2009. szeptember 09., szerda 21:59

Egy kis anatómia-folytatás

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A szervezet váza: a támasztószövet
Támasztószövet nélkül a több sejtű élőlények alaktalan sejthalmazok lennének.
Ebből a szövetfajtából is többfélét találunk szervezetünkben. A kötőszövet sejtjei között kocsonyás anyag van, szilárdságát pedig rostos elemek biztosítják.
Rostos elemek alkotják a nagy húzóerőnek kitett,de nem nyújtható inakat is.
Egyes szervek, pl. az erek, bőven tartalmaznak rugalmas rostokat.
Ezek a rostok nyújthatók, de a nyújtóerő megszűnése után visszanyerik eredeti méretüket.
A porcszövet az úgynevezett porcos halakban is megtalálható, de a porc mennyisége a fejlettebb gerincesekben meglehetősen kevés.
A porcsejtek a rostos kötőszövetbe ágyazódtak be.
A nagy szilárdságú hialinporc alkotja a csontok ízületi felszíneit. Rugalmas porcot lehet találni a fülkagylóban,az orrban és rostos porcot a csigolyák közötti porckorongban.
A csontszövet a gerincesekre jellemző támasztószövet, a test belső,szilárd vázát képezi.
Rendkívül kemény és nagy teherbírású. Keménységben az emberi szervezetben csak a fogzománc múlja felül, és teherbírására jellemző, hogy a combcsont például egy gépkocsi súlyát is elbírja!
A csontszövetben a sejt közötti állományban csontsejtek helyezkednek el. A csontsejtek nyúlványai egymással összekapaszkodnak. A csontszövet teherbíró képességét,bizonyos fokú rugalmasságát a kollagén rostok, a csontszövetbe lerakódott mész és ragasztóanyag ( sejtközi állomány ) együttesen alakítják ki.
A csöves csontok ( mint pl. a combcsont,felkarcsont ) az ízületekhez közel eső végükön növekednek az élet első 18- 20 évében. Ezt követően egészséges emberben a csontnövekedés megáll.
A csontszövet járulékos alkatrészei: a vérerek,a nyirokerek, a csontok növekedésének fontos tényezői.
Az idegek többnyire a fájdalomérzést közvetítik,a porcok az ízületi felszínt alakítják ki, de a növekedésben is részt vesznek. A csonthártya idegekkel és vérerekkel ellátott szövet, a csontok táplálásában van fontos szerepe. A csonthártya belső sejtrétege képes új csontszövetet termelni,és ezáltal nagy szerepe van a törések. sérülések gyógyulásában is.

folytatjuk "múmia"
Megjelent: 240 alkalommal