2008. január 30., szerda 22:05

Mr. Olympia - Sergio "The Myth" Oliva

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A testépítés a fejlődésről szól. Minden időszaknak voltak és vannak sztárjai, idoljai, domináns fizikumai…aztán mindig jön, jött valaki és porrá zúzta az addig átléphetetlennek tartott korlátokat, új dimenziókat nyitva a testi fejlődés terén. Sergio Oliva, Lee Hanney, Dorian Yates és Ronnie Coleman…azt gondolom e négy ember volt az, aki olyat hozott a maga korában ami addig elképzelhetetlen volt, ami összetörte az addigi fizikai és pszichológiai kereteket, és megnyitotta az utat az újabb generációnak.
Sergio Oliva a Mítosz volt az első, a hatvanas évek végén akiről nem tudták, hogy a képregényekből lépett ki vagy a marsról települt át…

Sergio „The Myth” Oliva
Született: 1941 július 14., Kuba, Havanna
Jelenlegi lakhely: Chicago



Versenyek:
1985 Olympia - IFBB, VIII. hely
1984 Olympia - IFBB, VIII. hely

1981 Pro World Cup - WABBA, I. hely
1980 World Championships - WABBA, Professional, I. hely
1978 Olympus - WBBG, I. hely
1977 World Championships - WABBA, Professional, I. hely
1976 Olympus - WBBG, I. hely
1975 Olympus - WBBG, I. hely
1974 Mr International, Professional, I. hely
1973 Mr International - IFBB, Professional, I. hely
1972 Olympia - IFBB, II. hely
1971 Universe - Pro - NABBA, Magas kategória, II. hely
1970 Olympia - IFBB, II. hely
1970 Mr World - AAU, Pro Magas kategória, II. hely
1969 Olympia - IFBB, I. hely
1968 Olympia - IFBB, I. hely

1967 Universe - IFBB, Overall I. hely
1967 Olympia - IFBB, I. hely
1966 Olympia - IFBB, IV. hely

1966 Mr World - IFBB, Magas kategória, I. hely
1966 Mr World - IFBB, I. hely
1966 Mr America - AAU, Most Muscular, I. hely
1966 Mr America - AAU, II. hely
1966 Junior Mr America - AAU, Most Muscular, I. hely
1966 Junior Mr America - AAU, Winner
1965 Mr America - AAU, Most Muscular, I. hely
1965 Mr America - AAU, IV. hely
1965 Junior Mr America - AAU, Most Muscular, I. hely
1965 Junior Mr America - AAU, II. hely
1964 Mr America - AAU, Most Muscular, III. hely
1964 Mr America - AAU, VII. hely

Sergio Oliva 1941. július 14.-én Kubában született. Apjával már 12 éves korától a Guanabacoa-i cukornád mezőkön dolgozott, és. 16 évesen Fulgenico Batista hadseregében szolgált. A fiatal Oliva-t születési bizonyítvány hiányában apja nyilatkozata alapján sorozta be a toborzótiszt, miszerint elég idős már, hogy részt vegyen a “kommunizmus elleni” harcban. A katonaidőknek Castro győzelme vetett véget…ettől kezdve ideje nagy részét a tengerparton töltötte. Itt találkozott egy helyi napimádóval, aki meghívta a helyi súlyemelő terembe, s onnantól kezdve nem volt megállás. Olíva hamar felismerte, hogy a sport lehet az ami kiemeli, aminek segítségével olyan élete lehet amiről a legtöbb kubai születésű ember álmodni sem merne... 6 hónap után már 190 kg felett teljesített lökésben, s 20 éves korára hazája első számú súlyemelője lett. Sikerei nyomán lehetősége nyílt az 1961-es Pan Amerikai Játékokon való részvételre, melyet a Jamaica-i Kingstonban rendeztek meg. Oliva tudta, hogy ennél jobb alkalma sosem lesz kiszakadni a Castro uralta Kubából. Egy adandó alkalommal azt őrt megzavarva, kiszökött szálláshelyről és elrohant az Amerikai konzulátusra. Politikai menedékjogot kapott, s hamarosan 65 kubai követte, köztük a teljes súlyemelő csapat.
Jamaicából Miamiba emigrált, ahol kezdetben rakodó munkásként és TV szerelőként kereste kenyerét. Miamiból 1963-ban Chicagóba vezetett útja, egy helyi acél gyárban kezdett dolgozni, s közben a Chicagói Duncan YMCA lett az a hely ahol a korábbi súlyemelőt megfertőzte a testépítés. A “vírus-hordozó” személye a későbbi Mr. America Bob Gajda volt.
Gajda felismerte a fiatal Oliva hihetetlen fizikai potenciálját, és a szárnyai alatt Oliva izmai iszonyatos ütemben kezdtek dagadni.
10 órai acélipari munka után, Oliva újabb három órát töltött a nehéz vasak közt. S alig egy év múltán learatta első babérját, a Junior Mr. Cicago versenyen. 1964-es 65-ben az AAU égisze alatt versenyzett, ahol sikerei, adottságai és az addig sosem látott tömeg és definíció ellenére nehezen jöttek…az AAU versenyein akkoriban, a színes bőrű atléták helyzete „némileg” hátrányos volt. Mindez hamarosan az Őt tárt karokkal fogadó IFBB-hez vezette, s így ahhoz az “utazáshoz” ami minden idők egyik legnagyobb testépítőjévé tették.



