2009. július 09., csütörtök 11:52

Miért csökken a testépítés népszerűsége?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A versenysportok, és a testépítés népszerűsége egyértelműen csökken.
Vannak kísérletek, hogyan lehet mérsékelni a folyamatot, de szerintem a testépítést ismét felhozni egy olyan szintre, mint a 90-es években volt, lehetetlen.
Ezt nem első sorban az eredményességre értem, mert azzal nincs különösebb baj, hanem a nézettségre, a versenyzők létszámára, a versenyek iránti érdeklődésre, akár szponzori részről is.
A 90-es években minden különösebb reklám nélkül, a szövetség kiküldött egy versenykiírást, és ez elég volt ahhoz, hogy a szponzorok támogassák, mert tudták, hogy egy vidék bajnokságon, vagy egy másodosztályú magyar bajnokságon egy súlycsoportban indul legalább 20 versenyző, és telt ház lesz a rendezvényen.
Ma egy felnőtt versenyen ha összesen indul 50 versenyző, az jó versenynek számít.
A visszaesésnek több oka van. Ma az élvonalbeli testépítőknek nincs élete, illetőleg minden tevékenység ennek van alárendelve.
Az edzőtermek inkább rosszabbul, mint jobban mennek, a szinten maradás komoly eredménynek számít.
A welnes termekbe nem szívesen engednek be élvonalbeli versenyzőket, az ő vendégkörüket nem vonzza egy élvonalbeli testépítő.
A magyar piac nagyon kicsi, viszont nagyon sok a jó képességű versenyző. Ez valahol öröm, viszont a relatív kis piac miatt a szponzori háttér igen korlátozott.

A felkészülés költségei sokkal többe kerülnek, mint a 90-es években.
A versenyzők jelentős része csak komoly áldozatok árán képes összehozni a felkészülés árát, és még ha eredményesek is, az erkölcsi elismerésen kívül nem sok mindent profitálnak belőle.

Idő után megkeserednek, átalakul a gondolkozásuk, felelősöket keresnek.
A médiák sem kényeztetik el a sikeres testépítő, és fitness versenyzőket. Komoly összeköttetéssel nagy sikerekről leadnak egy rövid tudósítást, de ez kevés ahhoz, hogy a köztudatban ezek a versenyzők pozitív egyéniségekként tűnjenek fel.
Ha vannak műsorok, ahova hívják őket, ami nem konkrét versenytudósítás, jobb esetben a csodabogár, rosszabb esetben a bohóc szerepe jut nekik.
Ennek a képnek a megváltoztatásához nagyon komoly stratégiát kéne kidolgozni, és lépésről lépésre végrehajtani.
Média hátteret szerezni, bizonyítani, ezek teljesen normális, szimpatikus emberek, a testedzés mesterei, akik tapasztalataik révén hasznosak, akár egy welness centerben is.
Vida Zoltán
Megjelent: 255 alkalommal