2008. augusztus 26., kedd 13:10

Interjú Torma Kriszti Német Nemzetközi bajnokkal

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
"Úgy gondolom egy tizenéves lánynak már az is nagy szó, hogy megengedik ezt az élet stílust"

Torma Krisztina, az ifjú nemzedék egy autentikus hírnöke a sportnak, méltán lehetne példaképe. Nem csupán nemzedékének, hanem bárkinek kortól függetlenül, ami az akaraterő tényezőjének fogalmát illeti.
Szavai, és tettei egyaránt arról tanúskodnak, hogy ez a tinédzser bizony messze meghaladta korát. A kudarcokat, csalódásokat emelt fővel, "férfias"tartással állja, akár egy vihar vert több évtizedét taposó ember.
A sport nem egyszerűen szenvedély számára, hanem hitvallás, és nem szükségszerű prófétának lenni, hogy megjósoljuk, nagy jövő áll még előtte sportkarrierjét illetően.
De hagyjuk a retorikát, hallgassuk meg őt magát, azaz olvassuk szavait, melyek úgy érzem kimerítőek, és tanulságosak egyaránt.



Te egy speciális eset vagy, hiszen az elmúlt évben nem egészen 17-évesen tanúbizonyságot tettél egy fontos élet tételről, méghozzá,hogy akaraterővel,kitartással elképesztő átalakulásokra képes az ember.
Mennyit fogytál pontosan a 2007-es Bodysport Kupára és milyen sajátos recept alapján?

16 évesen 4 hónap alatt 28 kg-tól szabadultam meg a Bodysport kupáig. A sajátos recept Vida Zoltán.
Ő adott nekem egy edzéstervet és egy étrendet, amire utána ,,ráéreztem” és igyekeztem mind a kettőben apró változtatásokkal, Zoli véleményének kikérésével, elérni a végcélt.
Amit mondjuk még nem értem el, mert sok van még előttem.
Az alapelv, mint sokaknál az alacsony szénhidrátos diéta, a szénhidrát folyamatos csökkentésével.
Én, mivel év közben is nagyon sokat kardiózom, így nálam tényleg az étkezésen áll vagy bukik az egész…


Ilyen"szemtelenül fiatalon" jelképes értelemben, hogy bírod ezt a könyörtelen kálváriát amilyet egy verseny felkészülés megkövetel, diéta, edzés...-?

Edzeni imádok, az nem kérdés. Nem tudom mennyire természetes, de ,,természetesen” a súlyzós rész áll legközelebb a szívemhez, ennek ellenére heti hatszor kardiózom.
Nem tartom jónak, ha valaki veszít az állóképességéből tömegezés alatt. Pihenőnapon is lelátogatok a terembe egy taposás erejéig. A diétát, ha már egyszer rászántam magam, akkor kompromisszumok nélkül csinálom, úgy érzem, ha becsúszik egy ,,csaló” étkezés ,hogy akkor még el sem kezdődött, hiszen az nem diéta,ha egy hétig bírja az ember és utána bekajál.
Velem alapvetően mindig elszalad a ló, mert általában 150 g szénhidrátról kezdek el csökkenteni, és elég hamar, úgy kb. 2 hét után úgy gondolom,hogy ez sok, ekkor 50-esével veszek vissza és ilyenkor tartok ott, hogy verseny előtt 2 hónappal már 50 g szénhidráton vagyok.
Sajnos vannak olyan megrögzött gondolataim, hogy minél jobban sanyargatom magam, annál jobb leszek, ami valahol jó, valahol rossz. De megfelelő őrültség nélkül úgy gondolom ezt nem lehet csinálni.


Kitől örökölted az önfegyelmet, az akaraterőt?

Azt hiszem anyukámnak vannak magával szemben még ekkora elvárásai, így tőle örökölhettem.
Viszont az egész sportot a testvérem példájára kezdtem el, aki még előttem, úgyszintén keresztülment a ,,nagy fogyáson” .
Ő még ma is példa előttem, hiszen annak ellenére, hogy nem versenyző nagyobb akarattal rendelkezik, mint sokan a sporton belül.
A családomnak rengeteget köszönhetek. Úgy gondolom egy tizenéves lánynak már az is nagy szó, hogy megengedik ezt az életstílust.

Mint bárkinek, feltételezem neked is van példaképed a sport szférában. Ki lenne az?

Erre sokrétű választ tudnék csak adni. Ott kezdődik, hogy nem szeretnék senkire sem hasonlítani, viszont vannak emberek,akiknek becsülöm a munkáját és olyanok ,akiknek tetszik a fizikumuk.
Mindegyik válasz lehet a kérdésre. Van előttem egy kép, amilyen majd Torma Kriszti lesz, de ez csak bennem él…Egyébként, akit a legjobban tisztelek,becsülök és nem utolsósorban legjobban szeretek, az Pál Mónika. Elképesztő lány. Idén együtt készültünk és nagyon összebarátkoztunk.
Minden reggel nyolckor együtt kardióztunk. Nagyon jó volt! Roppant jó gondolkodású, kitartó, kemény és csodálatos fizikumú, Ő példakép.
A nemzetközi mezőnyben a Ms. Figure Olympia résztvevőinek fizikuma tetszik nekem.



