2007. november 27., kedd 22:29

A nitrogén monoxid fokozókról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A nitrogén-monoxidot, mint a légszennyezés egyik anyagát ismerhették az emberek a 1980-as évek előtt. Nitrogén monoxid szabadul fel az erőművek, az autók motorjában történő égés során. Ám nem csak itt található meg ez a vegyület, az emberi szervezetben is kiemelkedő jelentőséggel bír, a hajdan csupán szennyező anyagnak titulált molekula.
A NO fontos szerepet játszik az érfalak simaizom szövetének elernyedésében (vasodilatatio). A sportolók teljesítmény fokozásával foglalkozó szakembereknek is feltűnik ez a tulajdonság, mivel így erőteljesebb az izompumpa, ami jobb vér, tápanyag stb. ellátást biztosít a vázizomzat számára.
A NO azonban nagyon labilis vegyület és normális állapotban gáz halmaz állapotú, így nem igazán lehet ilyen formában hasznosítani. Az érfalban azonban található egy enzim a Nitrogén monoxid szintetáz, röviden NOS, mely az L-argininből NO-t készít, melléktermékként pedig citrulin keletkezik.
Éppen ezért tartalmaz minden No-fokozó készítmény L-arginint, vagy annak valamilyen sóját (pl: arginin alfa-ketaglurátot).
Magas vérnyomás esetén is jótékony hatással bírhat, de sok NO fokozó nem csak arginint tartalmaz. Legtöbbjük jelentős mennyiségű koffeint is (100mg< /adag), hogy „érezzük a hatást”, ezek nem javasoltak szív érrendszeri betegeknek, így magas vérnyomás esetén sem. Tartalmazhatnak még kreatint (egy vagy több félét) és inzulinutánzókat (pl: Alfa-liponsav/ALA) és egy érdekes anyagot, a citrulin-malátot (az alma és dinnyefélékben található meg nagyobb mennyiségben, az almasav anion formája a malát).
A citrulin-malát hatása jórészben abból áll, hogy nagyon hatékonyan emeli a vérplazma arginin szintjét, egyes kutatások szerint hatékonyabban, mint a tiszta L-arginin szedése (Yearick, E.S. et al, (1967)).
A NO fokozókat edzés előtt érdemes bevenni fél órával, előtte 1 órával nem érdemes enni, mivel a hatóanyagok felszívódásának nem tesz jót. Hasonló okok miatt nem célszerű semmi mást társítani hozzá, proteint pl.
Edzés közben karnitinos, vagy izotóniás sport ital viszont fokozhatja kedvező hatását.
Az adagolása testsúly függő, de egy átlagos 80 kg-os embernek 12 gramm ajánlott, tehát testsúly kilógrammonként 0,15 gramm.
De a NO- fokozó készítmények legtöbbje számos összetevőt tartalmaz (fentebb), ezért mindig a dobozon feltüntetett adagolást tartsuk be!
Egyes táplálék-kiegészítők tartalmazhatnak nikotinsavat, más néven niacint, vagy B3 vitamint (energizálással kapcsolatos előnyei vannak, ugyanis NAD, NADP előanyag), mely nagyobb mennyiségben allergiás reakciót válthat ki, köztük bőrgyógyászati panaszokat, mint a bőrpír, viszketés, száraz bőr, bőrkiütések. Tehát tartsuk be a használati útmutatón írtakat.
Megjelent: 1123 alkalommal