2010. augusztus 13., péntek 20:03

Az L Karnitin

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A fitness-wellness termek büféinek polcain szinte mindenhol megtalálhatóak az L karnitin tartalmú üdítőitalok.
A sportolók körében nagy népszerűségnek is örvend, hiszen zsírégetést ígérnek a címkék, és edzés alatti teljesítményjavulást.
Az L karnitin hatásos táplálék kiegészítő szálkásításhoz, ám talán használói kevésbé ismerik hatásmechanizmusát, mint a termogén zsírégetőknek. Lássuk tehát, hogy működik!
A termogén zsírégetőkkel ellentétben, az L-karnitin nem stimuláns, hatására nem emelkedik meg testhőmérséklet és nem okoz szimpatikus hatásokat (pl. szívdobogás, nyugtalanság).

Az L karnitin egy aminosav származék, mely a szervezetben is megtalálható.
Az emberi test a methioninból és a lizinből állítja elő. A szervezet anyagcsere folyamataiban kulcsfontosságú szerepet játszik.
A zsírok hosszú szénláncú zsírsavakból (3db) és glicerinre (gondoljuk csak a „triglicerid” szóra) bomlanak a sejt plazmájában.
A sejtplazmában azonban a szervezet nem tud energiát nyerni zsírsavakból (másnéven acyl-csoport). Az acyl-csoport bontása az un. béta oxidációval történik a mitokndrium nevű sejtalkotó belsejében.
A béta oxidáció során az acyl csoportok rövidülése következik be, és energia szabadul fel (ATP formában).
Sajnos akad egy kis probléma: a zsírsavak nem tudnak átjutni a mitokondrium membránján, ehhez szükséges az L-karnitin, mely a zsírsavakkal és további molekulákkal együtt lehetővé teszi az átjutást.
Az L karnitint tehát a klasszikus értelemben nem fokozza az energiatermelést, mint a termogén zsírégetők. Esetében inkább arról van szó, hogy a sportoló által felhasznált energia nagyobb arányban fog zsírégetésből születni, mint karnitin nélkül.
Tehát önmagában az L-karnitinos üdítő iszogatása nem elég a zsírpárnák eltüntetéséhez, edzeni is kell hozzá (viszont az edzés alatt nagyobb mennyiségű zsírtól szabadulhatunk meg, amíg a fehérjék és a szénhidrátok nem bomlanak olyan gyorsan).
Zsírégetés szempontjából a legoptimálisabb a 60-70%-os intenzitással végzett „hosszú munkavégzés” (pl. 40perc taposás).
A másik dolog, amire oda kell még figyelni az l-karnitin használatánál az a kalória bevitel. Ugyan is, ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, hiába lesz „készenlétben” a zsírsav a lebomolásra, egyszerűen nem használódik fel.
Fontos tehát, hogy ha szálkásítás céljából fogyasztunk L-karnitint, azt mindig diétával támogassuk.
Napi 1500-3000mg L-karnitin edzéssel és diétával jó eredményt hozhat azoknak, akik meg akarnak szabadulni a zsírpárnáiktól.
Megjelent: 2639 alkalommal