2009. augusztus 10., hétfő 21:49

Kezdetek-hogyan indult testépítő pályafutásom

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A legtöbb kezdő testépítő, ha ebben a sportban szeretne versenyezni, rögtön valamelyik ismert versenyző tanácsát kéri, abban reménykedve, hogy segítségével olyan lesz, mint a példaképe.
Persze ez nincs így, nagy valószínűséggel soha nem lesz olyan, és az sem biztos, hogy az idéző jelbe tett sztárok segítségével okvetlen többre haladna.
Én Erdélyben a teremedző segítségét kértem, az Ő segítségével sajátítottam el az alapokat, amiért azóta is hálás vagyok.
Nemrégiben Erdélyben töltött szabadságom során Marosvásárhelyre is ellátogattam, oda ahol egykoron (1985 július 15-én) először léptem át egy igazi hardcore konditerem küszöbét, akkor már 27 múltam, és azóta egy huzamban maximum 3-4 hetes megszakítással, regenerálódási céllal, folyamatosan nyomom a vasat.
Nos, Marosvásárhelyen felkerestem két olyan embert, akik-ámbár ismeretlenek a sportágban, meghatározták testépítő pályafutásomat.
Első, és egyetlen-edzőmet, Kovács"Kopek"Jánost, aki terembe lépésem első napján megmutatta az alapgyakorlatokat, azok szabályos kivitelezését, és azóta egyetlen edzőtől sem kértem edzéstervet, szakirányítást.
Persze nem a saját fejem után mentem, hiszen konzultáltam nálam szakképzettebb sportolókkal,utána olvastam az edzésmódszereknek, de edzőként "Kopek"-et követően senkitől nem kértem edzői segítséget.
Sőt első versenyem előtt is Ő volt az, aki az alappózokat megmutatta, mivel soha nem láttam versenyt, fogalmam sem volt arról, mit kell tennem a színpadon.

Jóllehet azóta eredményesség szempontjából jóval túlszárnyaltam mesteremet, mégis úgy tekintek rá mint fiú az apára, akit példaképnek állít.
Mindnyájunknak, akik ezt a sportot választottuk álmaink megvalósítása céljául példaképet állítunk valamelyik nagy legenda -Arnold, Oliva, Lee Haney, Labrada, Coleman... és sorolhatnám, személyében.
Lehet paradoxon ilyet kijelenteni, de nekem a példaképem első és egyetlen trénerem"Kopek"volt, és maradt. Köszönöm "mester"!
A másik meghatározó ember, aki mondhatnám inspiráció forrásként hatott rám, ifjúkori barátom majd edzőtársam, magyar honba menekülésem napjáig (1989.július 11.még a redszerváltás előtt életveszélyes körülmények között, illegálisan léptem át a határt), Baciu Sandu volt.

Ő egy évvel korábban elkezdte a kondizást, és akkorát változott, hogy úgy döntöttem én is belekóstolok a testkultúra titokzatos világába.
Sandu sosem versenyzett, de ha Ő nem kezdett volna bele a kondizásba, fogalmam sincs, hogy én elkezdtem volna valaha?.
Nos ezzel a két számomra kivételes emberrel, felidéztük a múltat,az első "bodys" napokat és, hogy a sport mennyire érdekirányba fordult.
Világmegmentő akcióba mi sem kezdtünk, de fájó sebeinkre enyhítő balzsamként hatott kínjaink kinyilvánítása,és az együttlét.
Hamarosan közzéteszünk egy rövid videó összefoglalót "Kopek"-el és Sanduval egy kötetlen beszélgetést illusztrálva, itt a Bodysport oldalon.

"múmia"
Megjelent: 692 alkalommal