2008. július 13., vasárnap 21:58

Miért kevesebb a versenyző a színpadon, és a néző a versenyeken?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Egyes vélemények szerint azért, mert nincs műsor, nincsenek betét számok, és csak a szűk szakmai közönség érdeklődik a versenyek iránt.
Véleményem szerint az okok ennél összetettebbek. Sok oka van a problémának.
A testépítés fénykorában az alapvető élelmiszerek, ami a testépítéshez kell, a mai árakhoz képest fillérekbe kerültek. A patikákban az alapvető testépítő szerek fillérekbe kerültek, és aránylag könnyen hozzá lehetett jutni. Egy átlagos jövedelmű ember is könnyen megengedhette magának a testépítéshez szükséges táplálkozást, nem kényszerült rá, hogy minden másról lemondjon érte.
Ma már rákényszerül, így csak a legelszántabbak hozzák meg ezt az áldozatot. A régebbi testépítőknek javarészt nem ez volt a megélhetése, csak a hobbija. A mai testépítők úgy vannak ezzel, ha már ennyit áldoznak, profitálni is szeretnének. És sajnos sokan közülük nem válogatnak az eszközökben.
És állandóan hangoztatják is céljaik költségességét. Ami nem feltétlen szimpatikus egy átlag fitness sportolónak, aki csak mozogni jár az edzőterembe.
Mivel a versenyzés iránt érdeklődők kevés olyan testépítővel találkoznak, aki elégedett az anyagi helyzetével, megbecsülésével, ez a kezdők kedvét elveszi a versenyzéstől.
A testépítő szövetség régen saját költségén utaztatta a legjobb versenyzőket a világversenyekre. Komoly szakmai döntés volt, ki utazhat szövetségi pénzen, és ki önköltségen. Ma az elnökön kívül mindenki önköltségen utazik. Morálisan ez sem szerencsés, és az sem, hogy a pénzek elosztásáról egy ember dönt.
A mezőny színvonala kettészakadt, a hobbi testépítők elérhetetlen távolságba kerültek a testépítést életforma szinten művelőktől. Régen kevés táplálék kiegészítő volt kapható, nagyjából mindenki egyforma termékkel készült. Ez biztosított egy esélyegyenlőséget.
Ma a paletta nagyon széles, a premium cégek termékeinek ára háromszorosa is lehet egy átlagosan jó cég termékeinek.
Mindenki próbálja ápolni a saját nimbuszát, ha komoly ellenfelekkel kell megmérkőznie, sokan vannak úgy, inkább el sem indul, néz inkább egy olyan versenyt, ahol biztos nyerhet.
Ez a magatartás sem igazán tesz jót a nézettségnek. És az utóbbi években megjelenő nagyon sportszerűtlen félretájékoztatás. Aki nem szimpatikus, hiába nyer versenyt, még a hivatalos eredmény listáról is lehagyják. Ez a fajta megosztottság tovább rombolja ezt az amúgy is szűkülő közösséget. Régen is voltak problémák, de ilyen magatartással nem találkoztam, hogy a hivatalos eredménylistát tudatosan szelektálták.
Vannak vélemények, mely szerint több nyilvános szerepléssel javítani lehetne a testépítés népszerűségét. Igen, így van. De ehhez mégis kell az, hogy az emberek tudják, ki lép fel. Vagyis kellenek a sikeres versenyek, és az itt jól szereplő bajnokokat be kell futtatni, és utána lehet segítségükkel a sportot népszerűsíteni.
A megoldás szerintem színvonalas versenyek rendezése, a lehetőségekhez képest a díjazás növelése, a tiltások helyett több lehetőség biztosítása. És az ellenségeskedő légkör feloldása.
Ezek az alapok, innét lehetne lépni tovább.

Vida Zoltán
Megjelent: 256 alkalommal