2009. december 28., hétfő 22:25

A testépítés társadalmi megítélése (folytatás)

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A dadogónak is van mondanivalója. Ezt megtagadni, az a bűn.
Boncolgassuk tovább elemeire ezt a témakört: valaki egyszer azt mondta, hogy "a testkultúra több mint sport", van aki egyenesen művészetnek titulálja, Sandow a nagy legenda precízebben fogalmazva szobrászatnak nevezi azzal a különbséggel, hogy itt az élő szobor egyben önmaga alkotója.
Michelangelo a szobrászzseni, említett mesterművét, a Dávid szobrot vésővel tetszése szerint alakította egy hideg márványtömbből, a testépítő ezt élő sejtből, végtelennek tűnő évek véres verejtékével, és rendíthetetlen önfegyelemmel tudja megvalósítani, mely már csaknem az önsanyargás határát súrolja.

Vajon a laikus gyalázónak van fogalma mit jelent hosszú hónapokon át fűszer, só nélkül, oly távol az ízek világától készülni egy "magamutogató"megmérettetésre, alacsonyan tartva a kalória bevitelt, kerülni a triglicerideket /állati eredetű zsírsavak/, vagy üres értéktelen rosthiányos szénhidrátokat /fehér kenyér-és tészta, fehér lisztből készült péksütemények, édesség-csoki, cukros sütemények, torták, -sós nassok-chipszek, sóspálcikák, sósperec, sós sütemények.../, vagy a fehérjedús ételeket abszolút natúr formában fogyasztani /párolt sovány húsok-csirke, pulyka, marha vagy hal-persze só, fűszer nélkül/, külön választani a szénhidrátot a fehérjétől, jó magyar szokás, együtt enni a húst a körettel, mivel más emésztő enzimek bontják le /fehérjét a pepszin, szénhidrátot az amiláz, zsírt a lipáz/ az emésztetlen fehérje ha szénhidráttal fogyasztjuk nem képes lebomlani aminosavakra / a fehérje alkotó elemei+nitrogén/, minek következtében ezek a tápanyagok nem szívódnak fel a vastagbélből, így szervezetünk és izomsejtjeink nem jutnak elegendő tápanyaghoz?

Vagy azt tudja-e az önjelölt prókátor, hogy a víz-és folyadékbevitelt is milliliternyi pontossággal számítja ki egy "csökkent agyú badis"?
Versenyfellépés előtt néhány nappal milyen drasztikusan csökkenti a vízbevitelét, hogy ezzel is kiszorítson egy kevés vízzel együtt tárolódott salakanyagot a kötőszövetből, miközben továbbra is vért izzad a súlyzók terhe alatt, csakhogy az öntelt "magamutogatás"sikeres legyen, ami korántsem garancia a sikerhez?
Bármennyire hihetetlennek tűnik egy laikus számára, egy profi testépítő rendelkezik némi biológiai, és kémiai ismerettel, különben honnan tudná, saját testalkatának /genetikájának/ megfelelő étrendet, és fizikai terhelést precízen kiszámolni?
Mennyi kalória bevitelre van szüksége, milyen jellegű edzésmódszert kövessen?
Ebből következik, hogy szinte egy dietetikus szintjén kell ismernie az élelmiszerek összetételét, a szervezetben végbemenő folyamatokat, és ne feledjük, hogy mindezt önmagán kísérletezi ki, nem mást használ fel kísérleti nyúl gyanánt.
Elengedhetetlenül fontos az ásványi anyagok pontosan kiszámított bevitele is, melyek szerepet játszanak szervezetünk anyagcsere folyamatában.
Ám a normálisnál bőségesebb bevitelük, akárcsak a hiányos fogyasztásuk a szervezet egészséges működésében zavarokat okozhatnak.
Két csoportra oszthatók: makróelemekre-kálcium, magnézium, foszfor, kálium, nátriumklór-, és mikróelemekre /nyomelemek/ -vas, cink, mangán, réz, króm, fluor, jód.
Vagyis a testépítés nagyon is összetett, sok mindennel tisztában kell lennie annak, aki erre adja a fejét, és hogy ki nyer, és ki veszít nem a véletlen műve.
Múmia
Megjelent: 874 alkalommal