2009. február 01., vasárnap 22:40

Flavonoidok használata a testépítő, és erősportokban

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A versenysport a mai szinten nagyon erősen igénybe veszi a szív, és keringési rendszert.
Ha még figyelembe vesszük, a teljesítményfokozó szerek használatát, a kockázat tovább növekszik.
A testépítő sportban pedig, főleg a tömegnövelés időszakában, nagyon sokan elhanyagolják a kardió edzéseket, ami tovább ronthatja a keringési rendszer állapotát.
A flavonoidok valamelyest csökkenthetik a szív, és érrendszeri problémák kialakulását.

Növényi flavonoidok, cseresznye- és meggyszár, valamint gyógynövények (Galagonya, Kökény), szívműködést és keringést támogató komplexe.
Mit kell tudni a Flavonoidokról? A flavonoidok kiemelkedõen pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre azáltal, hogy a sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját. Csökkentik a koleszterinszintet, azaz mérséklik az érelmeszesedés veszélyét, növelik az érfalak rugalmasságát, és védőhatást fejtenek ki a trombózis ellen. Stressz okozta szív- és érrendszeri betegségeket a flavonoidok rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük. A flavonoidok főleg az emésztő- és keringési rendszerben hatnak, és bélrendszerben szívódnak fel. A flavonoid típusú vegyületek megkötik a szabadgyököket, és antioxidáns hatással rendelkeznek.
Mit kell tudni a cseresznye- és meggyszárról?
Erősítik a szívműködést, valamint lehetséges infarktust megelőző hatását sem utasíthatjuk el. A tudományos álláspont szerint a teljesítménycsökkenés, idős szív, szívtáji nyomó és szorító érzés, ritmuszavarok enyhe formájának kiegészítő kezeléseként jól alkalmazható.

Ellenjavallatok nem ismeretesek, de természetesen orvosi kezelésre van szükség, ha a panaszok túlmennek az enyhe zavarokon.
Bizonyított, hogy tartós fogyasztása esetén sem kell tartanunk mellékhatásoktól.
Mit kell tudni a galagonyáról? A galagonya az a gyógynövény, amelyet a szív oxigénegyensúlyának javításával kapcsolatban, az első helyen kell említeni. Segít idős és öreg, fáradt, túlterhelt, stresszben élő, túlhajtott szívű embereknek, mert enyhíti az olyan panaszokat mint: teljesítőképesség-csökkenés, szívtáji nyomás és szorító érzés, valamint a szívritmuszavarok egy-egy formája. Megelőzésként, de lezajlott infarktus után is ajánlatos a galagonya fogyasztása.

Mit kell tudni a kökényről? A kökényt a gyógyászatban a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére ajánlják, és használták már az ókorban is. A kökénykészítmények tisztítják a vért, és erősítik a szervezetet. A bogyónak jelentős a C vitamin tartalma 60mg/100g, valamint különösen gazdag értékes gyümölcssavakban.
Természetes, hogy ezek a készítmények, mint a leírások is mutatják, első sorban idős kori szív problémák megelőzésére ajánlott. Azonban a nagyon erős igénybe vételnek kitett szív gyorsabban öregszik. Megelőzésére érdemes megfontolni a flavonoidok használatát.

Vida Zoltán
Megjelent: 541 alkalommal