180 cm magassága (5 11”) mellett 109 kg-os (240 font) versenysúllyal, új dimenziókat nyitott a testépítésben. 56 cm kar (22”), 147 cm mellkas (58”), 74 cm derek (29”)…addig sosem látott definíció mellett.
1966-ban Mr. World, 67-ben Mr. Universum lett. A 66-os Mr. Olympia még Larry Scott diadalát hozta, azonban innentől megkezdődött Oliva uralma. Három éven keresztül olyan fölénnyel hódította el a címet, mint sem előtte, sem utána senki.
1969-ben Joe Weider új csillaga jelent meg a Mr. Olympia színpadán. Az akkor némileg formán kívül megjelent fiatal Schwarzeneggert, Oliva fölényesen utasította maga mögé, ám észlelte a “növekvő” fenyegetést. Schwarzenegger pedig megtanulta a leckét és 1970-ben a testépítés egyik legszorosabb és legtöbbet vitatott csatájában letaszította Olivat trónjáról…
Oliva Arthur Jones a Nautilus gépek atyjának segítségével kezdett edzeni. 1971-ben a NABBA Mr. Universe versenyen addig sosem látott fizikumot mutatva lepett színpadra, ahol megmagyarázhatatlan módon második lett…innen Párizsba repült visszahódítani a Mr. Olympia címet. Mikor Joe Weider a fotózás közben meglátta, közölte, hogy nem engedi versenyezni, mondván korábban egy nem az IFBB által rendezett versenyen indult, s így az 1971-es versenyekre el van tiltva…Oliva csomagolt, ment és fejlődött. 1972-ben nagyobb, hévvel, tömeggel és élesebb definícióval tért vissza, mint valaha. Élete legjobb kondícióját hozva, addig sosem látott izomtömeggel sétált fel a Németországi Essen-ben tartott Mr Olympia színpadára. Joe Weider ismerve a körülményeket állítólag nem akarta Arnoldot engedni versenyezni, de Arnold nyerni akart. Sokak szerint politika, mások szerint nem… Oliva ismét 2. lett. A vereség kiheverése, s az IFBB történő “megbékélés” 12 évbe telt…



1973-1983 között Oliva beceneve egyre találóbb lett, s egyre a mitikusabb lett a testépítés rajongóinak nagy része számára. Ez idő alatt a WABBA és a WBBG európai versenyein indult és tarolt. Ám 1984-ben a mítosz újra életre kelt és felsétált a Mr. Olympia színpadára. Az akkorra 43 eves, rendőrtisztként dolgozó Oliva 8. lett. Annak ellenére, hogy a Madison Square Garden-ben visszatérő Oliva nem ugyanaz a mitikus szörny volt mint korábban, jelenléte önmagában elég volt ahhoz, hogy a 84-es Mr. Olympiát az időszak legerőteljesebb versenyévé tegye. 1985-ben újra színpadra állt, és ismét 8. lett…a verseny után egy interjúban a következőket mondta:
„Istennek hála nagyszerű génekkel rendelkezem, így azt ehetem amit csak megkívánok… mindig úgy tűnt bármit ettem az izommá vált rajtam. Az 1985-ös Mr Olympiára a feleségem sugallatára nagyon szigorú diétába kezdtem, nagyobb és definiáltabb szerettem volna lenni, mint valaha, mint bárki bármikor. Frank Zane diétáját követtem…hiba volt! A rendszer működött Zane-nek, de nálam nem végezte el a munkát. Nem volt erőm edzeni, úgy vánszorogtam, mint egy zombi…a verseny napján betegnek és letörtnek éreztem magam. Ha a saját módszerem szerint csinálom, akkor utánozhatatlanul néztem volna ki. Bár gyanítom, ha akkora lettem volna mint King Kong, akkor is ugyanott végeztem volna…Joe Weider ezt a helyet szánta nekem.”
1986-ban akkori felesége 5 lövést adott le rá, melyet sikeresen túlélt, ám sosem versenyzett többet.

