2007. szeptember 29., szombat 16:29

A testépítés és a küzdősportok kapcsolata

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A harcművészet, sokunk számára misztikus fogalom. Valamilyen emberfeletti, megismételhetetlen teljesítményt idéz fel bennünk.
Látván a filmek látványos akcióit, a szinte hihetetlen mozdulatokat, sokunkban vágyódás támad e tőlünk távol álló, kicsit idegen világ megismerésére.
A harcművészetek rajongói bizonyára emlékeznek Bruce Lee karizmatikus egyéniségére, látszólag gyenge alkatát meghazudtoló harcművészeti tudására.
Ki ne irigyelné Jackie Chan akrobatikus akcióit, vagy éppen Steven Seagal kissé idegenül ható, de látványos mozdulatait?
Ki ne hallott volna már Chuck Norrisról, vagy éppen Jean-Claude Van Damme-ról? Korunk hírességei ők, különböző harcművészeti stílusokban varázsolják el a közönséget. Egyvalamiben azonban megegyeznek: a harcművészetek világával ismertetik meg a nézők tömegeit.

De vajon tudjuk-e hogy ezek a mozdulatok nem csak a filmvásznon arathatnak sikereket? Tudjuk-e, hogy több filmsztár a stúdiókon kívül, hétköznapi megmérettetéseken is bizonyította rátermettségét, tudását? Míg Steven Seagal az aikido, addig Chuck Norris és Jean-Claude Van Damme a kick-box világában bizonyította, hogy a stúdiók előre megtervezett harcterein kívül is megállják helyüket a küzdelemben, forgatókönyv nélkül is képesek ellenfeleik legyőzésére.
A sport célja és eszköze a mozgás, ami igénybe veszi az izomzatot. A teljesítményt döntően befolyásolja az izmok ereje, állaga, terhelhetősége, és nem utolsósorban a tömege.
Bármilyen sportot űz az ember, a testépítés nagyszerűen kiegészítheti. A küzdősportokat véve egy fejlett izomzat növeli az ütések, rúgások erejét, ugyanakkor ellenállóbbá tesz a bennünket ért támadásokkal szemben.
Az izomfejlesztés nemcsak abból áll, hogy egyre több izomköteget "rakunk" magunkra! A cél: a test és az izomzat optimális állapotának elérése. Az izomfejlesztő gyakorlatok mellett párhuzamosan nyújtó, lazító, valamint aerob kapacitást növelő gyakorlatokat is végzünk. Nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal látjuk el szervezetünket a fokozott terhelés idején. A versenysportoló a maximumra törekszik. Akkor tudunk a sportban - legyen az karate, futball, vagy éppen sakk - maximális teljesítményt nyújtani, ha fizikálisan, technikailag és szellemileg is optimális állapotba kerülünk. Ez sok apró, ámde fontos részből tevődik össze. A legjobbakat pedig éppen az ilyen apró dolgok tehetik igazán naggyá. A testépítés viszont nem apróság, inkább alap.

Ha fizikálisan a maximumon vagyunk, akkor a harcművész maximális intenzitással, és erővel tudja végigvinni azt a tanulási folyamatot, amikor már a technikai képzés és mentális felkészülés van előtérben. Egy jó fitnessedző segít, hogy a súlyzós edzések és megfelelő táplálkozás segítségével a fizikai állapotot maximumra járassuk, s ennek eredményeként egészséges, erős, rugalmas izomzatra, nagy állóképességre tegyünk szert.
Egy küzdősport-edző, egy mester ezt az "anyagot" megkapva lép tovább. Megtanítja és tökéletesíti a technikát, átadja a szellemiséget.
Azt mondhatom, hogy ideális esetben több edző, mester dolgozik együtt segítve a "tanítvány" sokoldalú felkészülését. Évekig kyoztam. Shotokanoztam és számos más stílust is kipróbáltam.

Lenyűgözött e harcművészetek keménysége, szellemisége. Sokat tanultam ez idő alatt. Mindenek előtt az elhivatottságot, kitartást, koncentrációs képességet, amelyeket maximálisan tudtam kamatoztatni a testépítésben, de a hétköznapi életben is. Az akaraterő, elhivatottság az a két tulajdonság, amelyek kombinációja elengedhetetlen a cél eléréséhez.
Laikus számára is feltűnő különbség mutatkozhat egy K-1, egy thaibox, és egy kung-fu harcos között.
A K-1 alapvetően nagy izomtömeget kíván, mégsem mondhatjuk, hogy ez a döntő. Például a 160 kilós K-1 sztár, Bob Shapp, nála jóval könnyebbek ellen veszített meccseket.
A thai harcosok túlnyomó részt lábtechnikákat használnak, ezért a lábukon fejlettebb az izomzat. A kung-fu stílusok közös jellemzője a gyorsaság, és a ruganyosság. Itt nem találni izomkolosszusokat. Véleményem szerint az a sportoló, aki harmóniára törekszik, és arányosan fejleszti izomzatát, előnyt élvez azokkal szemben, akik csak a gyakrabban használt izomcsoportokat edzik. Az a K-1, vagy thai harcos, aki egyaránt hangsúlyt fektet a felsőtest (kéztechnikák) és a lábak (lábtechnikák) izomcsoportjainak fejlesztésére előnyhöz juthat. Az a kung-fu harcos pedig, aki a technikai virtuozitás birtokában párhuzamosan építi, és nyújtja az izomzatát, ugyanolyan gyorsasággal erősebbet tud ütni, rúgni.

Ha a küzdősport mellett elkezdi valaki az izomépítést, legfontosabb, hogy tartsa be a fokozatosság elvét! Az izmok fejlesztése egy folyamat, amelyet nem szabad siettetni. Érdemes összegyűjteni a témával kapcsolatos információkat, de a legjobb, ha szakemberhez fordulunk. Sok-sok apró részletre kell odafigyelni: milyen izomcsoportokat, mikor és hogyan edzünk. Hogyan és mikor nyújtunk. Nagyon fontos a táplálkozás!

Fontos, hogy figyeljük a testünket. Egy harcművész "kifelé" - a környezetére, a mozgására, az ellenfelére - figyel. Ezzel szemben egy testépítő mindig "befelé" tekint. Vagyis figyeli, hogyan fejlődik az izomzata, mennyi zsír és víz van a bőre alatt, és így tovább. Általánosságban igaz, hogy megfelelő szemlélettel, odafigyeléssel könnyebben elérjük a célt. Egy hasonlattal tudnám ezt illusztrálni: Adott egy kődarab. Ez a kő az egyik embernek csak egy "Kő", amelyet el lehet dobni, míg a másik ember, amikor kézbe veszi ugyanazt a követ, elgondolkodik. Vajon hogyan képződött? Milyen a szerkezete? Mi az anyaga? Mire lehet használni? És így máris nagyobb hasznát veszi, sokoldalúbban tudja alkalmazni ugyanazt a darab követ. Nos, a testünket és az izomzatunkat is ugyanígy kell szemlélnünk.

                                                Joe mester
Megjelent: 3038 alkalommal