2009. március 25., szerda 10:22

Mit tudunk az algákról? Mire képes még ez a parányi élőlény?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
3. fejezet.
Az emberiség ősi tápláléka.
Feltételezhető, Latin-Amerika lakói voltak az elsők, akik már évezredekkel ezelőtt a Spirulina algát rendszeresen étrendjük alapanyagaként használták.
Bizonyított tény, hogy úgy a maják, mint az aztékok, a mai Közép- és Dél-Amerika ősi, fejlett civilizációi, akik a jelenlegi Salvador, Honduras és Mexikó területén éltek, ismerték és tisztelték az algák gyógyító és tápláló tulajdonságait, és éltek is vele.

Fennmaradt rajzok bizonyítják, hogy a latinok kosárszám használták az algahabot az olyan szubtrópusi vizek partjainál, mint pl. a Tesco tó. Amikor a 16. századtól kezdve európai hajók kezdtek horgonyozni Dél-Amerika partjainál, a felfedezők, mint pl. a portugál Pedro Alvares Cabral, olyan békés és barátságos emberekkel találkoztak, akik kukoricán és babon kívül gyakran valamilyen ”zöld színű növényt” fogyasztottak. A felfedezők ezt „Tecuitlatl” néven emlegettek, mely név ezen élelem titokzatos hatására célzott. Egy másik földrészen, Afrikában, kutatók, többek között a belga botanikus Leonhard felfedezték, hogy a bennszülöttek a Csád-tóból zöld algát gyűjtöttek, megszárították, majd egyfajta kenyérlángosként fogyasztották.

A 20. század végén azután olyan tudósok, mint a japán Hiroshi Nakamura, és az Egyesült Államokbeli Beli Christopher Hills munkája nyomán a lenyűgöző spirulinával kapcsolatos kutatómunka hatalmas lendületet vett. Ez a munka bizonyította azt, amit évezredekkel ezelőtt élt őseink ösztönösen tudtak, nevezetesen, hogy a Spirulina nem egyszerűen egyike a legjobb minőségű nem állati eredetű fehérje forrásnak, mely tulajdonsága által a Föld élelmezésének lényeges részét képezhetné. Ezt a szintén nem elhanyagolható tényt is felülmúlja az, hogy a mikroalga számtalan olyan képességgel bír, melyek gyógyítanak, segítenek és támogatják szervezetünket ellenálló képességünk mozgósításában.

A Spirulina tartalmaz…
3 Nagy mennyiségben növényi fehérjét (60-70%), amelyet az állati eredetű fehérjével szemben szervezetünk rendkívül jól képes hasznosítani.
4 Nagy mennyiségű színezőanyagot: klorofill, azt a zöld színanyagot, mely a növényi sejtekben megköti és szállítja az oxigént.
5 Phycocianidot, azt az un. kék színanyagot, mely közvetlenül sejtszinten hatva segíti elő azok növekedését.
6 Jelentős mennyiségben B vitaminokat, vasat, különböző zsírsavakat, melyek a sejtek anyagcseréjét előnyösen befolyásolják.
7 Phenylethynamint (PEA), mely a szellemi teljesítőképességet fokozza és javítja a hangulatunkat
8 Karotinokat, elsősorban béta karotint, ami az immunrendszert élénkíti
9 Zsírsavakat és lipideket
10 Vitaminokat és enzimeket
11 Mucco- és poliszacharidokat.

Folytatjuk; "múmia"
Megjelent: 505 alkalommal