2009. július 31., péntek 17:27

Interjú Palecian Judit, profi box világbajnokkal, testépítő bajnokkal

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
"Lelkem mélyén még mindig ökölvívónak érzem magam" - P.J.

Hangsúlyozni szeretném,hogy Palecián Judittal az élsportolóval készítettem ezt az interjút, nempedig Judittal a barátnőmmel. Voltak barátnőim kik nem sportoltak versenyszinten, őket eszembe nem jutott volna interjút készíteni. Judit nem mindennapi eredménylajstroma úgy vélem indokolja az interjú elkészítését. Többszörös román kick-box bajnok, nemzeti és nemzetközi kupagyőztes, világ kupa bronzérmes ugyancsak kick-boxban, kétszeres profi ökölvívó világbajnok  (az első magyar színekben versenyző hölgy aki VB címet szerzett megelőzve Miló Vikit), testépítő bajnok nemzeti-és nemzetközi kupagyőztes, Masters EB bronzérmes... És sorolhatnám az eredményeit. A fentiek fényében úgy érzem nem visszatetsző egy vele készült beszélgetés. Vágjunk hát bele:

Profi boxvilágbajnok ide vagy oda, 2-3 éve versenyszinten mégis a testkultúrával kacérkodsz. Milyen tényezők okozták ezt a váltást?
P.J.: Téved ki úgy véli, hogy elsősorban az életkorom késztetett erre a lépésre, hiszen érzek még annyi virtust és elszántságot magamban, hogy akár egynéhány világbajnoki címmérkőzésre is szorítóba lépjek. Egyszerűen megcsömörlöttem a folytonos hitegetésektől, üres ígéretektől. Ha valaki az interjút olvasók közül egy kicsit is jártas a küzdősportokban, tudja mit jelent mikor "csúcsjáratra" bekészül a versenyző, adrenalin szintje az ég alját súrolja és utolsó pillanatban benyögik, hogy ilyen meg olyan okoknál fogva elmarad a címmérkőzés. Olyasmi érzés ez mint amikor a maximumra felgyorsult sprintert elgáncsolják. Nos nekem sajnos nem egyszer adatott meg ez a legkevésbé sem hiányzó érzés. Ki akarná ilyen körülmények között folytatni?!

Ezek szerint végleg búcsút intettél a "bunyónak"?
P.J.: Én ilyet sosem mondtam. A felsorolt okok miatt egyszerűen takarodót fújtam, de lehet hogy reggel folytatom. Ha netán holnap egy nagyon komoly ajánlat jönne valahonnan, akkor talán... Rengeteget vívódok ezekkel a gondolatokkal. Nem tehetek róla. Lelkem mélyén még mindig ökölvívónak érzem magam. Egy nagy érzést nem lehet csak úgy dekódolni belőlünk.

Úgy tudjuk boxot oktatsz Győrben?
P.J.: Így igaz. Méghozzá a K.O. Gymben Nagy Zolinál a Kandó Kálmán úton oktatok hobbi szinten kizárólag hölgyeknek. Még mielőtt rákérdeznél miért csak nőknek, máris megmagyarázom. Zavaró tényező egy hölgy számára, ha férfiakkal egyetemben tanul egy kis önvédelmet. Én megértem és egyetértek ezzel a nézettel.



...De az utóbbi időben mégiscsak a body nyújtott elégtételt. Értsük úgy, hogy mindössze egy átmeneti váltásról lenne szó?
P.J.: Szó se róla. Az egyik nem zárja ki a másikat. Mindössze arról van szó, hogy élnék egy címmérkőzés lehetőségével ha az ajánlat "véresen" komoly lenne. Az a sportág nyer prioritást amelyik épp aktuális egy felkészülésre.

Említsd meg legfontosabb testépítő eredményeidet, hiszen ebben a sportágban is elég gazdag a repertoárod.
P.J.: Román nemzeti bajnok (még román állampolgár vagyok) testépítésben és bodyfitnessben egyaránt, abszolút román bajnok, nemzeti kupagyőztes, többszörös nemzetközi kupagyőztes, és amire a legbüszkébb vagyok, a masters EB-n idén bronzérmet szereztem Nagybányán.

Erre méltán lehetsz büszke. Mi a következő állomás?
P.J.: Természetesen készülök az őszi versenyidényre is. Szeptemberben rendezik meg Brassóban a felnőtt román bajnokságot, jó lenne egy újabb címet bekasznizni. Ezenkívül készülök a Herkules kupára, és az itthoni versenyekre is. Azaz mindenen elindulok ami belefér.

Meddig folytatod versenyszinten a sportot?
P.J.: A jó ég tudja. Amíg affinitást, lendületet és motivációt érzek, illetve ameddig örömöm lelem a versenyzésben.

Csalódások voltak sportpályafutásod során?
P.J.: Mutass egy olyan sportolót akit ne ért volna csalódás! Ráadásul én mindig olyan sportágakba keveredtem ahol pontozásos bírálattal hoznak döntést (kick-box, profi box, testépítés...), és mint tudjuk ezekben a sportágakban a döntéshozatal nem alakul mindig elvárásaink szerint. De ezt bele kell kalkulálni.



Mit üzensz a következő generációnak és a Bodysport olvasóinak?
P.J.: Ne várjunk csodákat egy pillanat alatt. Isten sem egy nap alatt teremtette az eget és a földet. Türelem és kitartás a jelszavam, természetesen könyörtelen munkával párosítva. Csak így jönnek az eredmények.
A Bodysport olvasói böngésszék továbbra is kitartóan az oldalt, temérdek hasznos infóhoz jutnak ezen a weboldalon. Tehát nekik is kitartást!

A Bodysport munkatársai nevében én pedig Neked kívánok kitartást a továbbiakban, és legalább még egy "comeback-et" a szorító félelmetes, de varázslatos világába. Reszkessenek ellenfeleid akikkel farkasszemet nézel a kötelek között úgy, mint a színpadon akik melletted sorakoznak fel a másik műfajban.

         "múmia"
Megjelent: 779 alkalommal