

Larry Scott Karedzése:
Bicepsz:
Egykezes Prédikáló hajlítás 6x6
Szuperszetben Kétkezes prédikáló hajlítással 6x6
Fordított fogású prédikáló hajlítás EZ-rúddal 4x8
Tricepsz:
Fekvő tricepsznyújtás 6x8
Szuperszetben Felső csigás tricepsz nyújtással bölcsőpadon 6x8
Lórúgás 4-6x8-10


Megjelent: 1443 alkalommal