2010. május 12., szerda 10:24

Személyi edzők a Bodysporton: Pavelka Beáta fitness modell

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Pavelka Beátával pár éve ismerkedtem meg közelebről, igazi, csupa szív sportembernek tartom, akivel öröm dolgozni.
Most közöljük a Vele készített interjút, mit tart fontosnak, hogyan él.
P.B.
Az életem a sport, amiben megtaláltam mindent: kitartást, önbizalmat, sikert, örömöt, lemondást, célokat… és egyúttal önmagam.
A sportolás, mint olyan már gyermekkoromban is az életem legfontosabb része volt. Mára már nem csak hobby, hanem cél, jövőkép, hivatás is egyben. 14 év atlétika után először az aerobic irányába mozdultam meg, majd rájöttem, hogy a fitness sokkal közelebb áll hozzám. Azóta elvégeztem a fitness és testépítő edzőit is, és jelenleg is edzőként dolgozom.
A hobbym is a sport körül mozog, bár más irányban. A repülés szerelmese vagyok már 10 éve: vitorlázó repülés, siklóernyőzés.
Szeretem a hegyeket, természetet, imádok motorozni, és minden kihívás érdekel.


B.S.
Mióta edzel?
P.B.
A fitness, mint melléksportág az atlétikai erőedzések révén már nagyon régóta része az edzéseimnek, de célirányosan csak 2002-ben kezdtem el ezzel a sportággal foglalkozni.

B.S.
Hány éve versenyzel, mi a legjobb eredményed?
P.B.
Az első versenyem 2005-ben volt. Legjobb eredményeimnek az Ausztria Kupa 2. helyezést, majd az ELITE Modell 2. és Magyar Bajnoki 2. helyezéseimet tekintem modell kategóriában, illetve indultam pár alkalommal Bodyfitnessben is, amiben sikerült egy Magyar Bajnoki 2. helyezést begyűjtenem. Voltak kisebb győzelmemim, de azokat nem tartom olyan komoly eredménynek.

B.S.
Mióta dolgozol edzőteremben?
P.B.
2000 óta dolgozom edzőként teremben, bár az első pár évben csak, mint aerobic edző tevékenykedtem. 2005 óta foglalkozom személyi edzéssel.
B.S.
Ha egy kezdő a segítséged kéri, mivel kezded vele a munkát?
P.B.
Kezdők esetében először beszélgetünk egy kicsit, hogy megismerjük egymást. Ilyenkor alakul ki az első személyes kontaktus, ami szerintem nagyon fontos, egy hosszú távú sikeres munkához.
Átbeszéljük a kitűzött célokat, segitek ezen célok realizálásában illetve az első pár edzés alkalmával felmérem honnan indulunk. Lehetőség szerint készitek fotókat, vagy ha a vendég ezt kellemetlennek érzi , akkor az alapméresek csináljuk csak meg, melyet 2-3 havonta megismétlünk.

B.S.
Egy kezdő esetében szerinted mi az, ami a legfontosabb, hogy eredménye legyen a munkának?
Akarati tényezők, genetika, alap edzettségi szint, kölcsönös bizalom?
P.B.
Véleményem szerint a legfontosabb a kölcsönös bizalom, minden egyéb csak ezután következik. Talán ezután jöhet az akarat és kitartás, ami szintén nagyon fontos, hiszen ennek hiányában igen aprócska léptekkel lehet haladni, ha egyáltalán lehet haladni.
És egy jó motiváció is előrevaló, ami sokat lendithet a eredményes munkában. Természetesen fontos a genetika, de ha valaki nem elég kitartó, akkor mit sem ér egy szuper genetikával.
Az alap edzettségi szintet nem tartom feltétlenül fontosnak, hiszen kemény munkával, kitartással komoly eredményt lehet elérni, csak alacsony szintről indulva egy kicsit több ideig tart.
B.S.
Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres edző lehessen? Szükséges a versenyzői múlt, vagy elegendő a papír megszerzése?
P.B.
Magamból kiindulva, nekem nagyon sokat segit, hogy versenyzői tapasztalataimat át tudom adni. Úgy gondolom, hogy a szakmai tudás elengedhetetlen, de ez nem a papirról szól, hanem sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznék a szakmai ismereteken alapuló gyakorlati tapasztalatokra. Bármelyik hiánya önmagában kevés.
B.S.
Mi az alapvető edzésmódszer, amit alkalmazol, ha van ilyen, vagy több módszert alkalmazol egyszerre, az egyéntől függően?
P.B.
Én többféle módszert alkalmazok még egyénen belül is, mert valahogy meg kell találni, hogy az adott személynek mi a legideálisabb, illetve hiszem azt, hogy a módszerek változtatásával többféle impulzust kap az izomzat, és igy hatékonyabb az edzés és jobb a fejlődés menete.
B.S.
Szerinted fontosak a pedagógiai képességek is, vagy elegendő egy edzőnek, ha a fizikális edzésre koncentrál?
P.B.
Eredeti szakmám szerint testnevelő és biológia szakos tanár vagyok, melyet a főiskola elvégzése után éveken át aktivan gyakoroltam. Az elmúlt 3-4 évben hagytam a fel a tanitással a szó szoros értelmében, mert már túl sok időt vett a számomra az oly kedves edzői munkám és edzéseim rovására. Pedagógiai tudásomnak és szakmai tapasztalataimnak mind a mai napig nagy hasznát veszem edzőként is. Szerintem elengedhetetlen.
B.S.
Végül mit üzensz a kezdő sportolóknak, mi az ami szerinted a legfontosabb, ha tovább akarnak lépni ebben a sportban?
P.B.
Sok dolog van, ami a legfontosabb, de ha mégis egy valamit kell kiemelnem, az az, hogy a komoly kitartás biztosan meghozza a várt eredményt, és sikert. Reális célokat kell kitűzni, és apránként haladni előre.
Igy folyamatosan sikerélményben lehet része mindenkinek. És az eremény (akár versenyeredmény, akár csak önmagunknak felálitott cél elérése által elért eredmény) mindig önmagáért beszél.
Ott mindig tudni lehet, hogy munka van mögötte, komoly kitartás van mögötte. Ez az,,amit senki nem vehet el tőlünk soha!
Eredményeink mindig a magunké maradnak.
B.S.
Van e még valami, amit megosztanál velünk, amit fontosnak vélsz?
P.B.
Gyermekkorom óta sportolok, a sport az életem. Nagyon örülök, hogy a mindennapjaimban is ezzel tölthetem az időmet.
Szeretek az emberekkel foglalkozni, és örülök, ha segíthetek másoknak abban, hogy egészséges életet éljenek.
Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy versenyzőket nevelhetek, és természetesen az is, hogy vannak sikeres versenyzőim.
B.S.
Köszönjük az interjút, és további sikereket kívánunk Neked!

Megjelent: 1237 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. január 09., szombat 00:15