2007. augusztus 05., vasárnap 13:00

Edzőtermek

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

01 | Edzőtermek 02 | Wellness termek

 

Melyiket válasszam?

Edzőtermek

A bodysport csapata szakmai szempontok szerint ajánlja az általa kiemelt edzőtermeket. Ezekben a termekben jól felkészült, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező edzők foglalkoznak a sportolni vágyókkal, akiknek a sport nem csak megélhetés, hanem hitvallás és életforma.

Mai, haszon orientált világunkban különösen nagy előny, hogy még dolgoznak az edzőtermekben ilyen jól felkészült, több éves sikeres edzői vagy versenyzői múlttal rendelkező szakemberek. Fontos tisztáznunk az edzőterem fogalmát. Az edzőterembe járó közönség Németországban, Skandináviában, Amerikában tudatosan választ az edzőterem és a welness terem közt, és mindkettő közönsége eltérő. Az edzőterembe járó közönség elsősorban erőnlétének, állóképességének, testalkatának megváltoztatása miatt jár edzőterembe. És az edzőteremnek ez is a rendeltetése.

Milyen az ideális edzőterem?
Első sorban vannak, az alap erőgyakorlatok elvégzéséhez szükséges eszközök : fekve nyomó padok, ferdenyomó padok, guggoló állványok, húzódzkodó, és tolódzkodó állványok, felhúzó dobogó, olimpiai rudak, rövid rudak, biceps állvány, és sok tárcsa. Ezek elengedhetetlenek az alap erőgyakorlatok elvégzéséhez. Ezek kiegészítéséhez szintén fontosak a szabadsúlyos, ingás rendszerű erőgépek. Hasonló terhelést biztosít az izomnak, mint a szabadsúly, azonban a mozgás vezetett, és a gyakorlat terhelés intenzitása más. Egyszerűen: ha rúddal végzünk fekvenyomást, az indítási fázis nagyon nehéz, a végső, kinyomási fázis azonban már könnyű. Ha a melltől nyomást ingás gépen végezzük, az indítási, és a végső, kinyomási fázis nagyjából egyforma nehéz. Tehát ezekkel a gépekkel változatosabbá tehetjük az edzésünket. Csigás rendszerű, lapsúlyos erőgépek, robosztus felépítéssel. Csak a szükséges állítási lehetőséggel, és a terhelés intenzitása érdekében, áttétel nélkül. Azaz, ha a lapsúly felső lapján csigát látunk, az annak a jele, hogy fele annyi súlyt emelünk, mint ami a lapsúlyra van írva. Ha ilyen gépen dolgozunk, az lehet kényelmes, csak ép saját magunkat csapjuk be. A lapsúlyos gépek előnye, hogy a terhelés általában öt kilónként állítható, így az edzés terhelése egész fokozatosan növelhető. Vezetett mozgást biztosít, így a bemelegítés egyszerű, csökkenti a sérülés veszélyt. Erő és izoláló jellegű edzés elvégzésére egyaránt alkalmas. Kézi súlyok, állítható padok a kiegészítő gyakorlatok elvégzéséhez. Feltétlen szükségesek, ezek nélkül nem lehet teljes értékű edzést végezni!

Ilyen tehát az ideális felszerelésű edzőterem. Persze ez nem azt jelenti, hogy aki ilyen terembe jár, jobban is fejlődik, legalább ennyi múlik a teremben dolgozó edzők felkészültségén, és a legfontosabb hogy az egyén saját maga mennyire motivált. A felszerelés az esélyt adja meg az ideális edzés elvégzéséhez. Az edzésterv összeállításához, és főleg a gyakorlatok helyes elsajátításához, mindenkép szakember segítségére van szükség.

Ezt figyelembe véve ajánljuk kiemelten ezeket az edzőtermeket!

Wellness termek

A welness jelenség a mai, túlhajszolt életforma ellensúlyozására jött létre.

Már Magyarországon is létezik egy olyan réteg, aki minden percét előre kell megtervezze, minden hová autóval utazik, lifttel megy fel az irodájába, és komoly idegi terhelésnek van kitéve. A welness életforma egy megoldás lehet erre a problémára. A welness termek a jó közérzetről, az izomzat és a keringési rendszer karbantartásáról, a szervezet méregtelenítéséről szólnak, mindezt luxus körülmények között.

A jó welness terem sok szolgáltatást nyújt, a profibbakban van jakuzzi, mártózó medence, hagyományos és infra szauna, fejlett kardió részleg. A női vendégeknek többféle aerobik, női torna, hastánc, a gyermek megőrzés megoldott.

A konditerem részlege sok pozícióban állítható, áttétes lapsúlyos erőgép, csak az alap mozgásokra korlátozva. Illetőleg már megjelentek az elektromosan állítható, fékszalagos erőgépek is. A sok pozícióban állítható gépek előnye, hogy a mozgás pontosan szakaszolható, hátránya, hogy az átlag vendég csak szakember segítségével tudja helyesen használni, illetőleg a sok csukló miatt komoly súlyterhelésre nem alkalmas.
A fékszalagos gépek előnye az egyszerű állíthatóság, a kis sérülés veszély, minden vendég saját fizikumához képest saját maga is tudja állítani, használata szakmai segítséget nem igényel. Előnye még a relatív kis helyigény. Nagyon fontos, hogy ezeket a gépeket kondicionálásra, és nem edzésre tervezték!

Tehát a welness a nem az alakformálásról, hanem a jó közérzetről, egészség megőrzésről szól! A már kialakult betegségek kezelésére nem alkalmas, szolgáltatásai nem hasonlíthatók egy gyógyfürdő szolgáltatásához. De mint taglaltuk nem is ez a rendeltetése.

Ezek figyelembe vételével ajánlunk Önöknek néhány welness termet. Partneri együttműködés esetén minden érdeklődő welness terem adatait feltöltjük weblapunkra!

Vida Zoltán
Megjelent: 1714 alkalommal