2008. augusztus 01., péntek 23:42

Vajon kell tehetség a testépítéshez? Vagy elég ha mindenből megveszed a legjobbat és bajnok leszel?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Mindenki, aki versenyre készül, vagy komolyan edz, szeretne a lehető leggyorsabban fejlődni.
Tényleg az lehet a siker kulcsa, ki mennyit költ a felkészülésre? Egyéb tényezők nem fontosak? Aki mindenből a legjobbat használja, valóban annyival gyorsabban fejlődik?
Nos, szerintem nem. Önmagában ez nagyon kevés. Bár sokan szeretnék elhitetni, ez az igazság.
Mint minden más sportághoz, a testépítéshez is kell tehetség. Genetikai adottságok, bizonyos anyagokra egyesek alig, mások nagyon jól reagálnak, és most nem a táplálék kiegészítőkre gondoltam. E mellet fontos az ésszerűen összeállított, saját adottságok figyelembe vételével összeállított edzésterv, az ésszerű táplálkozás.
Tehát ha ezekben hibázunk, azt nem tudjuk kompenzálni még a legjobb minőségű anyagokkal sem. És néhány példa, nem bántó szándékkal, hiszen ezek a sportolók barátaim, példaképeim voltak.
Az ősidőkben, a kezdeteknél Bitter István tízszeres magyar bajnok, Európa bajnoki bronzérmes olyan háttérrel készült, mint nemzetközi ellenfelei?
Nagyon régen, még 1987-ben, a magyar bajnokságon két nagy esélyese volt a magyar bajnokságnak. László Csaba, érett, rutinos versenyző, milliomos vállalkozó, későbbi masters világbajnok, és Gerőcs Tibor későbbi Európa bajnoki bronzérmes testépítő. Mindkettő nagyszerű sportember, Csaba felkészülése során olyan szerekkel készült, mint rajta kívül senki az egész országban. És bár szoros csatában, de végül mégis Tibi nyert, pedig töredékét sem költötte felkészülésére annak, mint Csaba.
Földi Zoltán, hatszoros magyar bajnok, Európa bajnok, töredékéből sem készült, mint német, orosz, vagy szlovák ellenfelei.
Kupcsik Laci, Európa bajnok, többszörös fekve nyomó világbajnok. Vajon tudott a sportra annyit áldozni, mint ellenfelei?
Nem árulok el nagy titkot, egyik sem költött annyit, mint ellenfeleik. Tehát a titok nem ebben van. Mostanában nagyon benne van a közhangulatban, ki mennyit tud költeni, annak függvénye, hogy fejlődik. Számtalan más körülményen is elcsúszhat egy felkészülés, diéta, edzés, egyéni motiváció, bizonyos anyagok kölcsönhatásának ismerete. Tehát nem kell mindent a pénzre fogni.
Abszolút egyenlő adottságok, motiváció, edzésintenzitás esetén dönthet az, kinek milyen tápkiegészítőkre van pénze, de vajon van ilyen? Szerintem nincs.

Vida Zoltán
Megjelent: 637 alkalommal