2010. február 28., vasárnap 19:15

Személyi edzők a bodysporton: Kathi Béla

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Kathi Béla, a „ Hegyi Gorilla˝ talán az egyik legismertebb sportoló a vasak világában.
Rövid bemutatkozását, és személyi edzésről alkotott elképzeléseit itt olvashatjátok.
K.B.
Tizenhárom éves korom óta fanatikus testépítő-erőépítőnek vallom magam. Soha nem érdekelt az átlagos testépítősdi , mindig is a maxot akartam nyújtani és a legjobb lenni mindenben kényszeresen. A totális kattant fanatizmusomnak egy sérülés vetett véget 2008 év elején, de azóta is töretlenül edzem, de megfontoltabb, óvatosabb lettem, és már más dolgok is érdekelnek az életben. Tizennégy évig igazi szűk látókörű, mindent a sportért emberke voltam.


B.S.
Mióta edzel?
K.B.
13 éves korom óta.
B.S.
Hány éve versenyzel, mi a legjobb eredményed?
K.B.
Tizenhat évesen volt az első versenyem, ahol 160 kg-ot nyomtam fekve.
Legjobb eredményeim fekvenyomásban 337.5 kg, és IPF abszolút Európa bajnoki cím, minden idők legnagyobb IPF nyomása.
WABBA testépítő világbajnoki cím. Továbbá fedett pályás erősember magyar bajnok lettem 2008-ban, ami az erőemelő, testépítő eredményeim mellett eltörpül, de megemlítem mert műtétem után 5 hónappal nyertem ezt a címet, nulla erősember múlttal, a több éve komoly szinten versenyző erősemberek ellen, a testépítő vb címem megnyerése utáni évben.

B.S.
Mióta dolgozol edzőteremben?
K.B.
2000 óta.
B.S.
Hány éve edzősködsz?
K.B.
2000 óta.
B.S.
Ha egy kezdő a segítséged kéri, mivel kezded vele a munkát?
K.B.
Felvázolom mi hogyan is működik, miután elmondta céljait, felmérem mentális, fizikális, egészségügyi állapotát, és összeállítok valami könnyű programot.
Célom az elején mindig az , hogy megszeresse a sportot és ne elijesszem.
Fontos, hogy egy átlagembertől közel se azt várd el, mint egy versenyzőtől.
Nekem évek hosszú munkájába telt amíg megtanultam kezelni, hogy csak számomra ennyire fontos a sport, és másoknak csak egy kicsike részlet az életükben.

B.S.
Egy kezdő esetében szerinted mi az, ami a legfontosabb, hogy eredménye legyen a munkának?
K.B.
Neki kell érezni a belső motivációt, fontosnak kell érezze, most változtatnia kell az életmódján és komolyan kell gondolja az egészet.
Tehát én úgy gondolom fejben dől el. Persze sok az olyan kövérke, no sport ember aki hip-hop megjelenik nálam, és világot akar váltani és még az edzések elkezdése előtt bizonygatja nekem, ő mennyire maximalista, és majd meglátom ő nagyon keményen meg fog csinálni mindent.
Ha nem sikerül befékeznem és nyugalomra intenem az ilyen emberkét észérvekkel a kiegyensúlyozottság és a hosszú távon gondolkozás felé vezényelnem, akkor ezek mindig feladják, lemorzsolódnak.
Azt tapasztaltam, azok közül kerülnek ki az eredményes átalakulók, akik hosszútávon és drasztikusan megváltoztatják fizikai állapotukat, akik már az elején nyugodt, higgadt, kiegyensúlyozott ember benyomását keltik.

B.S.
M i a legfontosabb? Akarati tényezők, genetika, alap edzettségi szint, kölcsönös bizalom?
Ezek mind egytől egyig befolyásolják a jövőbeni fejlődést, különböző egyéntől függő mértékben.
B.S.
Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres edző lehessen? Szükséges a versenyzői múlt, vagy elegendő a papír megszerzése?
K.B.
Ahhoz, hogy valaki sikeres edző legyen véleményem az, hogy nem kell világbajnoknak lennie, elegendő egy tisztességes fizikum a sport iránti elkötelezettséggel és szeretettel, de a legfontosabb szempont messze messze, hogy szimpatikusnak és megközelíthetőnek érezzenek, és megbízzanak benned.
Vannak az életben szimpatikus arcberendezkedésű és viselkedésű emberek, akik vonzzák és jól irányítják, kemény munkára sarkalják kisugárzásukkal a tanítványokat versenyzői múlt nélkül is, vagy akár komoly tudás nélkül is, és van olyan is, hogy hatalmas tudás birtokában egy edző nem képes kisugárzása végett sok tanítványt " birtokolnia, motiválnia".
Továbbá az évek múlásával az is fontos, mennyire tudja megőrizni a lelkesedését az edző, vagy legalább a lelkesedés látszatát.
B.S.
Mi az alapvető edzésmódszer, amit alkalmazol, ha van ilyen, vagy több módszert alkalmazol egyszerre, az egyéntől függően?
K.B.
Nincs standard. Testépítő alapok némi crossfittel, kettlebelt is használtatom, bármennyire is hihetetlen, ami tőlem telik megteszek, aztán meglátom mi történik.
B.S.
Szerinted fontosak a pedagógiai képességek is, vagy elegendő egy edzőnek, ha a fizikális edzésre koncentrál?
K.B.
Nagyon fontos! Ebben fejlődnöm kell, sajnos nekem kiül az arcomra ha ideges vagyok, vagy nem szimpatikus valaki és nem tudom leplezni érzéseim, nem tudok vele pedagógiailag jól bánni, elég gyengus az állarcom.
Ismertem olyan edzőt aki utálta 1-2 tanítványát de kívülről könnyűszerrel meg tudta azt csinálni 100 százalékosan, hogy az jött le minden oké és de jó veletek.:)
Én csak olyannal tudok foglalkozni, aki szimpatikus, ha nem az már nem vállalom.
B.S.
Végül mit üzensz a kezdő sportolóknak, mi az, ami szerinted a legfontosabb, ha tovább akarnak lépni ebben a sportban?
Fegyelem, akarat, nem nézni se jobbra, se balra, csak előre, nem nézni kinek miért jobb, lerázni a negatív dolgokat csak előre nézni, és megpróbálni kihozni abból a legtöbbet ami van. Nem akkor győzöl, ha első leszel, akkor győzöl ha minden megtettél, hogy győzz!!!!!
B.S.
Van e még valami, amit megosztanál velünk, amit fontosnak vélsz?
Nincs:)

Megjelent: 1689 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. január 08., péntek 23:40