Nyilván a múltbeli versenyeid nyújtottak kellemes, és kellemetlen élményeket egyaránt.
Melyik versenyedre emlékszel vissza legszívesebben?

Mindegyik élmény volt számomra, de talán az első versenyem hagyta bennem a legmélyebb nyomokat. Ez a 2007-es Bodysport kupa volt. Ezután az első nemzetközi verseny a 2008-as Német Nagydíj hangulatára emlékszem vissza a legszívesebben.

És melyikre kevésbé? Értékeld pár szóban;(igazságtalan pontozás,rossz formaidőzítés, színpadi mozgáskoordináció...netán egyéb tényező melyről úgy véled nagymértékben befolyásolta a nem kívánt eredményt?

A 2008-as IFBB Eb-re úgy gondolom nagyon lelkiismeretesen, és óriás lendülettel készültem, és talán sokan nem is számítottak ilyen fazonra, mint amilyet ott hoztam.
Én viszont úgy mentem ki, teljes magabiztossággal, hagy dobogós helyezést fogok szerezni. Magamban bajnoki címre számítottam, de mikor láttam a mezőnyt, úgy véltem második leszek, az viszont minden akadály nélkül.
Nem így történt. Van persze némi sejtésem a háttérben folyó érdekvitákról, de hogy még döntőbe sem juttattak és hetediknek értékeltek,az picit elszomorított.
Nem azért mert maga a helyezés fájt, csak ekkor úgy éreztem, ezért fölösleges volt ennyire kínoznom magam.

Számolj be röviden eddigi versenyeredményeidről:

Egy év alatt 7 versenyem volt. Ezek: Bodysport kupa, Superbody, Német Nagydíj , Inferno Trófea, Szuper Kupa, Magyar Bajnokság és az IFBB Eb. A Bodysporton juniorban indultam, első helyezést értem el,a Szuper Bodyn modellben harmadik lettem.
A 2008-as évben pedig végig forma kategóriában indultam. Német nemzetközi bajnok lettem, Infernón második, Szuper Kupán Gróf Brigitta mögött második, Junior Magyar Bajnok és Európa bajnoki hetedik.



További célkitűzések?

Ebben az évben a realitások talaján maradva a felnőtt fitness forma kategóriában már a dobogós helyezéseket is megbecsülném.
A csúcsforma időzítése az N.A.C. Vb-re van ütemezve, ahol Szántai Dóri lesz az ellenfelem. Egyébként a jövőben világbajnok szeretnék lenni és kihozni magamból a maximumot, amire úgy gondolom, van még pár évem. Szerencsére nem vagyok lekésve semmiről.

Intim kérdés-ha indiszkrétnek minősíted, ne válaszolj rá. Milyen a férfi ideálod?

=) Jó kérdés. Mondhatnám, hogy olyan nincs, de akkor hazudnék. Számomra fontos, hogy a partnerem is sportoljon. Egyik részről azért, mert jobban tetszenek a sportos férfiak, a másik ok pedig az ,hogy akkor az én életmódomat is könnyebben elfogadja.
Egyébként szeretek egy férfi mellett igazi nőnek hatni. És főképp szeretem, ha a férfi mellettem FÉRFI. Nem minden a külsőségektől függ, de először az fogja meg az embert. Egyébként elég sok embertípust elfogadok és hamar meg is szeretek. Viszont a depresszió és a stressz számomra nem létező fogalmak, így az ilyen típusból hamar kiábrándulok.

...na és már"horogra akadt" vagy még mindig kutatsz utána?

Volt már pár kapásom, de eddig mind visszaugrott. Jelenleg még pecázom…


Ars poeticád?

Jay Cutlernek volt egy mondása, amit előszeretettel használok, miszerint: ,,Ha létezik olyan, aki meg tudja csinálni, akkor Én meg tudom csinálni” ez a mondat gyakran feljön, amikor már semmi kedvem taposni =)
A másikat én kreáltam és mindenki mást lát benne, de én tudom mire értem:_ ,,az a jó, ha fáj”




Tudomásom szerint a Vida Fitnessben kardiózás közben is tankönyvet szorongatsz. Milyen iskolába jársz, és mi szeretnél lenni, túl azon, hogy fitnesz világbajnok-?

Nem csak a sportban vannak nagy elvárásaim magammal szemben. Igyekszem a tanulás terén is kiteljesedni. A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorlógimnáziumba járok, ahol ezt el is várják tőlem, de mivel a tavaszi szezon miatt magántanuló lettem így nyárra csúsztak a vizsgáim.
Mindenképpen szeretnék továbbtanulni (cél az IBS nemzetközi kapcsolatok szak).
Ez közgazdasági tanulmányokat jelent, de rengeteg dologba szívesen belevágnék.
Dietetikát is szívesen tanulnék, természetesen vonz a TF is, és stylist képzésben is szívesen részt vennék. Ezeket idővel mind el szeretném végezni.

Kívánom, hogy minden vágyad csordultig teljesüljön, és köszönöm, hogy válaszoltál kérdéseimre még ha némelyik kellemetlen is volt.

Én köszönöm és semmi kellemetlenség nem volt.


"múmia"
Megjelent: 1086 alkalommal