2018. október 11., csütörtök 17:33

Lakatos Mihály: Hercules Trófea 2018, és ami mögötte van

Írta:  Lakatos Mihály
Értékelés:
(0 szavazat)

Nagyvárad alapításának történetét sűrű homály fedi.
Alapítása a dákok és rómaiak idejére, körülbelül Kr.e. 350-től Kr.u. 275-ig terjedő időre esik.
A határ közelében, a Sebes Körös mentén elterülő majdnem 200 ezer lakost számláló település, napjainkban is az osztrák-magyar monarchia építészetét őrzi.
Itt születtek többek között: Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem, id. Knézy Jenő sportriporter, Nagysándor József aradi vértanú tábornok, és rengeteg meghatározó személyisége a magyar történelemnek, művészetnek, irodalomnak, de itt élt egy ideig Ady Endre költő is.
Menetrend szerint ebben az illusztris városban, pontosabban a közelében fekvő festői településen, Félix fürdőn rendezték meg zsinórban a 43-ik Herkules Trófea szövetségektől független nemzetközi testépítő és fitnesz szabadidős versenyt.
A rendezvény mentora, megalapítója és főszervezője a 75 éves Lucus Iosif professzor úr ezúttal is ragaszkodott a német precizitáshoz, ami a verseny menetrendjét, pontos kezdési időpontját illeti és valljuk meg, sokan tanulhatnánk tőle e tekintetben profizmust, akik hasonló kaliberű rendezvényeket hozunk tető alá.


Szervezőtársai Huszti Mihály és Papik József kellő rutinnal zárkóztak fel a professzor úr mögött, és minden jellegű szervezési ügyben mint a verseny előtti protokoll- vagy a verseny után bankett megszervezésében, a szponzorok megszerzésében, de a verseny lebonyolításában is oroszlánrészt vállaltak.

 


Apropó protokoll és bankett: szokásukhoz híven nagyváradi kollégáink ezúttal is kitettek magukért.
Volt ott eredeti erdélyi medveölő 50% körüli házi szilvorium, házi bor, házi kalács, háziasszony…szóval minden ami házi.
Csillogtak is a szemek az esti fényekben a házi szilvától és bortól, a háziasszonyok tekintetét keresve.


Remélem Juditnak nem tűnt fel, ha néha én is félrenéztem, de minderről a szervezők, a háziasszonyok, na meg a házi nedű tehet.
Azokat kell okolni! Nem hiányzott volna egy „Miss Boxing- kaliberű kiütéses balhorog, épp elég derekasan kiütött a brutális „elixír”.


Mintegy 110 versenyző nevezett négy országból (Románia, Szerbia, Szlovákia, Magyarország), és a versenyzői állomány közel felét magyar sportolók alkották.
Túl a népes létszámon, a magyarok minőségben is uralták a versenyt, állítás amely azt a tényt is igazolja, mely szerint a 11 kategóriából (7 férfi, 4 női), hét helyen a magyarok hozták el az aranyat, és az abszolút győzelmet is magyar versenyző söpörte be Horváth István személyében (Kriko Team), aki ezzel a győzelmével duplázott, ami az utóbbi évtizedekben még egyetlen versenyzőnek sem sikerült.


Az összes többi kategóriában is a dobogó valamelyik fokára magyar sportoló állhatott.
Idén először –némi unszolásra- színpadra vitték a nálunk már szinte hagyományos Fitnesz Anyuka kategóriát is /amely a Bodysport Kupán került először megrendezésre Palatinus Tünde jóvoltából/. Tünde Nagyváradon is jelen volt bíró és-tisztelet meghívottként, aki nem csupán egy új kategóriát mutatott meg a sportágnak, hanem egy új életmintát és sportelvet is, mintegy nyomatékot adva annak az életfelfogásnak, mely szerint egy nő sportolói élete nem ér véget az édesanyai státusszal egy időben.


A magyar vonatkozású kategória győztesek: Model -167 cm: Gergely Rebeka,
BB Classic/Athletic/: Hős Nagy Péter
Junior: Kusz Tamás
Pálházy István: Testépítés -75 kg
Horváth István: Testépítés -85 kg
Tóth Péter: Testépítés -95 kg
Pengő Tamás: Testépítés +95 kg
Abszolút győztes (kiélezett küzdelemben Tóth Péterrel) Horváth István.


A verseny egyik érdekessége Pengő Tamás visszatérése, aki ezúttal is „penge” formát vitt színpadra, ami a győzelmet hozta meg számára.
Soha rosszabb visszatérés!
Magyar bírók: Palatinus Tünde, Kristó Endre /Kriko/, Palecián Judit.
Én a verseny lebonyolítására kaptam felkérést, és igyekeztem felnőni a feladathoz,
Az, hogy ez mennyire sikerült, nem tisztem megítélni, de az tény, hogy négy óra alatt tokkal-vonóval lezajlott a verseny.
Persze, ahhoz, hogy ezt megoldjuk elengedhetetlen volt a profi háttérsegítség is, ami a szervezőknek köszönhetően rendelkezésemre állt. Ezúton is köszönöm a bizalmat.
Határon túli sportbarátaink újfent bebizonyították, hogy a hangulathoz, jókedvhez, nem feltétlenül a sok pénz szétosztása szükséges, hanem bizony kell hozzá egy óriási szív is, amilyennel őket a teremtő megáldotta.
„múmia”

Megjelent: 2016 alkalommal