2009. július 17., péntek 10:09

Mit tudunk az algákról? (folytatás)

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Másodlagos növényi alkotóelemek
A másodlagos növényi alkotóelemek gyógyászati szempontból rendkívül hatékonyak. Segítenek a rák kialakulásának megelőzésében, a vér méregtelenítésében, megelőzik a testben a gyulladásos folyamatok kialakulását és támogatják az emésztést.
Phycocyamin: A phycocyaminok antioxidánsok, és ezzel egyértelműen gyökfogók. Reaktív molekulaként befogják a szervezetben jelenlévő szabadgyököket, és képesek ártalmatlanná tenni azokat.
Ellentétben a vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és olyan nyomelemekkel, mint a pholyphenol, a phycocyamin nem tartozik az emberi szervezet nélkülözhetetlen alkotói elemei közé. Azonban biológiai vegyértékénél fogva mégis nélkülözhetetlennek tűnik. Kiemelkedik a fertőzések, gyulladások, ill. a rák kialakulásának megelőzésében játszott szerepe. De a phycocyanidok új vérsejtek képzését is elősegítik. Ez hogyan lehetséges? A Spirulina kékeszöld. Ezt a szint a klorofillen kívül elsősorban egy polipepridnek, a phycocyaninnak köszönheti. Kutatások bizonyítják, hogy az anyag képes a gerincvelőben található őssejteket pozitívan stimulálni.
Háttér: csak teljesen egészséges őssejtek képesek korlátlan osztódásra. Ezek az őssejtek a fehér- és vörösvérsejtek képzéséért is felelősek. Ily módon komoly szerepük van, hogy az ember immunrendszere megfelelően működjön. Kínai kutatásokban leírták, hogy a phycocyanin oly módon fokozza a vérképzést, hogy utánozza az eryothropetint.
Az eryothropetin (röviden EPO) a gerincvelőben található vörösvértestek képzését és fejlődését támogató hormon. Az eryothropetin napjainkban már mesterségesen is képesek előállítani. Ez a készítmény a kerékpáros sportban, mint doppingszer terjedt el.
És most jön a java: Kínai kutatók azt állítják, hogy a phycocyanin még akkor is szabályozza a fehérvértestek képzését, amikor az őssejtek kémiai mérgek, vagy például radioaktív sugárzás miatt már egyértelműen sérültek.
Ennek alapján vetették be a spirulinát Ukrajnában sugárfertőzöttek kezelésében. Miután 1986. április 26-án Csernobilben a békés atomfelhasználás legszörnyűbb katasztrófája bekövetkezett.
A reaktormag felrobbant, és a radioaktív sugárzás, elsősorban a cézium 137, és a jód 131 izotóp szétterjedt, és végzetes sugárfertőzést okozott az ukrán lakosság jelentős hányadában. Az áldozatok őssejtjei oly mértékben sérültek, hogy a mai napig túlságosan kevés fehér- és vörösvértestet képez az immunrendszerük. Már 6 héttel a Spirulina adagolása kezdete után mérhető terápiás sikerekről számoltak be.
Protease – inhibitoren; A fehérje emésztésben játszanak fontos szerepet. Védelmet nyújtanak a rákkal szemben, szabályozzák a vércukor szintet, és csillapítják a gyulladásos folyamatokat.
/folytatjuk/ "múmia"
Megjelent: 481 alkalommal