2010. december 10., péntek 11:05

Az őszi idény értékelése: Tirpák Zsuzsi fitness N.A.C. Universum

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A szezon véget ért, szeretnénk megszólaltatni néhány versenyzőt, aki kiemelkedően szerepelt a szezonban.
Remélem, minél több versenyzőt megtudunk szólaltatni, értékelje saját maga az őszi teljesítményét.
Elsőként Tirpák Zsuzsi fitness Miss Universemot sikerült megszólaltatni.
B.S.
Hogyan értékeled az őszi teljesítményed?

T.ZS.
Összességében nagyon sikeres volt ez a versenyidény számomra, hiszen végre beteljesült az álmom, világbajnok lettem!
B.S.
Volt valami új, különleges a felkészülésedben, vagy mindent a szokott módon csináltál?
T.ZS.
Bármilyen furcsa, én idén kezdtem el edzeni a combomat, mert előtte csak néha-néha guggolgattam, de rendszeres terhelést nem kapott a combom. A popsim sokat kerekedett is, illetve a combhajlítóm is látványosan fejlődött, de sajnos egy picit jobban is reagált az edzésre a combom, mint gondoltam, és nagyon nagy lett! A felkészülés alatt, csak azt vettem észre, hogy nem akar elfogyni, felül már erezett volt a hasam, de a lábam még igencsak "egyben volt". Ahhoz, hogy igazán mutatós legyen a színpadon, nagyon le kellene szárítani, ez pedig most nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Persze egy picit szigorú vagyok magamhoz, mert összességében nagyon jól sikerült a forma.
B.S.
Melyik volt a legkedvesebb versenyed, és miért?

T.ZS.
Természetesen a legkedvesebb versenyem az NAC Universe volt, ahol világbajnoki címet sikerült megszereznem.
B.S.
Milyen versenyeken indultál, melyik eredmény volt számodra a legértékesebb?

T.ZS.
Az első verseny, amin indultam - persze még nem száz százalékos formában - a Bodysport Kupa volt, ami egyben kvalifikációs verseny volt az NAC és a WABBA Universumra.
Itt a 2. helyet sikerült megszereznem, de hozzá kell tennem, hogy a versenyen nem az én kategóriámnak megfelelő szempontok alapján pontoztak, hiszen a helyszín adottságai miatt nem tudtunk bemutatni fitness gyakorlatot, és a többi versenyző nem is fitnesses volt!
Ezután következett a számomra oly kedves NAC Universe, ahol világbajnok lettem.
Az NAC Universe után egy héttel volt a WABBA Universe, amin szintén el szerettem volna indulni.
Ott a kategóriámat fitness shape-nek nevezik.
Itt is 3 fordulós a verseny, vagyis áll egy testfordulóból, gyakorlatból, és estélyi ruhás fordulóból.
Nagyjából ugyanazzal a formával, és nagy-nagy lelkesedéssel indultam neki a versenynek, a célom a dobogós helyezés volt, mivel a WABBA szövetségnél még nem ismernek.
Itt azonban úgy zajlik a verseny, hogy az összes női versenyzőt egymás mellé felállítják a színpadra, majd szortírozzák testalkat szerint, ki melyik kategóriába "fér be".
Hát, sajnos a bírák szerint én nem illettem be a fitnesz shape kategóriába, túl izmosnak találtak.
Ez azért is furcsa, mert az NAC szövetségnél szintén kikötés a nőies izomzat, ott azonban mégis megfeleltem, sőt meg is dicsértek, hogy sokat javult a formám a tavalyihoz képest! Visszatérve a WABBA Universe-hez, átsoroltak egy másik kategóriába, ahol a gyakorlat nem számít annyira mint a fitnesz shape-ben - illetve itt bodys pózolást is szokás a koreográfiába csempészni - és a testforduló sem a négy alapfordulatból áll, hanem az öt kötelező női testépítő pózt is be kell bemutatni.
A WABBA-nál ezt a kategóriát fitnesznek hívják, de más szövetségeknél fitness figure a kategória neve.
Ez a terület eléggé idegen számomra, és őszintén szólva nem is szívesen mennék el "izmosabb" irányba, szívesebben képviselem a nőiesebb vonalat.
Nem beszélve arról, hogy nálunk a fitnesz shape-ban (máshol simán fitnesz) elég magas elvárás van gyakorlat terén, elég szigorúan pontozzák, és több éves munkámba telt, mire egy olyan gyakorlatot sikerült összeállítanom, ami egy világbajnokságon is megállja a helyét.
Így tehát a WABBA Universe versenyen értelemszerűen visszaléptem, nem indultam el - nem szerettem volna egy világbajnoki cím után rossz eredménnyel zárni a versenyszezont.
Azt nem mondom, hogy könnyedén hoztam meg a döntést, hiszen égtem a vágytól, hogy ismét színpadra álljak, és bemutatkozzam a WABBA szövetségnél is.
Amikor megtudtam, hogy a saját kategóriámból kizártak, sírdogáltam egy picit, majd meghoztam a döntést. Szerintem helyesen tettem.
Érdekesség volt még, hogy a WABBA-n hat olasz nemzetiségű bíró volt, és a kategóriámat is egy olasz lány nyerte..
B.S.
Melyik verseny volt a legnehezebb, legszínvonalasabb, amin idén indultál?

