2009. június 24., szerda 21:34

Mit tudunk az algákról?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Hetedik rész: a mindentudó
Számtalan gyógyhatású összetevője van a spirulinának és a chlorellának – ha mindent felsorolnánk, egy egész méternyi könyvespolcot tölthetnénk meg az erről írt könyvekkel.
Ezért itt és most azokra az a vitaminokra és egyéb olyan hatóanyagokra szorítkozunk, melyek az ásványi anyagoknál, és nyomelemeknél kevésbé ismertek, de nem kevésbé hatásosak.
A vitamin – a bőrnek és a szemnek A látásban az A vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van, de gondoskodik a bőr, a nyálkahártyák, a porcok képzéséről, és növekedéséről is.
Ugyanakkor részt vesz a sejtek reprodukciós képességének alakításában és a tesztoszteron képzésében.
E vitamin – az anyagcsere gazdája.
Az E vitamin éppúgy, mint a C-vitamin a leglényegesebb antioxidánsok közé tartozik.
A sejtmembránon „ül” és az egész sejtet védi a szabadgyököktől, melyek sokféle betegség többek között a rák okozói.
A zsírháztartás sem tud megfelelően működni E vitamin nélkül: minden elraktározott zsír, membránzsír az E vitamin segítségével képes lebomlani.
Fontos kisegítő szerepet játszik még a fehérje háztartásban, támogatja az immunrendszert, és megakadályozza a vérlemezkék csomósodását.

B1 vitamin – a szív és a keringési rendszer őre, létfontosságú és az egész testben jelen van – így szerveinkben, csontvázunkban, és izomzatunkban egyaránt.
A B1 vitamin koenzimként központi szerepet játszik a szénhidrát – és az anyagcsere – háztartás alakításában. Abban is segít, hogy testünk az élelmiszerekből energiát tudjonk nyerni.
B2 vitamin – a fitness vitaminja. A B2 vitamin komplex: ribolfavin folsavat, és pantoténsavat tartalmaz.
Mindezek az összetevők együttesen koenzimként a protein – és energia- háztartás alakításáért felelősek.
Ezen felül az idegrendszer specifikus hormonjait is ellenőrzik. B3 vitamin – az idegrendszerért B3 vitamin (niacin) fehérjedús élelmiszerekből, teljes kiőrlésű készítményekből, zöldségekből és gyümölcsökből nyerik szervezetünk. Központi feladata az anyagcsere.
Ezen kívül antioxidáns hatása van, és az enzim szintű folyamatokért is felel.
Lényeges szerepe van a bőr, az izmok és az idegek regenerálódásában. B6 vitamin – a mindenes.
A B6 vitamin többek között az aminosavakat aktiválja, támogatja az immunrendszert, és befolyásolja a vérkeringést. A beleken keresztül szívódik fel. Innen a vérkeringés útján jut el a különböző szerveinkhez, és az izomzathoz.
Hogy a B6 vitamint fel tudja használni a szervezet, a B2 vitamin jelenlétére is szükség van.
B12 vitamin – az építőmester.
A B12 vitamin elősegíti a vörösvérsejtek képződését, lényeges szerepet játszik a fehérje háztartásban, és az idegrendszer működésében. Gondoskodik a sejtek növekedéséről, a sejtosztódásról, és támogatja a nyálkahártyák regenerálódását.
                                                                /folytatjuk/ "múmia"
Megjelent: 495 alkalommal