2008. július 16., szerda 08:55

Elágazó-láncú aminosavak - BCAA

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Az étrend- és táplálék-kiegészítők piacán napjainkra több, mint 30 000 féle termék verseng izom- és teljesítménynövekedést vagy épp testkompozíció változást ígérve. Nem könnyű eligazodni és kiválasztani azt ami működik és hagyni a polcokon azt ami nem. Persze minden relatív és jobb ha egy nem működő zsírégetőre költünk, mint csokis fánkra. Vannak azonban olyan kiegészítők melyek hatásossága nem kétséges és fogyasztásuk alapvető jelentőségű testünk felvirágoztatásáért vívott harcunkban. Az egyik ilyen kiegészítő csoportot az un. elágazó-láncú aminosavak vagy BCAA-k alkotják.

Nevüket szerkezetük után kapták, lévén elágazó lánccal rendelkeznek. Három ilyen aminosav ismeretes a leucin, izoleucin és a valin. Mielőtt belemennénk a részletekbe és mindenki itt és most abbahagyná az olvasást csak nagyvonalakban, hogy miben segíthetnek nekünk:

1) Inzulin kibocsátás szabályozása
2) Izomfehérje szintézis (pontosabban transzláció) fokozása
3) Nitrogén átadás alaninnak és glutaminnak, így glukóz szintézis alapanyaga a glukóz-alanin cikluson keresztül
4) Megszorított energia bevitel mellett segítik a zsírcsökkenést és az izomzat megtartását.
5) A szabad triptoifán agy és központi idegrendszerbe történő belépésének védelme, a központi idegrendszer fokozott megterhelés okozta kimerülésének késleltetése

Együttesen ezen aminosavak alkotják izom-szövetállományunk aminosav tartalmának 35 %-át. Kiegyensúlyozott diéta mellet is felhasználunk energiaként bizonyos aminosavakat a megterhelő edzések folyamán. A glikogénraktárak kimerülésével a szervezet azon tápanyagokhoz nyúl melyekből glukózt képes szintetizálni, ez elsődlegesen az alanin, az un. glukóz-alanin cikluson keresztül. A dolgozó izomból felszabaduló aminosavak mintegy fele alanin. A BCAA-k az alanin szintézis prekurzorai, a glukóz lebontása során keletkező piruvát, alaninná transzamilálódik, ami azt jelenti, hogy egy nitrogén atomot vesz fel. A nitrogén donor szerepét pedig az elágazó-láncú aminosavak játsszák. Az alanin aztán a májba kerülve újból felhasználható glukózzá alakul.



A BCAA-k specialitása, hogy nem bomlanak le jelentős mennyiségben a májban így a dolgozó izmokhoz kerülnek, melyek így képesek azokat metabolizálni. Érdekes jelenség, hogy míg egy étkezés aminosav-tartalmának hozzávetőlegesen 20 %-a lehet BCAA, addig a keringés útján az izomszövetbe kerülő aminosavaknak 50-90 %-át is kitehetik.
Kímélik az izom glikogén készleteit, csökkentik az izom összeomlásának veszélyét, a fáradtságérzet kialakulását, növelik a zsírmentes izomtömeget.
Különösen kiemelt jelentőségű a leucin, mely legnagyobb fiziológiai előnyöket szolgáltatja. A kutatások azt mutatták, hogy míg a szervezet mindhárom elágazó-láncú aminosavat fel képes használni, kémiai szerkezetéből adódóan a leucin két- háromszor nagyobb mennyiségben használódhat fel, mint a valin és az izoleucin.

Az inzulin az egyik leganabolikusabb hormonunk, fokozva a protein-szintézist és akadályozva a lebomlást. Sokan azt gondolják, hogy az inzulin szintézis egyetlen meghatározója a vércukorszint, ez azonban közel sem igaz. Többek közt vannak un. inzulinogén aminosavak melyek fokozzák elválasztását. Érdekes módon a leucin az egyetlen olyan aminosav mely erre a vércukorszintre való tekintet nélkül képes. Minderre pedig olyan mértékben, hogy egy kapcsolódó kutatás szerint a plazma-inzulinszintje 221 %-kal nagyobb mértékű növekedést mutatott amennyiben az alanyok egy szénhidrát, fehérje-hidrolizátum és leucin italt fogyasztottak, mint a csupán szénhidrátot tartalmazó italt fogyasztók esetén. Míg a szénhidrát és fehérje-hidrolizátumot fogyasztok plazma inzulinszintje csupán 66 %-kal volt magasabb a csak szénhidrátot fogyasztók inzuliszintjéhez mérten. Lefordítva mindezt edzések után fogyasztva nagyobb mérvű izomnövekedést érünk el.

Az elágazó láncú aminosavak stimulálják a protein szintézist az mTOR aktivizálásán keresztül. Az mTOR egy a protein szintézis szabályozásában részt vevő fehérje. Aktivizálódásával a proteinszintézis beindul, ha inaktív akkor pedig leáll.



A leucin emellett fokozza leptin termelést. A leptin egy a zsírsejtek által termelt hormon mely az elsődleges anyagcsere, étvágy és testsúly szabályozásában. Magas testzsír-arány növeli, az alacsony testzsír százalék csökkenti kibocsátását. Ha diétázunk és testzsírt veszítünk termelése csökken, ami az étvágy növekedéssel és az anyagcsere-lassulással jár.

Optimális adagolás 5-10 gramm lehet 2-1-1 Leucin/Isoleucin/Valin arányban edzés előtt, közben és után, lehetőség szerint krómium, cink, B6-, B12-vitamin és a biotin kíséretében.

Megjelent: 581 alkalommal