2009. április 07., kedd 11:30

Mit tudunk az algákról?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Túl azon, hogy gondoskodnak a levegő tisztaságáról.
4 fejezet:
A mikroalga hatalmas medencékben rengeteg fényt kapva 30-35 fokos, magas sótartalmú vízben fejlődik. Ez a víz gazdag nátrium karbonátban (szóda), foszforban, vasban.
Chlorella vulgáris – az őstehetség
A Chlorella a zöld algák családjába tartozó egysejtű édesvízi alga. A legparányibb és legősibb növény a világon. Egyike a létező legegyszerűbb organizmusnak. Sejtmagból, fotoszintetizáló részecskéből, mitochondriumból és sejtfalból áll. 4%-os klorofill tartalmával az eddig ismert legmagasabb klorofill koncentrációt tartalmazza a növényvilágban.

Ennek a rendkívüli klorofill tartalomnak köszönhetően tízszer több oxigént képes előállítani és széndioxidot megkötni, mint bármely más növény.
Hozzávetőlegesen tíz mikrométer sejtátmérőjével (egy mikrométer a méter egy milliomod részének felel meg) a golyóformájú mikroalga nagyjából akkora, mint egy vörösvértest. Háromrétegű hemicellulóz veszi körül, ez a sejtfalvédő – és vázfelülete. Ez azt jelenti, hogy a Chlorella rostanyagban gazdag. A Chlorella szédítő sebességgel szaporodik. Egyetlen anyasejt 16-20 óra leforgása alatt 4 sejtre osztódik, mely újabb 16-20 óra alatt hasonló módon 4 felé osztódnak.
A chlorellát alkotórészei pótolhatatlan értékes tápanyaggá teszik. Szárított állapotban 50% proteint tartalmaz, gazdag telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, rostanyagokban, vitaminokban és klorofillben.
A szárazanyag tartalom közel 4%-a klorofill, ezzel a legmagasabb klorofill tartalmú táplálék. Semmilyen káros vagy mérgező anyag nem keletkezik az emésztése során. Mindezeken felül nagyszámú vitaminokat tartalmaz, többek között karotinoidot, flavonoidot, polifenolt, poliszacharidot és glykoproteint.
A Chlorella tartalmaz:
12 Teljes értékű növényi fehérjét az összes aminosavval, többek között mind a 8 féle alapvető aminosavat
13 Ásványi anyagokat és alapvető nyomelemeket, pl. magnéziumot, kalciumot, mangánt, vasat, cinket, kalciumot
14 Számos vitamint, többek között C-és E vitamint, niacint, B vitaminokat, ezen belül a B12-t aktív formában, K vitamint, pantoten savat, folsavat
15 Klorofillt: az akár 4%-os tartalommal a legmagasabb mért klorofill hányad
16 Antioxidánsokat, polifenolt és sok más gyógyászati szempontból hatékony összetevőt
17 Telítetlen zsírsavakat, mint az a-linólén és linolsavat.

5. fejezet
A gyártási folyamat
Spirulina
A Spirulina termesztésének módszerét véletlenül fedezték fel. Az 1940-es években szóda gyártása során Mexikóban, a Texco-tó medencéjében egy folyóvízzel feltöltött mesterséges medencébe sós vizet vezettek. Ennek következtében megsokszorozódott az algaképződés, így máris világossá vált, milyen körülmények szükségesek a Spirulina szaporításához. Napjainkban csak a Spirulina nyers alapanyagának termelése eléri nagyjából az évi 4.000 tonnányi mennyiséget.
A spirulinát jelenleg szubtrópusi területeken, speciális vízi farmokon tenyésztik. A legjelentősebb farmok Kaliforniában, Thai földön, Taiwanon, Indiában és Kínában találhatók. A Hawai-on lévő egyik telep a világ legnagyobb, és legmodernebb Spirulina vízi telepének számít. A körülbelül 200 méter hosszú medencék egy láva földön, közvetlenül a Csendes-óceán partján találhatóak. A helyi klimatikus viszonyok ideálisak: egész évben süt a nap, és állandó könnyű tengeri szellő gazdag nitrogénben, továbbá egyéb nyomelemekben. Ezekben a medencékben magasan fekvő esőerdőkből származó forrásvíz, és mélyvízi tengervíz keveredik. A tengervizet közel 700 méter mélyről nyerik, ami nagy tisztaságot, és gazdag ásványi anyag tartalmat jelent. Gigászi méretű lapátok mérhetetlen óvatossággal keverik a medencék vizét annak érdekében, hogy minden egyes algasejt tápanyagtartalma megfelelő közegben nőjön, és optimálisan fejlődhessen.

Az algák aratásakor leeresztik a medencék vizét, és a termés mintegy háromnegyedét kiemelik. Egyes tenyészetekben ilyenkor nagyon finomszövésű hálót alkalmaznak. Végül ivóvíz tartalmú vízben átmossák, majd vibráció segítségével tömörítik és centrifugálják. Mivel a Spirulina értékes alkotóelemei érzékenyek az oxigénre, a fagyasztott szállítás szóba sem jöhet. Ezért a kékeszöld algák egy rendkívül gyors és hatékony módszerrel (3-5 másodperc alatt) ideális esetben 40 foknál nem melegebb levegővel fúvatják át, ami teljesen kiszárítja. Ezzel a módszerrel megkímélik a spirulinában rejlő összes értékes hatóanyagot. A szárított algát, mely színétől eltekintve leginkább a lisztre hasonlít, oxigéntaszító alapanyagú zacskóba csomagolják , majd a feldolgozókhoz szállítják.
Chlorella
A Chlorella feldolgozása csak csekély mértékben tér el a Spirulina feldolgozásától.
A chlorellát nyitott medencékben, ill. mérsékelt éghajlaton zárt csőrendszerben termesztik. Az algákat centrifugálással gyűjtik be, majd szárítják. A szárítás történhet napon, meleg száraz levegő segítségével, továbbá védőüvegen keresztül, forró vagy hideg szárítással. A port ezt követően tablettává tömörítik, vagy forró vízzel, ill. alkohollal oldatot készítenek belőle, amit a szárítást követően tablettává préselnek.

Összefoglalva:
A Spirulina savtalanít, regenerál, erősíti az immunrendszert.
A Chlorella méregtelenít, megelőzi a tápanyag hiányt, növeli az energia szintet, helyreállítja a szervezet egyensúlyát.
"múmia"
Megjelent: 674 alkalommal