2007. július 29., vasárnap 22:20

Az izület védőkről

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Minden sportban a mozgatórendszerünk (és keringési rendszerünk) fejlesztése a legfőbb cél! Edzések alkalmával inkább izmaink fejlesztésére koncentrálunk, de mi helyzet az izületekkel? Mindenkinek, aki sportol (és annak is, aki nem) szinte biztos volt már valamilyen jellegű izületi panasza. Helyes edzéstechnikával, bemelegítéssel a legtöbb sérülés elkerülhető.
A táplálék-kiegészítő piacon sokféle izületvédő kapható, ezek a készítmények a kialakult kopást vagy sérülést a klasszikus értelemben nem gyógyítják ugyan meg, de hozzájárulnak a szervezet regenerációjához.
Alkalmazásuk inkább preventív jellegű, mintsem „gyógycélú”. Bár sérülés alatt is hasznosak, szedésük egész évben ajánlatos, azoknak akik intenzív sport tevékenységet végeznek.
De hogyan is hatnak ezek a készítmények?
Az izületek a csontok találkozásánál elhelyezkedő képletek, a mozgó felszíneket üvegporc határolja egymástól. A porcok jelentősége igen nagy, mivel alacsony súrlódású felületet biztosítanak a mozgó részeknek.
Például a porcleválás vagy, izületi kopás igen fájdalmas betegség. Egyéb okok mellett éppen a súrlódó felületek miatt.
Az izületeket izületi tok veszi körül, és a tokon belül izületi folyadék teszi még könnyebbé a csontok mozgását, mintegy keni az izületet. A porcszövet porcsejtekből (kondrocita) és sejtközötti állományból un. mátrixból áll.
A mátrix kb. 10-30% kollagént tartalmaz: 3 spirálisan egymásköré csavarodott fehérje fonatokat. A mátrix további 10%-a proteoglikánokból áll, ezek viszonylag bonyolult felépítésű vegyületek, és nagy szerepük van a víz porcban való megkötésében.
Szerkezetükről annyit, hogy fehérjékből és glükozaminoglikánokból vagy másnéven mukopolysacharidokból álló óriás molekulák.
A mátrix maradék 70%-a víz, mely megadja a porcszövet gélszerű állagát. A porcszövet víztartalma nagyon fontos faktor! Ez biztosítja a nyomásnak történő ellenállást. Úgy működik, mint egy szivacs mely először könnyen összenyomható, aztán a nyomás fokozódásával egyre jobban ellenáll az összenyomásnak, ahogy a folyadék távozik belőle.
A porcszövet vérellátottsága igen gyenge, a porcsejtek szükségleteiket főként az izületi folyadékból elégítik ki.
Öregedés és egyéb degeneratív megbetegedések folyamán a porcszövet víztartalma csökken, a porcszövet gyengében tud ellenállni a terhelésnek, sőt még a tápanyagokat is nehezebben tudja felvenni. Ez súlyos esetben odáig fajulhat, hogy a porcszövet pusztulni kezd: kopások, un. arthritisek (izületi gyulladások) alakulhatnak ki. Az idős lakosság körében nagyon elterjedt probléma!

Az izületvédők oly módon segítenek izületeink védelmében, hogy biztosítják azokat az összetevőket pl: glükozamin, kondroitin-szulfát, dermatán-szulfát, melyek a proteoglikánok glükozaminoglikánjait alkotják. Ezen kívül tartalmazhatnak egyéb ásványi anyagokat, néha gyógynövénykivonatokat, gélszerű anyagokat. Néhány kiegészítő metil-szulfonil-metánt tartalmaz (MSM) mely részt vesz a szerveztet fehérjeszintézisében, így a proteoglikánok protein frakcióinak szintetizálásában is. Mint már említettük, ezeknek az óriásmolekuláknak igen nagy szerepe van a porc víztartalmának fenntartásában.

Izület védők szedésével csökkenthetjük a porckopás és az egyéb izületi problémák esélyét. Izületvédők mellett a C-vitamin fogyasztás is jelentősen hozzájárul az egészséges izületekhez.
Nagyon fontos a porcszövet szempontjából az aktív életmód! Föntebb megemlítettük a porcok gyenge vérellátottságát. Mozgással jól javítható a porszövet tápanyag ellátottsága, ugyanis a szivacsszerű képletek összenyomása, majd újra feltöltődése, folyamatosan cseréli a kondrociták körüli folyadékot, mintegy „keringést” biztosítva számukra.
Izmaink fejlesztése mellett izületeink védelmével is törődjünk, hogy sokáig tudjunk eredményes sporttevékenységet folytatni!
Megjelent: 2817 alkalommal