T.ZS.
Mind a két szövetség, mind az NAC, mind a WABBA Universe színvonalas verseny volt, ami a versenyzők felkészültségét illeti - számomra azonban az előzőekben ismertetett ok miatt az NAC volt a legnehezebb, hiszen itt tudtam magam megmérettetni.
Egy orosz lány volt a fő ellenfelem, aki testben is kiemelkedő, és a gyakorlata is igen látványos.
Azt nem mondhatni, hogy erős lenne a gyakorlata, de mégis van benne valami, amitől a bírók favoritja volt az elmúlt két versenyszezonban, hiszen akkor kétszer is egymás után ő állhatott a dobogó legtetejére!
Olyan erős versenyzőket előzött meg, mint Silvia Malachovska vagy Szántai Dóri, velem azonban még nem állt egy színpadon.
Nagyon szép, nőies és légies a mozgása, erre fekteti a hangsúlyt.
Az én gyakorlatom meg elsősorban akrobatikában erős.
Szántai Dóri az egyik példaképem, és a gyakorlatomban Dórihoz hasonlóan sok a mások-által "ugri-bugri"-nak titulált, azonban annál nehezebb elem.
Változtak a pontozási szempontok az elmúlt évekhez képest, most inkább a show-jelleget kell hangsúlyosabbá tenni a fitnesz gyakorlatban, és kevésbé érvényesül az akrobatika.
Az orosz lány, Julia tökéletesen képviseli ezt a vonalat.
Éppen ezért, edzőmmel úgy döntöttünk, inkább nem erőltetünk nehezebb akrobatika-elemeket, amiktől még egy picit félek, inkább eggyel több "látvány-elemet" teszünk a gyakimba.
Szerencsére bejött!
B.S.

Mik a jövőre néző terveid?
T.ZS.
Jövőre szeretnék ismét elindulni az NAC Universen, és megvédeni a világbajnoki címemet. Amennyiben úgy ítélem meg, hogy sikerül kellőképpen befogynom, akkor talán a WABBA Universen is elindulok.
Szeretnék több akrobatika elemet, illetve célirányosan show-elemeket megtanulni, illetve javítani a színpadi mozgásomon.
Ami pedig a formámat illeti, leginkább a combomra kell nagy hangsúlyt fektetnem, hogy csökkentsem a méretét.
B.S.
Mit szeretnél még elérni ebben a sportban?
T.ZS.
A távlati célokról nem szívesen beszélek, de a közeljövőben szeretnék ismét világbajnokként hazatérni az Universeről! :-)
B.S.

Elégedett vagy azzal amit elértél?
T.ZS.
Nagyon elégedett vagyok az eredményemmel, és rettentően boldog is, hiszen olyan rég óta vágytam már a világbajnoki címre.
Sok-sok munka van mögötte, úgyhogy úgy gondolom megérdemelten lettem a Ms Fitness Universe 2010!
Zsuzsi győztes gyakorlata az Universumon
Megjelent: 973 alkalommal