2007. szeptember 29., szombat 16:35

Infraszauna élettani hatásai, előnyei

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Testünk felépítéséhez sok minden hozzátartozik. Az edzésen kívül számos dolog szükséges izmaink fejlesztéséhez és szervezetünk regenerálódásához.
A nyújtás után most az infraszauna sport élettani hatásaival foglalkozunk. Az infraszauna segítségével izmaink gyorsabban regenerálódnak, hisz az izzadtsággal az izomból a fáradtságtermékek gyorsabban kiürülnek. A túlterhelt izületek könnyebben ellazulnak, hisz ha az izomzat ellazul, az izületek is kevésbé feszülnek. Magas vérnyomás esetén a hagyományos szaunával szemben, kevésbé okoz vérnyomás emelkedést. Az izzadás intenzívebb, a hőérzet kevésbé kellemetlen, mint a hagyományos szaunánál. Narancsbőr esetén alkalmazása szintén ajánlott, segítségével a bőr feszesebbé válik.

Nem ajánlatos használni izomgyulladás, izületi gyulladás, lázas megbetegedés esetén. Folyamatos használata során figyelni kell a szükséges ásványi anyagok és nyomelemek pótlására.
Az infraszauna sok jótékony hatással bír. Ez a fajta szauna száraz környezetet teremt viszonylag alacsony hőmérsékleten. De annak ellenére, hogy alacsonyabb hőmérsékleten működik, mégis élvezhetjük az előnyöket, akár egy hagyományos szaunában. Az infraszauna rendszeres használata kitűnő módja a méregtelenítésnek. Ez a szauna nem csak méregtelenít, hanem felfrissíti és újjáéleszti is a testet. Ezt a fajta szaunát sokat használják a sportban izomsérülés esetén is.

Az infraszauna nemcsak használ a testnek azáltal, hogy a mérgeket kiizzadjuk, de lehetőséget is nyújt a testünk ellazítására. Diétával és testedzéssel kombinálva pedig segíthet a fogyásban. Az infraszauna egy felülmúlhatatlan méregeltávolító, és ráadásul egy jó módja a fogyókúrának is, hiszen a test a zsírszövetekben tárolja a méreganyagokat.
Ez a típusú szauna (pl. fekvő infraszauna) mindenki számára ajánlott, aki méregteleníteni szeretné a testét, hogy egészségesebb legyen. Az ellazulás, gyógyulási és a jótékony tényezők, amelyeket egy infraszauna használata során érzünk fantasztikusak. Miközben ellazulsz a szaunában, a tested keményen dolgozik. Hallottunk már olyan kijelentéseket is, hogy egy alkalom egy infraszaunában megfelel egy szív- és érrendszeri edzésnek. Ez úgy történik meg, hogy megerősödik a szív- és érrendszer a mélyreható infrasugarak hatásaképpen.
A hagyományos szaunától és gőzfürdőtől eltérően, amelyben az ember könnyen elfárad, az infraszauna rendszerint felpezsdít. Mivel a “légkör” egy infraszaunában sokkal jobb a tüdőnek.
Szóval egy ilyen szauna szebbé tesz és szebbnek is érzed magad utána…
Az Infraszauna összevetve a tradicionális szaunával
A szaunák viszonylag nem régen használatosak Magyarországon. Az infraszaunák nem sokban különböznek a tradicionális szaunáktól. A finn szauna a finnek kedvelt időtöltése évszázadok óta. A legfontosabb különbség a kétfajta szauna között, az amilyen energiaformát használ a működéséhez. Az infraszauna infra sugárzót használ. A hagyományos szauna felforrósított köveket használ, amelyre az emberek vizet locsolnak, hogy így melegítsék fel a levegőt. Az infraszauna csupán azt melegíti, ami benne van, és nem a levegőt. Számomra ez a legnagyobb előnye, mivel gyakorta, amikor a szokásos szaunázásom idején úgy érzem, hogy nem kapok levegőt, és a végén rohanok ki az ajtón öt perc után.
A hagyományos szaunákat vagy fával vagy elektromos árammal vagy gázzal fűtik. Az infraszauna azonban infra sugárzó eszközt használ. A hagyományos szauna és az infra szaunát is lehet fából készíteni. A legtöbb régifajta szaunát, mint pl. a finn szaunát a házon kívülre helyezik, de a legtöbb infra sugárzó szaunát kizárólagos beltéri használatra készítik. Az infraszauna kiépítése könnyebb, mint a tradicionális szaunáé.
Az infraszauna népszerűsége növekszik hazánkban a fitness, wellness, méregtelenítés rajongói között. És manapság az egyik legjobb eszköze a testünk karbantartásának. A fatüzelésű finn szauna pedig megmarad ódivatú élvezetnek.
A gőzkabinok a testkezelés egy másik formája, amelyre a legtöbb ember gondol, amikor azt hallja, hogy “szauna”. A nagy fogyási és fitness őrületben a fogyókúrázók körében egyre népszerűbbek a szauna, és infraszauna használata. Mindenki számára elérhető már az infraszauna sok városban, úgymint: Budapest, Debrecen, Győr, Szeged, Veszprém, stb.
Végezetül az infraszaunák kevesebb hőt termelnek, tehát kevesebb áramot is fogyasztanak. Az infra szauna gyorsabban felmelegszik, mint a hagyományos szauna.
Vida Zoltán
Megjelent: 2620 alkalommal