2010. június 26., szombat 00:14

Talpmasszázs, reflexológia

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A klasszikus svéd masszázson kívül több egyéb masszázsforma is elterjedt, melyek egyre nagyobb érdeklődét keltenek és a tapasztalatok szerint jótékony hatásuk van.
A reflexológia a test reflexzónáinak masszírozásával, a reflexpontok nyomásával harmonizálja a szervezet energiaellátását.
A talpban közel 70.000 idegvégződés található. A stimulálás hatással van a központi idegrendszerre, a vérkeringésre, és a belső szervekre.

Alapja, hogy a test bizonyos területein, - például a kézen, talpon, vagy a fülön -, megtalálható az egész test minden egyes szervének vetülete.
Ha ezeket a szervzónákat masszírozzuk, javíthatjuk a zónának megfelelő szerv, vagy testtájék egészséges energiaellátását.
Ha valamelyik szervünk megbetegedett, a szervnek megfelelő reflexzóna nyomásra érzékennyé válik. Például fülfájás esetén, a lábfejen lévő fül reflexpontjainak masszírozása esetén enyhe fájdalmat érzünk a fülnek megfelelő ponton, de a kezelés során, szépen kilazul a reflexpont fájdalma, és ezzel együtt a fülfájás is enyhül.
A reflexzóna-masszázs több ezer éves tapasztalaton alapul, még az egyiptomi kultúrákban is masszírozták egymás kezét-lábát az emberek.
A reflexzóna-masszázs és az akupresszúra között az a különbség, hogy az akupresszúra során a testet behálózó energiacsatornák, a meridiánok pontjait masszírozzák, vagy nyomják, (amikor tűvel szúrják, azaz akupunktúra), a reflexzóna-masszázs során viszont a szervzónákat masszírozzák.
A reflexzónák elhelyezkedése tapasztalatokon alapul, különösebb tudományos magyarázata nincsen, bár magyarázzák a talpon, kézen megtalálható sűrű idegvégződésekkel, amik az illető szervekkel idegi kapcsolatban állnak.
A módszer hatásosságát magunkon is tesztelhetjük, de kellemes pillanatokat szerezhetünk partnerünknek, vagy gyermekünknek is egy bő fél órás szeretetteljes, enyhe nyomással alkalmazott masszázzsal.
Prevencióra az olyan elő-stádiumban van lehetőség, ahol még nincs kimutatható szervi elváltozás, nincs szubjektív panasz, csak energiazavar, ami még nem tudatosult, tünet még nem észlelhető.
A betegség előfeltétele, hogy a szervezetben energiazavar lépjen fel.
A reflex masszázs meg tudja szüntetni az energiazavarokat, és harmonizálni tudja a szervezetet, tehát betegségmegelőző hatású.
Gyógyító mechanizmus:
• Serkenti a vér- és nyirokkeringést, az utóbbin keresztül erősíti az immunrendszert.
• Elősegíti a salakanyagok kiválasztását, a szervezetből való eltávolítását.
• Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését.
• Fájdalomcsillapító hatása van.
Megjelent: 2824 alkalommal