2008. április 19., szombat 19:49

Az un. "Zsírégetők"

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A zsírégető-hatóanyagok mindig is a táplálék-kiegészítő piac fókuszában voltak, újabb és újabb hatóanyagok kerülnek „kifejlesztésre” és tűnnek el, helyt adva a következő generációnak. A kavalkád oka az emberi természet, vagyis az, hogy az új, az addig ismeretlen mindig jobb, mindig reménnyel teli.
A súlycsökkentő diéták 90 százaléka kudarccal végződik és azt beismerni, hogy mi vagyunk a gyenge láncszem, mindig sokkal nehezebb, mint adottságainkat, étrendi mintánkat vagy épp hatástalan pirulákat kárhoztatni.
Bár a tudomány rohamosan fejlődik és valóban hatékony összetevők is kerülnek a boltok polcaira, de olyan sosem lesz ami úgy tűnteti el a féltve táplált kis párnácskákat a fenekünkről, hogy közben kolbász-zsír csurog az arcunkon.
Mindez nem azt jelenti, hogy nem léteznek hatékony kiegészítők, csupán annyit, hogy kezeljük őket a helyükön, mert tepertőkrémes kenyérrel bevéve kb annyit érnek mint az „ég a zsír mondat” mantrázása fél órán keresztül.
Az első lépés, hogy ismerjük meg őket miért, hogyan és mire képesek, s ennek alapján, hogy mikor és mennyit fogyasszunk belőlük.

1. Zöld tea
Ha funkcionális és egészségügyi hatásaikat összevetjük, akkor elsőként mindenképpen a zöld-tea emelendő ki. Bár a nyugati-orvoslás csupán néhány évtizede fedezte fel, hogy az e területen uralkodó fekete teából a fermentáció során olyan anyagok vesznek el, melyek különösen figyelemre méltóak lehetnek, a távol-keleten e pozitív élettani hatásai okán évezredek óta fogyasztják.

Hatásamechanizmusa: A zöld teában található un. polifenol katekinek antikarcinogén (azaz rák ellenes) és erősen termogenikus (epikatakin, epigalaktokatekin, epikatekin-gallát és az epigallokatekin-3-gallát) anyagcsere-fokozó hatással rendelkeznek.
A zsírégető hatás alapja, hogy az EGCG gátolja a norephinephrine, nevű zsírbontást fokozó neurotranszmitter lebontásáért felelős enzim működését.
Emellett egészségjavító, immunerősítő hatású, az EGK3G antioxidáns ereje 25-100-szorosa a C- illetve E-vitamin hatóerejének. Un. teofilin nevű hatóanyaga pedig immunerősítő, egészségjavító és zsírégető hatással rendelkezik.

2. Koffein
A leginkább elterjedt és alkalmazott anyagcsere fokozó, a sok millió ember által napi rendszerességgel fogyasztott koffein. A mindenki által ismert alapvetően kávé babból nyert standardizált formája mellett sok egyéb koffein tartalmú növényi kivonat van forgalomban, melyek az előbbi hátrányait több-kevesebb sikerrel küszöbölik ki. Alapvetően a guarana és a máté tea (yerba máté) melyekkel a kiegészítők címkéjén ilyen formában találkozhatunk.



Hatásmechanizmus: A központi idegrendszerre és a perifériás szövetekre egyaránt hatva, javítja a fizikai és a mentális teljesítményt, emellett pedig blokkolja a termogenezist gátló enzim működését, így fokozva a sejtanyagcserét és a zsírégetést. Használata, mint minden ilyen típusú kiegészítő elővigyázatosságot igényel. A túlzott mennyiség tartós bevitele növeli a vérnyomást, irritálja a gyomorfalat, hányást, hasmenést okozhat, fokozza a kálcium kiürülését. Hatásgörbéje egy fordított U betűhöz hasonló, a csúcshatást kiváltó dózist (3-6 mg/tskg) meghaladó fogyasztás ellenkező hatással járhat.

3. Szinefrin
Az effderin alternatívájaként került a piacra - az ahhoz szerkezetileg meglehetősen hasonló - un. szinefrin aktív hatóanyagot tartalmazó keserű narancs vagy citrus aurantium. A kínai orvoslás az emésztés és a keringés javítására, a májműködés elősegítésére évezredek óta használja. Mellékhatásként magas vérnyomás, álmatlanság, idegesség jelentkezhet, az effedrinnél kevésse „agresszív” kiegészítő, ám hasonló elővigyázatosságot igényel. Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, máj- illetve vesebetegségek mind kizáró okok, és persze terhes- és szoptató kismamák sem alkalmazhatják.

