2016. június 29., szerda 17:53

IBFF Világbajnokság, ahogy Lakatos Misi látta

Írta:  Lakatos Mihály
Értékelés:
(0 szavazat)

IBFF Világbajnokság 2016, Koper szubjektív elemzés, Lakatos Misi tollából.

Koper Szlovénia legfontosabb kikötővárosa az Adrián, az olasz határ közelében. Amolyan ékszerdobozra emlékeztető 25 ezer lakosú kisváros, az Adriai tenger mellett, pálmafák, tiszta utcák övezik, csend és béke honol, nyugodt segítőkész emberek élnek itt, akiket nem fertőzött meg a rohanó világ.

E csodás környezetben rendezték meg június 5-én az IBFF verziójú világbajnokságot, a korábbi testépítő bajnok Dusko Madzarovic vezérletével, aki egyben a szövetség elnöke tisztséget is betölti, és ő a szövetség alapítója és mentora.

Évről-évre erősödő tendenciát mutat ez a kevésbé ismert szövetség, és ez nem csak az egyre növekvő versenyzői létszám adataiban mutatkozik meg /idén 200 körüli versenyző nevezett/, hanem minőségében is látványosan kezd felzárkózni az erősebb szövetségek mögött.

 

Olyan nagynevű versenyzők is felbukkantak mint: Gróf Brigi, Melanie Kuch, Szokol Bori, Palecián Judit, Krizsán Attila…hogy csak pár világ-és Európa bajnokot említsünk.

A verseny erősségét és színes mivoltát az a tényállás is elárulja, hogy a világ különböző tájegységeiről érkeztek sportolok, olyan országokból is mint: India, Dél-Afrika, Zimbabwe vagy Argentína.

Világbajnokság ide vagy oda, a magyar versenyzők, ahogy azt tőlük megszokhattuk, függetlenül attól, hogy melyik szövetség égisze alatt és milyen világrészen indulnak, rettegésben tartják ellenfeleiket, és szinte nem létezik olyan világverseny, amelyikről érem nélkül térnének haza.

Koperban sem történt ez másként.

MR. FITNESS TALL kategóriában /az athletic megfelelője/ , a már említett Krizsán Attila a dobogó legfelső fokára állhatott, és ezzel sikerült elhódítania élete első vb címét egy népes mezőnyben.

Attila győzelméhez pillanatig sem fért kétség, ha másként alakul, az egy óriási félrepontozás eredményeként történhetett volna meg.

A magyar atlétának sikerült hozni a ciprusi formáját, pedig már akkor is rettenetesen megviselt állapotban lépett színpadra.

Különdíjjal is megjutalmazták a szervezők, mintegy nyomatékot adva elismerésüknek a magyar fiú felkészültségét illetően.

MISS FITNESS 40 év alattiak mezőnyében a többszörös világbajnok Szokol Borbála ezüstérmet szerzett, de ha hozzátesszük, hogy őt az a német nagyágyú előzte meg akit Melanie Kuch-nak hívnak, és akit nem kell bemutatni a NAC köreiben mozgó sportolóknak, így mindenképpen dicséretes eredménynek mondható a második hely. Bori tömött, gömbölyű izomzattal állt színpadra, arányai is szinte hibátlanok voltak, talán csak szárazságban maradt alul nagynevű ellenfelével szemben. 

MISS FITNESS 40 év feletti kategóriában Palecián Judit ezúttal sem talált legyőzőre, és ezzel az NAC után második világbajnoki címét zsákolta be a tavaszi versenyszezonban, amelyhez hozzáadott még egy WBPF EB. győzelmet is.

Judit verhetetlen volt, kétség nem fért hozzá, hogy ő lesz a befutó.

Ugyanebben a kategóriában Harkai Franciska a dobogó harmadik fokára állhatott, de én őt láttam az ezüstérem várományosának.

Szubjektív véleményem szerint minden tekintetben jobb volt argentin ellenfelénél, de a döntnökök másként ítélkeztek.

Herczog Erzsébet kiesett az ötös döntőből és a hatodik helyen zárta a versenyt.

MISS FIGURE: Itt indult a sokszoros világbajnok Gróf Brigitta, és ahogy az várható volt, ezúttal is ő vitte el a pálmát, és ezzel bekasznizta pályafutása 21-ik vb. címét.

Brigi impozáns, sűrű de arányos tömeget vonultatott fel, kiemelkedett a mezőnyben, pózolási tehetsége meg köztudottan legendás.

A dobogó második fokára Szokol Borbála állhatott, aki ezen a napon két ezüstéremmel gyarapította amúgy is gazdag éremgyűjteményét.

És, hogy a idegen kezekbe kerüljön a bronzérem, arról Pápai Renáta gondoskodott. „Brutália” ezúttal is „vad” formát vonultatott fel, a mezőny legszárazabb versenyzője volt, arányai is szinte hibátlanok.

Tömegben viszont alulmaradt nagynevű ellenfeleinél, és még szüksége lesz nagyobb színpadi rutinra, de már szorongatja az élvonalat. („Bruti” tőmeggyarapodás céljából kihagyja az őszi idényt.)

MR. BODYBUILDING SMALL:

Itt Vásárhelyi Zoltán nevezett, és a hatodik helyen zárta a versenyt.

Kiegyensúlyozott mezőny vonult színpadra, a hatodik hely tisztességes eredménynek mondható.

MISS FITNESS MODEL SMALL:

A szárnyait bontogató Ujhelyi Judit az előkelő hatodik helyen végzett, és egyetlen hellyel maradt el a döntőtől ahol már egy serleggel térhetett volna haza.

Pandur Amandánk nem sikerült a top 10-be jutás, de mentségéül szolgáljon, hogy egy roppant népes és erős mezőnyt fogott ki.

Talán ha jobban odafigyel a szálkásításra, összejöhetett volna akár egy lényegesen jobb eredmény is.

Majd jövőre.

A testépítő legenda, Magos István tömegben sajnos alulmaradt az ATHLETIC SMALL kategóriában, és nem sikerült a legjobb 10 közé verekednie magát.

Jó lett volna, ha meghagyták volna a -65 kg testépítő kategóriát, ott tarolhatott volna.

Összességében a magyar különítmény ezúttal is remekelt, és ahogyan azt az évek során megszokhattuk sportolóink minden alkalommal elkényeztetnek bennünket műfaj rajongókat.

Szívből reméljük, hogy soha nem adják alább.           

    „múmia”

Megjelent: 3335 alkalommal