2007. szeptember 29., szombat 16:55

Mit tegyünk, ha bekövetkezik a vállsérülés?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A vállsérülések leggyakoribb kiváltó oka a fekve nyomás.
Alap gyakorlat, szükséges a nehéz súlyok használata, sokan erőltetett ismétléssel végzik.
A túlterheléses húzódások összefüggenek a fekve nyomási stílussal. Akik szélesen nyomnak fekve, általában a mell alsó részére helyezik a súlyt, így indítási fázisnál a váll komoly igénybe vételnek van kitéve.

Hirtelen indításnál a vállizom könnyen meghúzódhat. Ilyenkor előbb próbálkozzunk a hagyományos gyógymódokkal, jegelés az első két napban, aszpirin –négy óránként 200 mg-, pihentetés. Ez általában elegendő az enyhébb húzódásokra.
Az ismételt húzódások komolyabb sérülést okozhatnak. Állandó fájdalmak esetén érdemes orvossal konzultálni, pihenjünk kettő, esetleg négy hetet, és alkalmazzunk ultrahangos kezelést, gyulladás gátló tablettával kombinálva. (amit az orvos javasol)
A komolyabb sérülések azonban az ilyen kezeléseknek is ellenállnak. A sportoló ilyen sérüléseknél erős fájdalmat érez a kar emelésekor, forgatásakor.

Ebben az esetben 6-8 hetes pihentetés szükséges, ultrahangos kezelés, esetleg hetente egy gyulladás gátló szteroid injekció, személy szerint én legjobbnak az ilyen sérülésekre a volon 40-et tartom.
Két, esetleg három ampulla beadásánál többet egy sérülés kezelésére nem javaslok, mellékhatásként meszesedést, szövetvékonyodást okozhat.
Az injekció elfedi a fájdalmat, a beadás helyén a szalagok ellazulnak, ezért az injekció kúra alatt nem szabad edzeni, ugyanis terhelés hatására a kezelt izmok könnyen leszakadhatnak.
Az injekció beadása után minimum pihenjünk egy hetet!

Az edzések újra kezdésekor végezzünk hosszú gimnasztikai bemelegítést, és végezzünk speciálisan összeállított vállnyújtó gyakorlatokat.
Kis súllyal, magas ismétlési számmal kezdjük újra a súlyzós edzéseket, és fokozatosan növeljük a terhelést, még akkor is, ha a sérülést tünetmentesnek érezzük.

Vida Zoltán
Megjelent: 1609 alkalommal