Oliva edzésmódszereit hosszú ideig egyfajta misztikum övezte. Edzéseit alapvetően nagy volumen és az ösztönösség jellemezte. A hét minden napján edzett, amíg úgy nem érezte, hogy szüksége van egy nap pihenésre. Testrészenként 18-24 szériát végzett, a legtöbb testrészre szuper-szetteket végezve, gyakran antaginosta-izmokat kapcsolva össza.



Robert Kenedy Oliva edzéseit, így írta le:
„Könnyű súllyal kezd, jó néhány bemelegítő sorozatot végezve.. Relatíve magas 12-20 ismétlés számmal, rövid, gyors mozgásokat végez, a gyakorlatok 90 százalékánál rövid pihenős technikát alkalmazva. Végrehajt egy bizonyos számú ismétlést, utána 10-15 másodpercig pihen és néhány mély lélegzet után kiprésel néhány újabb ismétlést. Ennek segítségével magas ismétlés számmal, de nagy terheléssel, s így nagyobb intenzítással képes edzeni. A szuperszeteket, kombinációknak nevezi, melyek nem a szokásos gyors egymás után végrehajtott sorozatokat jelentik. Ehelyett elvégzi az egyik gyakorlatot, pihen egy kicsit majd fojtatja a másik gyakorlattal, se kezdi előről.”



Az 1984-es Mr. Olympiát megelőző felkészülés karprogramja a következő volt:

Tricepsznyújtás ülve csigán
szuperszetben egykezes letolás csigán 5x10-15

Kétkezes bicepsz állva
szuperszetben lenyomás csigán 3x12

Zotmann-féle bicepszhajlítás
szuperszetben kétkezes bicepsz ülve 3x10

Bicepsz Scott-padon francia rúddal
szuperszetben egykezes tricepsznyújtás fekve 3x10-12

Egykezes bicepsz ülve
szuperszetben lórúgás 3x10

Tricepsz nyújtás fekve 3x15

Csúklóbehúzás 3x15
Csuklófelhúzás 2x25

Oliva egyike azon kevés profi testépítőknek, akik nyíltan beszélnek a szteroid használatról is. Egy a Muscle Magazin-nak adott interjúban Sergio azt mondta:
„Amíg a Mr. Olympia-n nem kezdtem versenyezni addig nem használtam szteroidokat. A dianabol hatalmas lökést adott, de nem szerettem használni, jobban kedveltem a decá-t és a winstrol-t. A winstrol olyan erezettséget okozott, hogy néha azt hittem valami baj történik. Ez akkoriban a legjobb kombináció volt. A decá-t közel sem tartották annyira károsnak, mint manapság, akár az orvos is felírta, az erősebb csontok érdekében.”



„A szteroid használat sokakat érdekel. Engem nem foglalkoztat, ha valaki használni akarja, ez az Ő döntése, az Ő élete. Ma már mindenki hozzájuthat. Olvastam egy magazint, melyben Arnold visszautasította a vádat, hogy valaha is szteroidokat használt volna, miközben Ő volt az első, aki azt Amerikán kívülre „vitte”. A régi időkben mindenki használta: Zane, Columbu, Én, Arnold, Larry Scott, Harold Poole, Dave Draper, és még Steve Reeves is. Nincs értelme tagadni. De a fejlődés ezen a területen már teljesen más utakat jár. Én akkoriban deca-t és dianabol-t használtam és az akkor valami nagy dolognak számított…ma már növekedési hormonról beszélnek és ki tudja még miről. Látom mit használnak…látom ahogy a kinéznek…és inkább túllépek rajta. Kemény edzéssel és megfelelő táplálkozással mindenki elérhet egy nagyszerű fizikumot, és sokkal inkább ez az amit javaslok.”
Megjelent: 1326 alkalommal