2014. január 05., vasárnap 21:50

Az sikeres alapozás az eredményesség egyik záloga

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Előző cikkemben megírtam, mennyire fontos a helyes táplálkozás az alapozás alatt.
De az alapozás másik, legalább ilyen fontos eleme az edzés.
Mivel az alapozás alatt a kalória mérleg pozitív, ilyenkor nyílik lehetőség az esetleges genetikai hiányosságok csiszolására, az elmaradt izomcsoportok fejlesztésére.

Sajnos sok testépítő esik olyan hibába az alapozás alatt, hogy nem figyel a hiányosságaira, hanem azokat az izmait edzi teljes intenzitással, amelyek könnyen és látványosan fejlődnek.
Ez nagyon helytelen, hiszen így az aránytalanságok nem hogy csökkennének, de még nagyobbak lehetnek, és a végén olyan súlyossá válhatnak, hogy akár több év kell a kijavításukhoz.

Sajnos a lemaradt izomcsoportok edzése általában nem egyszerű, nincs gyors sikerélmény, és az érzés is inkább csak erőlködés, mint az edzés élvezése, elég hosszú ideig.
De annál nagyobb a sikerélmény, ha végre reagálni kezd, és megindul a fejlődés.
Egy lemaradt izomcsoportnál kikísérletezni azt, hogy milyen jellegű edzésre reagál, és mitől fejlődik bizony nem egyszerű.

Kell hozzá szakértelem, elszántság, és akarat, következetesen végig csinálni azt a szisztémát, ami a legjobban beválik.
Az alapozás alatt lehetőség nyílik a lemaradt izomcsoportok felhozására, és hogy ki mennyire lesz sikeres a versenyidényben, az nagymértékben függ attól, ki milyen szinten tudja felhozni a hiányosságait.
Mire elkezdődik a formába hozás, addigra az építkezésnek készen kell lennie, hiszen a formába hozásnál negatív kalória mérleg mellett már nincs lehetőség a lemaradt izomcsoportok felhozására.
Vagyis az alapozás legalább olyan fontos, mint a formába hozás.
Kinek milyen szinten sikerül, az javarészt saját magán múlik.
Bizony nem olyan egyszerű a testépítés, mint sokan gondolják.
A bodysporton végig követjük néhány élversenyző alapozását, sőt néhány alapozó edzés videó is tervbe van véve, talán sikerül néhány ötletet adnunk a témával kapcsolatban.
Vida Zoltán
Megjelent: 1401 alkalommal