Hatásmechanizmusa: Szerkezete hasonlít az ephedrine, így a közvetlenül fokozza a sejt-anyagcserét (cAMP-n keresztül), s így a sejten belüli lipolízist (zsírbontást). Emellet étvágy elnyomó hatással is rendelkezik.

4. L-karnitin
Az L-karnitin (vitamin B-T) egy két aminosavból szintetizálódó molekula, mely természetes formában a különféle állati eredetű élelmiszerekben lelhető fel számottevő mennyiségben. Az elmúlt két évtizedben gyakorlatilag nem igen találunk olyan zsírbontást segítő kiegészítőt, mely ne tartalmazná.



Hatásmechanizmusa: Az l-karnitin funkciója a zsírsavak átjuttatása a mitokondrium falán, ahol energiaként elhasználódhatnak. Hiányában egyszerűen nem tudjuk a zsírsavakat elégetni. Vegetárius diéta esetén bevitele nagy eséllyel elégtelen, így kiegészítése ilyen körülmények közt kötelező lehet. De fokozza a teljesítményt, alkalmazzák az öregedés folyamatának lassításában, a nemzőképtelenség-, sőt a cukorbetegség nyomán fellépő idegrendszeri zavarok kezelésében is.

5. Forskolin
A Coleus Forskoli kivonata a klinikai tanulmányok szerint mind a zsírégetésben, mind a tesztoszteron szint fokozásában hathatós eszköz lehet.

Hatásmechanizmusa: Fokozza az adenilát-ciklás enzim működését, mely egy olyan kaszkádot indít el, aminek az eredménye a hormon-szenzitív lipáz aktíválása, s így a zsírszövetekben tárolt tápanyag energiakénti felhasználása.

6. Kolin és Inozitol
A kolint és inozitolt gyakran együtt említik. Szerepük a máj zsíranyagcserének optimalizálásában és az érrendszerben keringő és lerakódó zsiradékok „kitakarításában” van. Az inozitol egy az ember által is szintetizált , sokszor mégis a B-vitaminok családjába sorolt molekula. Javítja a zsír- és szénhidrát-anyagcserét, optimalizálja a kalcium háztartást. Nem kellő szintű bevitele a májban zsírfelhalmozódást okoz.
A kolin sejtfalak, az acetil-kolin és a lecithin molekulák alapvető építőeleme. Az acetil-kolin formájában az izom összehúzódás, az ideg-végződések alapvető transzmittere. A lecithin, foszfatidil-kolin esszenciális a máj és az agy normális működéséhez, az érfalak zsírlerakódásoktól való megtisztításához.

7. Yohimbine
Yohimbine az Afrikai Pausinystalia yohimbe fa aktív hatóanyaga egy multifunkcionális kiegészítő. Bár napjainkban a zsírbontást gátló receptorok, un. alfa-2-receptorok blokkolása okán emlegetik emellett vasodilatátor (érfaltágító), szexuális-vágy fokozó hatása is bizonyított.

Hatásmechanizmusa: A zsírsejtek felszínén lévő alfa receptorok fokozzák az abban tárolt és csökkentik az azt „elhagyó” zsírsavak mennyiségét. A yohimbine ezen alfa-receptorok blokkolása útján segíti a zsírmobilizálást. Enyhe étvágynövelő hatása van, mely némelyünknél problémát jelenthet. Fogyasztása fokozza a koffein és effedrin hatását, enyhén stimuláns hatása fokozott verejtékezést, hőingadozást válthat ki.

8. Guggulszteron
A guggulszteront (commiphora mukul) a hagyományos indiai gyógyászatban pajzsmirigy alulműködésre alkalmazzák. Erre a nyugati orvoslás is felfigyelt és elkezdte hatását tudományosan is vizsgálni.

Hatásmechanizmusa: Javítja a pajzsmirigy működését, fokozva a termogenezist és így az anyagcserét és a zsírmobilizálást. Mellékhatásként fokozott verejtékezés és arra érzékenyeknél fejfájás jelentkezhet.

Megjelent: 563 alkalommal