2007. szeptember 29., szombat 16:55

Vállsérülések okai, hogyan tudjuk elkerülni a sérüléseket?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A testépítők leggyakoribb sérülése a vállsérülés.
Véleményem szerint a vállsérüléseit a túlzott igénybe vétel okozza, sokkal inkább, mint a test összes bármely egyéb részein. A legnagyobb terhelésnek ez a terület van kitéve.
Sérülések lehetséges okai, a teljesség igénye nélkül:

- bemelegítés hiánya
- hajlékonyság hiánya
- hajlító és feszítő izmok közötti egyensúly hiánya
- ásványanyagok hiánya
- nem megfelelő idegi szabályozás, koncentrálás hiánya
A leggyakoribb ok véleményem szerint a bemelegítés hiánya. Sok év alatt sokszor elmondtam, milyen fontos edzés előtt az izmok bemelegítése. Kevés sikerrel.

Amíg nem történik baj, senkit sem érdekel. A kezdők esetében, akik nem képesek nagyobb erőkifejtésre, kisebb a kockázat. Később, ahogy erősödnek, természetesnek vélik, hogy nagyobb erőkifejtés esetén sem melegítenek, mert-akkor elfáradok, és nem tudom kihozni magamból a maximumot- állítják. Ami persze nem igaz.
A bemelegítés nagyobb erőkifejtés esetén elengedhetetlen.

Ha hasonlattal élek, olyan bemelegítés nélkül edzeni, mint egy mínusz tíz fokban elindított autót rögtön padlógázzal hajtani. Mivel túl van tervezve, egy ideig bírja, hosszú távon azonban szinte biztos a motor károsodása.
A hajlékonyság hiányát a nyújtások elhanyagolása okozza. A nyújtással már korábban foglalkoztunk, lásd az edzés rovatban, ezért ezzel most nem foglalkozom.
Hajlító és feszítő izmok közötti egyensúly hiányát a nem megfelelő edzés program okozza.
Egy gyakorlat végrehajtásánál mindig több izom dolgozik. Fekve nyomásnál a negatív fázisban a csuklyás izom, és a hátizom is dolgozik. Vagyis igyekezzünk minden izmot arányosan fejleszteni.

Ha az izmokban az ásványanyag egyensúly felborul, az izmok sérülékennyé válnak.
Fokozott igénybevétel esetén hatványozottan fontos a megfelelő táplálkozás, és a szükséges táplálék kiegészítők fogyasztása.
Az edzésre nem csak fizikálisan, hanem egy bizonyos szint felett mentálisan is fel kell készülni. Vagyis nem lehet megfelelő összpontosítás nélkül, nem koncentrálva, másra gondolva komoly edzést végezni.

Az ilyen próbálkozásnak sérülés a vége.
Tehát ezek az alapok, amikre ajánlatos figyelni. Legközelebb azzal folytatjuk, mit tegyünk ha bekövetkezik a vállsérülés.

Vida Zoltán
Megjelent: 1199 alkalommal