2007. november 27., kedd 22:29

A Q 10 koenzimről

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A Q10 koenzim (továbbiakban Q10) igen népszerű táplálék kiegészítő, mely számos kedvező hatással bír. Lássuk, hogyan járul hozzá ez a vegyület egészségünk megőrzéséhez.
Szinte minden sejtben megtalálható a Q10, ám az olyan szervekben legmagasabb a koncentrációja, melyeknek intenzív az anyagcseréjük.
Ilyen a szív, a máj és a vese, halak közül a makrélában (akár 65mg/kg is lehet), illetve olajos magvakban és a szójababban található nagy mennyiségben.

A fentiekből könnyű következtetni, hogy ez a vegyület zsíroldékony, ezért zöldség- és gyümölcsfélék közül az avokádó az, ami a legnagyobb mennyiségben tartalmazza. Tárolásánál ügyelni kell arra, hogy ne tegyük ki magas hőhatásnak (35°C), mert károsodhat a molekula. Diétás időszakban éppen a zsírbevitel leszorítása miatt ajánlatos táplálék kiegészítőkből pótolni.

A Q10 ugyanis a sejtek mitokondriumában („energianyerő központ”), az elektronszállítási láncban tölt be fontos szerepet. A mitokondriumban végbemenő oxidációs folyamatok képezik a sejt ATP szintézisének döntő hányadát (90-95%).
A szervezet képes előállítani a Q10-t: a bezoquinon részt tirozinból, az izoprén részeket acetyl-conezim A-ból szintetizálja a szervezet.
Az izoprén a szteroid vegyületek készítésének köztes termékeiből az izopentil-pirofoszfátból és a dimetil-allil-pirofoszfátból szintetizálódik. Azoknak, akiknek magas a koleszterinszintje és erre statinokat szednek érdemes Q10-et fogyasztaniuk, mert ezek a gyógyszerek pont az előbb említett folyamatba avatkoznak be így a saját Q10 termelés csökkenhet (akár 40%-al is). Egyes kutatások a béta blokkolók szedésével is összefüggésbe hozzák a Q10 szint csökkenését, illetve az anyagcsere lassulásával körül-belül 20 éves kor fölött a szintje fokozatosan csökken a szervezetben.
A Q10 hatékony antioxidáns így az oxidatív stressz ellen segít védelmet nyújtani (C-vitaminnal kombinálva még jobb a hatás), mely az edzések során éri a szervezetet. Szteroidhasználók számára is előnyös lehet, hiszen a méreganyagok és egyéb oxidatív molekulák semlegesítése révén segít mérsékelni a káros hatsokat.
A szív-érrendszeri funkciók javítása és a tüdőkapacitás életkorral történő hanyatlása mérsékelhető, sőt akár fejleszthető is megfelelő kardió edzésekkel (pl.: úszás).

A Q10-nek rengeteg kedvező hatást tulajdonítanak, ám ebből csak a magas vérnyomás kezelésében mutattak ki meggyőző eredményt (-17hgmm systole;-10hgmm diastole).
A szívinfarktus és egyéb érrendszeri megbetegedések, illetve a rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséről nem meggyőzőek a bizonyítékok (egy cikk szerint migrénes fejfájást 150-300 mg/nap adag hatékonyan kezelte).
Habár a Q10 sem csodaszer, mégis időseknek szedése sok előnnyel járhat általános fittségük javításában, illetve a sportolók se feledkezzenek meg erről a kiegészítőkről, pláne ha éppen olyan kiegészítőket használnak, amelyeket a boltok polcain nem találunk meg.
Megjelent: 10750 alkalommal