2009. január 21., szerda 21:42

Táplálék kiegészítők helyes fogyasztása, Lakatos Múmia Mihály szerint

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Erről a témakörről megoszlanak a vélemények, ki erre, ki arra a fogyasztásmódszerre esküszik. Kőbe vésett törvények ugyan valóban nincsenek fogyasztásukat illetően, ám az tagadhatatlan tény,hogy vannak alap dolgok melyeket mindenképpen érdemes megszívlelni.
Foglalkozzunk tehát néhány alapvető tanáccsal e témakör tekintetében. Reggel mindenképpen célszerű B.C.A.A. elágazó láncú esszenciális aminósavak -leucin, izoleucin, valin- szedése, mivel erős antikatabolikus hatásuknak köszönhetően meggátolják az izomleépülést, nagymértékben befolyásolják a fehérje anyagcserét, és a glutamin szintézist.

Továbbá érdemes összetett aminót fogyasztani a reggeli órákban, hogy fejlődésünk érdekében szervezetünkbe kerüljön minél előbb, a számára elengedhetetlen összes (22) aminósavból a megfelelő mennyiség.
Szintén reggel ajánlott fogyasztani szénhidrát tartalmú proteinturmixot, hogy a könnyen szívódó fehérje mellett, szervezetünket a szénhidrát által biztosított üzemanyaggal is ellássuk a napi teendők előtt.
Tejsavó izolátumot a gyors szívódása miatt, célszerű étkezések között fogyasztani.
Lefekvés előtt mindenképpen valamilyen lassú szívódású koncentrátum fogyasztása ajánlott, mivel éjszaka nem szoktunk étkezni, elengedhetetlen, hogy erre az időszakra is folyamatosan bIztosítsunk fehérjét a szervezetnek az izom lebomlás elkerülése érdekében.
Szintén este vigyünk b e lassú szívódású aminót is.
Ne feledjük, hogy a versenyzők felkészülésük utolsó stádiumában is fogyaszthatnak aminókat, nem csak lassú szívódásút, ilyenkor mérsékelni kell a proteinturmix bevitelt, elkerülendő a kötőszövet alatti esetleges vízvisszatartást.
Edzés előtt, és után 10-15 perccel ajánlott B.C.A.A. szedése, a fent említett okok miatt, edzés után közvetlenül szedjünk glutamint, mely az izomsejtek egyik alapköve, és erősíti az immunrendszert.
A sejtszövetek aminotartalmának mintegy 60%-át glutamin képezi, ezért nevezik az izom aminójának is annak ellenére, hogy nem tartózik az esszenciális aminósavak családjába.
Van olyan sportoló-jómagam is-aki glutaminport kever az italába, ivóvíz, ásványvíz, és edzés közben azt fogyasztja.

Kinek módjában áll, javasolt az Arginin/Ornitin/Lysin aminósav keverék szedése, főként este lefekvés előtt.
Íme néhány érv, mely indokolja a három aminósav együttes fogyasztását:
Mivel a növekedés éjszaka pihenés közben jön létre, az arginin épp erre a feladatra alkalmas, ugyanis elősegíti az agyalapi mirigy(Hypofizis) működését, valamint a növekedési hormon szintézisét és elválasztását.
Az ornitin fokozza az inzulinszekréciót, vagyis az inzulin anabolikus (izomépítő) hormonként hat.
A lysin elősegíti a fehérjeszintézist, a szövetek regenerálódását, valamint ellenanyagok, hormonok és enzimek képződését.

Szénhidrát tartalmú turmixot nemcsak edzés előtt, hanem azt követően is javasolt inni,hogy az izmok glikogén raktárait visszatöltsük, és ezáltal megakadályozzuk a katabolikus folyamatot,hogy a szervezet ne izomfehérjét égessen mint kalória forrást.
Ne feledkezzünk meg az összetett vitaminok és ásványi anyagok szedéséről sem, főleg a reggeli órákban,vagy akár napközben elosztva.
A szervezet egészséges működéséhez, betegségek utáni felépüléshez, kemény fizikai munkához (mint pl .az edzés) sokkal nagyobb mennyiségű vitaminra van szükségünk, mint amit táplálékkal be tudnánk vinni. Szedésük főleg étkezés után egy, másfél órával ajánlott.
Természetesen a kiegészítők fogyasztásáról hosszadalmasan lehetne tájékoztatni az érdeklődőket, de célunk,hogy általános információt nyújtsunk a bodysport olvasóinak, és mindazoknak akik fogyasztanak étrend kiegészítőket.
Függetlenül attól, hogy ki melyik termékcsalád kiegészítőit fogyasztja, megtalálja a cikkben közölt sajátságos tápkiegek (gyors vagy lassú felszívódású proteineket illetve aminókat, elágazó láncú aminókat -B.C.A.A. , összetett vitaminokat és ásványi anyagokat....stb.) bármelyikét.
Reméljük tájékoztató jellegű írásunk minden olvasó számára nyújt hasznos tanácsot, mellyel ha él a fejlődés garantáltan nem várat magára. Drasztikus izomgyarapodást kívánok a stáb nevében a bodysport minden olvasójának.

"múmia"
Megjelent: 548 alkalommal